Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Banky by v zátěžovém scénáři musely doplnit kapitál o 10 mld. Kč. Zůstávají odolné

ČNB: Banky by v zátěžovém scénáři musely doplnit kapitál o 10 mld. Kč. Zůstávají odolné

10.12.2013 10:24, aktualizováno: 10.12. 10:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká národní banka provedla nové zátěžové testy bankovního sektoru na datech ke konci září. Z nich vyplývá růst vstupní kapitálové vybavenosti bank. Základní scénář by znamenal potíže pro 1 % aktiv sektoru. Zátěžový, nazvaný „Pokračující recese“ pak ztrátu bankovního sektoru jako celku a potřebu doplnit kapitál o řádově 10 miliard korun. To dle ČNB nemůže ohrozit stabilitu celého sektoru.

Základní a zátěžový scénář testů

Základní scénář předpokládá pokračování mírného poklesu domácí ekonomiky v průběhu roku 2013, který bude od roku 2014 vystřídán jejím postupným oživením. Celková inflace se i díky slabší hladině kurzu vrací k 2% cíli ČNB již v druhé polovině roku 2014. Měnový kurz zůstává poblíž 27 CZK/EUR. Se scénářem je konzistentní stabilita krátkodobých úrokových sazeb, které začnou růst až počátkem roku 2015.

Zátěžový scénář „Pokračující recese“ předpokládá další pokles ekonomické aktivity na celém tříletém horizontu testů, který je způsoben zejména nízkou zahraniční poptávkou a poklesem domácí spotřeby a investic. Růst nejistoty spojený s budoucím výhledem a pokračující recesí způsobí nárůst negativních očekávání soukromého sektoru, další odkládání podnikových investic a tvorbu opatrnostních úspor domácností. „Kombinace tohoto vývoje způsobí propad ekonomické aktivity v ČR a projeví se podstatným růstem nezaměstnanosti a poklesem mezd. Dlouhodobě nepříznivá situace vede u části domácností i podniků k vyčerpání svých finančních rezerv a způsobí výrazné zhoršení jejich schopnosti splácet dříve přijaté závazky. Zhoršená platební schopnost dopadá na bankovní sektor a působí mu značné úvěrové ztráty. Obrat v nepříznivém vývoji nastává až koncem roku 2016, kdy dochází k zastavení poklesu reálného HDP,“ vymezuje ČNB parametry zátěžového scénáře. Zátěžový scénář je dle ČNB zároveň postaven na extrémně nepravděpodobném předpokladu, že by měnová politika nebyla schopna na deflační tlaky proaktivně reagovat. To vede na horizontu scénáře k poklesu inflace do záporných hodnot. Tříměsíční sazba PRIBOR setrvává na své minimální hodnotě.

ČNB: Vývoj hlavních makroekonomických ukazatelů základního i zátěžového scénáře

CNB_001

Dopad scénářů na bankovní sektor

Nejvýznamnějším rizikem v českém bankovním sektoru je dle ČNB úvěrové riziko, které lze kvantifikovat vývojem podílu úvěrů v selhání (NPL) na úvěrech celkem. „Tento podíl zůstává v rámci Základního scénáře v následujícím roce stabilní a začíná klesat teprve s robustnějším oživením ekonomiky od konce příštího roku, a to jak pro sektor nefinančních podniků, tak domácností,“ uvádí centrální banka.

Ve scénáři "Pokračující recese" by se kombinace propadu ekonomické aktivity, zvýšené nezaměstnanosti a poklesu reálných mezd dle závěrů ČNB odrazila ve znatelném růstu úvěrového rizika a růstem míry defaultu v sektoru nefinančních podniků i domácností. „Ztráty ze znehodnocení úvěrů by se v roce 2014 více než ztrojnásobily oproti hodnotě roku 2012 a přesáhly 2 % z celkového úvěrového portfolia (zhruba 45 mld. Kč),“ uvedla ČNB k zátěžovému scénáři.

CNB_002

Základní scénář ČNB předpokládá mírný pokles tvorby provozního zisku bank meziročně vždy přibližně o 5 % z důvodu rostoucí konkurence na trhu depozit, celkovému prostředí nízkých úrokových sazeb snižující úrokové zisky a stále omezené úvěrové aktivitě. V rámci zátěžového scénáře dochází k razantnímu propadu provozních zisků, které by na horizontu scénáře poklesly oproti roku 2012 kumulativně až přes 30 %.

„Ačkoliv je bankovní sektor oslaben nižší ziskovostí a v zátěžovém scénáři zasažen vysokými úvěrovými ztrátami, zůstává jako celek stabilní v obou scénářích a jeho agregovaná kapitálová přiměřenost se vždy pohybuje nad regulatorním minimem 8 % s dostatečnou rezervou,“ uvedla ČNB.

CNB_003

Nedostatečný kapitál: 1 % aktiv v základním, 11 % v zátěžovém scénáři

I přes vysokou odolnost sektoru jako celku by se dle ČNB v Základním scénáři dostalo několik bank, reprezentující cca 1 % aktiv sektoru, do situace nedostatečné kapitálové přiměřenosti. „V tomto případě se jedná o důsledek obchodního modelu bank, který je dle metodiky zátěžových testů dlouhodobě neudržitelný, což do budoucna znamená potřebu jeho úpravy nebo doplnění kapitálu,“ uvedla centrální banka.

Ve srovnání s výsledky zátěžových testů 2012/2013 dle centrální banky vykazuje bankovní sektor pro Základní scénář vyšší míru odolnosti. „To je dáno jednak jeho vyšší vstupní kapitálovou vybaveností (17,3 % ke konci září 2013), ale také příznivějším vývojem reálné ekonomiky na horizontu scénáře souvisejícím s uvolněním měnověpolitických podmínek prostřednictvím měnového kurzu,“ uvedla ČNB.

V případě nepříznivého scénáře „Pokračující recese“ se sektor jako celek dostává do ztráty z hospodaření a agregovaná kapitálová přiměřenost klesá pod 14 %. „Celkem deset bank reprezentující přibližně 11 % aktiv sektoru se v tomto scénáři dostává do situace nedostatečné kapitálové přiměřenosti. Za účelem dorovnání kapitálové přiměřenosti všech bank se sídlem v ČR (tj. bez poboček zahraničních bank) do regulatorního minima 8 % by banky ke konci testovaného období musely navýšit regulatorní kapitál o zhruba 10 mld. (tj. cca 0,3 % HDP),“ uvedla centrální banka. Dodala, že z hlediska velikosti bankovního sektoru se nejedná o hodnotu, která by mohla ohrozit jeho stabilitu.

(Zdroj: ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY – LISTOPAD 2013, ČNB)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.