Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dalších šest týdnů bez dat

Dalších šest týdnů bez dat

11.10.2013 18:41
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Největší příležitosti bývají na trzích, ze kterých je málo dat. Rychlé změny v rozvíjejících se zemích mají většinou náskok před statistiky, kteří se snaží z ekonomiky vytáhnout informace, přeměnit je na čísla a ta pak dále zpracovat. K investorské veřejnosti se dostávají údaje málo detailní, s krátkou historií, získané na malém vzorku, a tedy málo spolehlivé atp. Má-li někdo dobré informace přímo z místa, je ve velké výhodě. Když se to zlepší a veřejně je dostupný dostatek dat v dostatečné kvalitě, jde už o standardní ekonomiku, která sice skýtá menší rizika, ale má léta nejrychlejší expanze a největších příležitostí za sebou.

Paradoxem je, že kvůli politickým problémům nyní chybějí nejdůležitější data z ekonomiky, která je největší, patří mezi nejvyspělejší a normálně produkuje nepředstavitelné množství čísel ze všech myslitelných oblastí. Američané si na statistikách vůbec zakládají. V televizi můžeme sledovat vášnivé diskuse komentátorů o číslech, která nijak nepřekvapila a v zásadě nic neřeší. Titulky komentářů k trhům jsou prošpikované statistikami: největší růst za poslední tři a půl týdne, čtvrtý největší propad v měsíci, druhý kladný výsledek v řadě... Navíc, o zaujatosti nejrůznějšími statistikami se můžeme přesvědčit třeba u amerického baseballu, jednoho z nejoblíbenějších sportů v zemi.

A statistiky teď nejsou a vypadá to, že ještě dlouho nebudou. Aspoň poslední vývoj jednání amerických politiků tomu nasvědčuje - náraz do dluhového limitu se možná o šest týdnů odloží, ale vláda mezitím zůstane u nouzového rozpočtového režimu. Přesně ode dneška by to znamenalo absenci oficiálních dat minimálně do 22. listopadu. Ve standardním čase by tedy nepřišly dvoje statistiky z trhu práce, první odhad HDP, dvoje maloobchodní tržby, dvoje data o inflaci, dvojí obchodní bilance, o méně důležitých číslech nemluvě.

Znamená absence dat nějakou příležitost? Princip popsaný v úvodu samozřejmě na USA nesedí. Investoři kontakt s vývojem ekonomiky úplně neztratí; je tu řada dat, která publikují nevládní organizace (ISM, ADP, Conference Board a další) nebo Fed, jehož se problém s financováním rozhodně netýká. Zpětné zveřejnění balíku dat ale přesto znamená riziko překvapení, větších pohybů na trzích, a tedy i příležitosti.

Doposud trhy plně zaměstnává otázka, zda a kdy se politikům podaří zabránit krachu a jestli se dohodnou na rozpočtu. Až ale dohoda přijde, zřejmě přivítána krátkým růstem akcií, vrátí se pozornost k problémům, kterým americká ekonomika čelí. Menší než očekávané zlepšení trhu práce je jedním z nich, doplnit můžeme slabé výkony průmyslu nebo ochabnutí expanze realitního trhu.

Nově tu ale budou také škody způsobené politikou. Na náladě spotřebitelů je už vidíme, na žádostech o dávky také. I bez nárazu do dluhového stropu může bezmála dva měsíce trvající rozpočtové omezení snížit růst HDP o více než procentní bod (odhad GS je 0,2 proc. bodu na anualizovaném růstu za týden). V některých zpětně zveřejněných datech už následky budou vidět. Procitnutí ze současné (částečné) nevědomosti tak může přinést překvapení především ohledně toho, jak se ekonomika s uzavírkou vlády vypořádala.

Na druhou stranu, po prvotní reakci bychom se celkem rychle měli vrátit do normálu. Politické škody budou už minulost a ekonomika by je v dalším období měla nahradit. Navíc funkci stabilizátoru může sehrát Fed. Pokud politici ekonomice uškodí, asi se nebude chtít přidávat a zmenšení stimulu opět odloží.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university