Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky čekají ve 4Q přísnější úvěry domácnostem, asociace se neobává nové regulace

Banky čekají ve 4Q přísnější úvěry domácnostem, asociace se neobává nové regulace

21.10.2013 15:58
Autor: ČTK

Tuzemské banky ve třetím čtvrtletí úvěrové podmínky u půjček celkově v žádném z hlavních sledovaných segmentů úvěrového trhu nezměnily. Pro čtvrté čtvrtletí očekávají banky zpřísnění u půjček domácnostem na bydlení a u úvěrů podnikům změnu neočekávají. Vyplývá to ze Šetření úvěrových podmínek bank, které dnes zveřejnila Česká národní banka na internetu.

ČNB rovněž uvedla, že klesly marže bank u podnikových úvěrů i půjček domácnostem. "Poptávka podniků po úvěrech se v čistém vyjádření u malé části trhu snížila. U domácností se poptávka po úvěrech na bydlení zvyšovala, zatímco poptávka po spotřebitelských úvěrech poklesla," uvedla ČNB. Pro další čtvrtletí banky nečekají, že by se poptávka výrazně měnila.

Průzkumu se v říjnu zúčastnilo 18 bank, které mají rozhodující podíl na bankovním úvěrovém trhu.

Zjišťování úvěrových podmínek bank patří podle ČNB v mnoha zemích pod názvem Bank Lending Survey ke standardním nástrojům, které umožňují získat centrálním bankám a dalším uživatelům cenné informace o vývoji na bankovním úvěrovém trhu nad rámec údajů z pravidelného reportingu. V Česku průzkum provádí centrální banka čtyřikrát ročně a výsledky jsou zveřejněny vždy v poslední dekádě ledna, dubna, července a října.

Z poslední, červencové zprávy ČNB vyplynulo, že tuzemské banky ve druhém čtvrtletí zpřísnily úvěrové podmínky u všech typů půjček.

Česká bankovní asociace zareagovala na oznámení ČNB o volbě systémové důležitých bank a uvalení vyšších kapitálových požadavků na ně. ČBA nečeká výraznější dopad na tuzemský bankovní sektor. Opatření nepovede ve srovnání se současným stavem k navýšení souhrnných požadavků na kapitálové vybavení bank, uvedla asociace.

"Tuzemský bankovní sektor je velmi dobře kapitálově vybaven. Již nyní je stabilní a zdravý, a proto máme za to, že použití výše uvedeného opatření nebude znamenat navýšení souhrnných požadavků na kapitálové vybavení oproti stávajícímu skutečnému stavu, a to ani ze sektorového pohledu, ani v případě tuzemských systémově významných bank," uvedla ČBA. To odpovídá i stanovisku ČNB.

"Nastavení rezervy bude ČNB pravidelně přehodnocovat a je připravena ji pro banky upravovat oběma směry. Podle aktuálních údajů by s nově definovanými požadavky banky neměly mít potíže," uvedl dnes viceguvernér Vladimír Tomšík pro Hospodářské noviny, který zveřejnila ČNB na internetu.

Tomšík dnes dále uvedl, že čtyři vybrané tuzemské banky budou muset mít kapitálové rezervy o jedno až tři procenta vyšší než ostatní, aby byla pravděpodobnost jejich krachu či dalších potíží co nejmenší. Zároveň podle viceguvernéra platí, že i kdyby některé banky měly po zavedení nových rezerv nedostatek kapitálu, nebyly by okamžitě nuceny dodatečný kapitál zajistit. "Tyto instituce by to pouze musely zohlednit například omezením rozdělování zisků," uvedl.


To potvrzuje i vyjádření od některých bank. "Naše banka vzhledem ke svému významu a jako součást skupiny UniCredit byla zařazena do seznamu systémově důležitých bank. Banka v současné době plní budoucí očekávané požadavky na kapitál, tudíž to nebude mít negativní dopad na úvěrování nebo dividendovou politiku," uvedl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

"Vzhledem k současné úrovni a struktuře našeho použitelného regulatorního kapitálu nepředpokládáme žádné problémy indikativní požadavky splnit. Naopak naši klienti tak mají další záruku toho, že zůstaneme dobře kapitálově vybavenou bankou," uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Jan Holinka z tiskového oddělení České spořitelny uvedl, že Česká spořitelna se na nové požadavky již dlouhodobě připravuje v rámci projekcí vývoje kapitálové přiměřenosti, a na její zavedení od roku 2014 je tedy plně připravena.

Primárním záměrem ČNB je podle Tomšíka implementovat novou evropskou legislativu a mezinárodní bankovní standardy tak, aby český bankovní sektor zůstal dlouhodobě stabilní a zachoval si již existující výši kapitálové vybavenosti kvalitním kapitálem.


Čtěte více:

ČNB zvolila čtyři systémové banky, u kterých bude požadovat vyšší kapitál
21.10.2013 8:23
Česká národní banka za účelem od příštího roku nastupující nové regula...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data