Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajinská opozice varuje před vyhlášením výjimečného stavu. Janukovyč slíbil amnestii

Ukrajinská opozice varuje před vyhlášením výjimečného stavu. Janukovyč slíbil amnestii

13.12.2013 16:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktivisté ukrajinské opozice i v noci na dnešek v centru Kyjeva zpevňovali barikády, které mají zabránit případnému dalšímu zásahu pořádkových sil. Na náměstí Nezávislosti nocovalo podle kyjevského rozhlasu asi 4000 lidí, v centru města a jeho okolí hlídkovalo až 2000 policistů. Opozice varovala, že režim na víkend připravuje masivní provokace a vyhlášení výjimečného stavu.

V ukrajinské metropoli byl v noci klid, městem ale kolují zprávy o očekávaném příjezdu policejních posil a autobusů a vlaků se stoupenci vládní Strany regionů. Šéf parlamentní frakce hlavní opoziční strany Vlast Arsenij Jaceňuk dnes v rozhovoru pro ruské vysílání Rádia Svoboda prohlásil, že režim na víkend připravuje masivní provokace s cílem vyhlásit v Kyjevě výjimečný stav.

Vláda podle Jaceňuka dopravuje do metropole své přívržence, kteří prý mají o víkendu vyvolat srážky s demonstranty. "Pak vyhlásí výjimečný stav, povolají armádou a demonstrace na náměstí Nezávislosti rozeženou," řekl Jaceňuk.

Některá ukrajinská média informace o přesunech stoupenců vlády do Kyjeva potvrzují. List Ukrajinska pravda dnes napsal, že z Doněcké oblasti na východě země do Kyjeva vyjelo až 20.000 provládních aktivistů. Ve společenských sítích se na internetu objevily zprávy, že úřady k účasti na demonstracích podporujících vládu verbují bezdomovce.

O tom, že se prezident Viktor Janukovyč prý připravuje vyhlášení výjimečného stavu, hovořil předák opoziční strany Vlast (Baťkivščyna) Arsenij Jaceňuk již na začátku měsíce. Mluvčí vlády tehdy dle ukrajinských médií tvrdil, že o zavedení výjimečného stavu v zemi se zatím nejednalo. Nicméně obavy z tohoto mimořádného kroku podpořilo sdělení vojsk ministerstva vnitra, že v Kyjevě je už 1000 nových vojáků a že další posily do hlavního města přibydou. Zdůvodnění, že posily mají především vystřídat ty vojáky, kteří už dlouhou dobu zajišťují pořádek u administrativních budov v hlavním městě, mnoho klidu nepřineslo.

Prezident Viktor Janukovyč už mezitím téměř splnil slib, který dal počátkem týdne demonstrantům. Z vazebních věznic bylo podle kyjevského rozhlasu propuštěno osm z devíti lidí, které policie počátkem měsíce zadržela při zátahu v centru města. Devátý zadržený je s otřesem mozku v domácím vězení.

Organizátoři opozičního tábora na náměstí Nezávislosti podle listu Ukrajinska pravda vytvořili oddíly domobrany, do nichž se zapojilo už 4000 lidí. Pomáhají při budování barikád, cvičí se v poskytování zdravotnické pomoci a mají i zajišťovat ochranu novinářům v případě policejního zásahu.

Na náměstí lidé přinášejí potraviny, přikrývky a ošacení, o stravování se stará několik polních kuchyní. Čtyřiadvacetihodinový provoz opozičního tábora se financuje z dobrovolných příspěvků. Podle listu Fokus se na kontě pomoci sešlo kolem tří milionů hřiven (přes sedm milionů Kč).

Uvolněnou náladu přes den i večer zajišťují kyjevské popové hvězdy, pro něž organizátoři vybudovali improvizovanou scénu. Ve čtvrtek večer přišli demonstrantům zahrát i tři české kapely. Hudební skupiny Portless, Nylon Jail a Dva, jejichž cestu na Ukrajinu zorganizovala humanitární společnost Člověk v tísni, zahrají Ukrajincům i dnes odpoledne.

Vláda premiéra Mykoly Azarova opakovaně vylučuje, že proti demonstrantům zasáhne silou. Ministr vnitra Vitalij Zacharčenko ale varoval, že opoziční akce nesmějí paralyzovat normální fungování třímilionového Kyjeva. Z vládní čtvrti ležící nedaleko náměstí Nezávislosti policie před týdnem demonstranty vytlačila.

V reprezentativním zastoupení se dnes v Kyjevě poprvé od začátku protivládních nepokojů sešli zástupci státní moci a opozice. U "celonárodního" kulatého stolu zasedli spolu s prezidentem Viktorem Janukovyčem tři jeho předchůdci v úřadu hlavy státu, šéfové hlavních opozičních stran, premiér Mykola Azarov a několik ministrů ukrajinské vlády. Do jednání se s poradním hlasem zapojili exprezidenti Leonid Kučma, Leonid Kravčuk a Viktor Juščenko, opoziční tábor zastupují člen vedení strany Vlast Arsenij Jaceňuk, vůdce hnutí UDAR Vitalij Kličko a předseda strany Svoboda Oleh Ťahnybok. Kromě nich se kulatého stolu účastní zástupci pravoslavného duchovenstva, odboráři a členové organizací ukrajinské mládeže.

Janukovyč podle agentury Unian hned v úvodu schůzky odsoudil "radikální akce provokatérů" v centru města. Odpovědnost za napětí, které vyvolalo pozastavení integračních rozhovorů s Evropskou unií, mají podle hlavy státu jak demonstranti, tak i "nepatřičně" zasahující policisté. Prezident přislíbil, že všichni zadržení opoziční aktivisté budou propuštěni na svobodu a jejich stíhání bude zastaveno.

Janukovyč dále prohlásil, že Ukrajina chce do března příštího roku ukončit vyjednávání s Bruselem o podmínkách přidružení "s přihlédnutím k zájmům ukrajinských výrobců". Premiér Azarov přítomným vysvětlil, že vláda chce s Evropskou unií dojednat "přechodné období", o jehož délce se blíže nezmínil. Během tohoto období by mělo dojít k vyrovnání vzájemné obchodní bilance s EU a měl by se zvýšit hospodářský růst země tak, aby ukrajinské výrobky byly na evropském trhu konkurenceschopné.

 
(Zdroj: ČTK, Reuters)


Čtěte více:

Janukovyč: Ukrajina potřebuje ke stabilizaci 160 miliard eur. Brusel nabízel jen
27.11.2013 13:08
Ukrajina potřebuje 160 miliard eur, aby se mohla přizpůsobit hospodář...
Střety na Ukrajině: Opozice svolává nové demostrace, vojsko přesouvá jednotky
02.12.2013 12:38
Napětí v ukrajinské metropoli roste. V předzvěsti další velké demonstr...
Ukrajinská vláda nepadla, nepokoje zasáhly trhy: CDS nejdražší od roku 2010
03.12.2013 12:54
Tisíce stoupenců ukrajinské opozice strávily dnešní noc na hlavním kyj...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university