Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny domů ve Velké Británii na maximu za 10 let. Hrozba při další podpoře ekonomiky, ví guvernér

Ceny domů ve Velké Británii na maximu za 10 let. Hrozba při další podpoře ekonomiky, ví guvernér

10.12.2013 11:15, aktualizováno: 10.12. 11:31
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Britský průmysl si v říjnu udržel růst druhý měsíc v řadě, meziměsíční tempo zvolnilo na 0,4 % z 0,9 %. Index cen domů vystoupal za listopad na 58 bodů a vymezil maximum od června roku 2002. Britská ekonomika stále vyžaduje podporu měnové politiky kvůli vývoji v Evropě, na měnovém trhu a u zadlužení domácností. Guvernér Bank of England Mark Carney dobře ví, že v realitním trhu má problém pro další stimulaci. „Musíme podniknout další kroky, abychom toto riziko zarazili,“ uvedl jasně pro Bloomberg TV. Již v listopadu přitom BoE rozhodla, že ukončí dosavadní podporu soukromým hypotékám a zdroje nasměruje k malým a středním firmám.

Guvernér Carney uvedl, že zprávy, které přicházejí z ekonomiky, jsou pozitivní počínaje 0,8% růstem HDP ve třetím čtvrtletí roku. Markit v minulém týdnu na základě svých indexů služeb, výroby a stavebnictví odhadla, že růst v posledním čtvrtletí roku překročí 1 procento. Listopadový růst průmyslu je meziročně nejsilnější od ledna roku 2011 s 3,2% tempem, zpracovatelský sektor roste 2,7% tempem. Bank of England v čele s guvernérem Carney si však uvědomuje, že ekonomika vyžaduje další stimulaci, aby své oživení potvrdila. Vedle dat z průmyslu přišla informace o říjnovém meziměsíčním poklesu exportu o 1,3 % (do Evropské unie o 3,8 %) při poklesu dovozu o 1,9 %. „Ač se výhled pro britskou ekonomiku zlepšuje, její udržitelný růst potřebuje oživení také v globálním měřítku. Ekonomika je stále daleko od normálu,“ uvedl Carney. Obavu pro další stimulaci představuje realitní trh.

Tříměsíční očekávání vývoje cen na realitním trhu, které sestavuje Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), vystoupala na 59 bodů, což je 14letým maximem. „Není žádným tajemstvím, že trh nemovitostí je na vzestupu a ceny prudce rostou na řadě míst ve Velké Británii,“ uvedl hlavní ekonom RICS Simon Rubinsohn. „Kde ceny nových domů zatím nevykazují významný vzestup, existuje pravděpodobnost tlaku na jejich růst ze strany nájmů, což povede ke zhoršení dostupnosti,“ dodal.

RICS uvedla, že růst cen vede přirozeně Londýn, v každém z deseti regionů Velké Británie, vymezených RICS, ale pokračoval růst cen druhým měsícem v řadě. Zásoby neprodaných domů vůči objemu prodejů poklesly na minimum od října roku 2007.

Rubinsohn připustil, že obrat ve FLS programu britské centrální banky může „určitému počtu lidí znesnadnit přístup k pořízení domu“, na druhé straně se domnívá, že zlepšení přístupu k tržnímu financování je již natolik lepší, že dopad kroku BoE bude „relativně omezený“. To by potvrzovalo strategii Bank of England.

Britská centrální banka se rozhodla ukončit program, spuštěný za účelem podpory poskytování soukromých hypoték, na konci listopadu s platností ke konci roku 2013. Podle guvernéra Marka Carneyho se ekonomika dostala do bodu, kdy domácnosti už podporu úvěrování nepotřebují, naopak je nutné jej upřít na malé a střední firmy. "Nevidíme na trhu s bydlením žádné bezprostřední hrozby, ale znepokojuje nás jeho možný vývoj," uvedl již na konci listopadu Carney.

Program „Funding for Lending Scheme“ (FLS) byl nastaven zejména posílení objemů poskytnutých hypoték soukromému sektoru – domácnostem – a zvýšení dostupnosti hypoték. Banky mimo jiné nemusely proti hypotékám, uděleným pod FLS, držet stanovený poměr kapitálu. Od roku příštího chce Bank of England (BoE) peníze z FLS posílat tak, kde je to nejvíce potřeba a to jsou dle BoE malé a střední firmy.

Kromě FLS běží ještě vládní program „Help to Buy“. BoE uvedla, že její rozhodnutí tento program neovlivní. V poslední analýze realitního trhu BoE uvedla, že aktivita na trhu vzrostla a také inflace nabrala dech, ačkoli z nízkých úrovní a připustila „nízkou možnost bezprostředního ohrožení stability“. Rizika dle ní porostou s dalším růstem cen nemovitostí při růstu zadlužení spotřebitelů.

FLS byl spuštěn v červnu roku 2012 a bankám nastavil snazší přístup ke zdrojům. Kancléř Osborne označil FLS za „úspěšný nástroj podpory oživení“, který bude nadále fungovat jako „širší nástroj podpory úvěrování“. Vládní Help to Buy pak má posloužit zejména podpoře privátních hypoték u vyššího poměru půjčky vůči hodnotě nemovitosti.

(Zdroj: Bank of England, Bloomberg)


Čtěte více:

Guvernér Bank of England: Oživení britské ekonomiky je robustní, růst sazeb může přijít dřív
13.11.2013 13:27
Britská ekonomika dosahuje jednoho z nejsilnějších oživení mezi vyspěl...
Britská ekonomika – nejrychlejší růst za tři roky potvrzen, tažen domácími faktory
27.11.2013 11:10
Britská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí nejrychlejším tempem za d...
Bank of England: Hypotéky už podporovat nebudeme. Obava z realitní bubliny?
28.11.2013 12:40
Britská centrální banka se rozhodla ukončit program, spuštění za účele...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university