Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínský internetový gigant Alibaba se nedohodl s tamní burzou. Míří na Wall Street

Čínský internetový gigant Alibaba se nedohodl s tamní burzou. Míří na Wall Street

25.09.2013 10:26, aktualizováno: 25.9. 10:48

Aktualizováno

Čínská internetová společnost Alibaba jedná o uvedení svých akcií na newyorskou burzu poté, co se nedohodla na podmínkách uskutečnění IPO na trhu v Hongkongu s tamním regulátorem, tvrdí zdroje. Předmětem neshody byly představy firmy o akcionářské struktuře firmy a Wall Street je v tomto směru ve srovnání s čínskou burzou benevolentnější.

Jednání společnosti Alibaba s hongkongskou akciovou burzou a místním regulátorem trvající několik týdnů se soustředila na to, zda by bylo možné, aby firma měla akcie na burze a současně aby si skupina zakladatelů a některých zaměstnanců mohla udržet kontrolu nad složením představenstva. Stranám se však nepodařilo dohodnout. Burza v New Yorku nicméně, na rozdíl od té hongkongské, umožňuje duální akciovou strukturu, která je běžná u internetových firem jako Google a Facebook. Vstup na Wall Street by tak zakladateli Alibaby Jacku Maovi a jeho manažerskému týmu umožnil udržet si kontrolu nad firmou.

Podle zdroje si již Alibaba najala americké právní firmy, aby začaly pracovat na přípravě primární nabídky akcií, a brzy si najme i banky, které by měly úpis akcií řídit. Zástupci firmy a hongkongské akciové burzy se ke zprávě odmítli vyjádřit.

Rozhodnutí Alibaby uskutečnit IPO ve Spojených státech by znamenalo velkou ztrátu pro hongkongskou burzu, která nehostila primární úpis akcií v objemu přesahujícím 4 miliardy dolarů od října 2010. Alibaba zaměřující se na internetový prodej loni zprostředkovala nákup v hodnotě více než 160 miliard dolarů a podle analytiků má stále prostor k růstu. Čína má 591 milionů uživatelů internetu (což je více než činí populace jakékoli jiné země mimo Indii) a čínský internetový maloobchodní trh by se do roku 2015 měl proti roku 2011 ztrojnásobit na 395 mld. USD, odhaduje společnost McKinsey.

Podle údajů, které v červenci zveřejnila Yahoo, jeden z hlavních akcionářů firmy, příjmy společnosti Alibaba v prvním čtvrtletí letošního roku stouply o 71 procent na 1,4 miliardy USD. Zisk se téměř ztrojnásobil na 669 milionů USD. Yahoo má podíl 24 procent, největším akcionářem je japonská Softbak, která vlastní 37 procent. Ma, bývalý finanční ředitel a spoluzakladatel Joe Tsai a další nejvyšší představitelé firmy vlastní podíl deset procent.

Podle odhadů makléřských společností by hodnota firmy Alibaba mohla činit až 120 miliard dolarů, což by ji řadilo na třetí místo v žebříčku internetových společností za firmami Google a Amazon.com. Podle odhadů Ernst & Young by Alibaba mohla v IPO získat 12,9 mld. USD. Sociální síť Facebook získala v loňském IPO 16 mld. USD a primární úpis ocenil firmu na 104 mld. USD.

Alibaba Group se zaměřuje na elektronické obchodování, tzv. e-commerce. V roce 1999 spustila provoz stránek Alibaba.com zaměřených na firmy. Cílem bylo propojit čínské výrobce se zákazníky v zahraničí. Skupinou provozovaný spotřebitelský portál Taobao nabízí více než miliardu produktů a patří mezi 20 nejnavštěvovanějších stránek světa. Alibaba provozuje také mimo jiné platformu pro online platby Alipay.com, která měla v červenci 800 milionů registrovaných uživatelů. Expanduje také do sektoru finančních služeb prostřednictvím divize nabízející financování domácím firmám nebo do sektoru mobilních telekomunikací.

 
(Zdroj: Bloomberg, čtk, Reuters)


Čtěte více:

Ziskem Yahoo očekávání překonala, tržbami a výhledem zaostala
17.07.2013 8:38
Americká internetová společnost Yahoo ve druhém čtvrtletí roku zvýšila...
Akcie Facebooku zpět na 38 dolarech. 14 měsíců od IPO
31.07.2013 16:43
Více než rok po uvedení na trh se dnes cena akcie největší světové int...
Vytěží Twitter z chyb jiných? Pro 1,5 miliardy dolarů prý půjde na NYSE
24.09.2013 18:49
Sociální a mikroblogovací síť Twitter se zřejmě poučila z ne zrovna šť...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data