Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco obnovilo arbitráž s Chorvatskem, akcionář Alchemy znovu vystupuje proti Vítkovi

Orco obnovilo arbitráž s Chorvatskem, akcionář Alchemy znovu vystupuje proti Vítkovi

17.12.2013 12:55, aktualizováno: 17.12. 13:19
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Realitní skupina Orco Property Group obnovila arbitráž s chorvatskou stranou o projekt hotelové komplexu Suncani Hvar. Arbitráž, zahájená již na sklonku roku 2012, byla pozastavena podpisem „memoranda o porozumění“ v červenci tohoto roku. Jeho ujednání ale nebyla naplněna, proto Orco arbitráž obnovuje. Akcionář Alchemy pak znovu vystoupil k vývoji událostí ve skupině a spornému navýšení kapitálu v Orco Germany a apeloval na ostatní akcionáře skupiny, aby na lednové valné hromadě hlasovali proti Radovanu Vítkovi. Akcie Orco dnes v Praze rostou o 1,2 % nad 43 Kč za akcii.

Chorvatsko - spor s vládou znovu otevřen

Skupina Orco iniciovala u mezinárodního arbitrážního dvora ICC obnovení svého podání proti Chorvatsku, zastoupenému úřadem Centre for Restructuring and Sales, ze dne 28. prosince roku 2012. Memorandum o porozumění, podepsané dne 22. července 2013 vypršelo bez dosažení dohody na narovnání závazků v projektu.

Chorvatský subjekt je nástupcem chorvatského privatizačního fondu, který byl od roku 2005 partnerem Orka v PPP projektu rozvoje hotelů Suncani Hvar na chorvatském ostrově Hvar. Dle skupiny Orco ale opakovaně neplnil své závazky a skupina vyčíslila na sklonku roku 2012 předběžně škody na 32 milionů eur. „Požadavky se vztahují k pozemkům na ostrově Hvar, drženým společností Suncani Hvar d.d., listovanou na záhřebské burze cenných papírů, ve které Orco ovládá 55,6% a Chorvatsko 31,7% podíl,“ uvedlo tehdy Orco s tím, že na Chorvatsku je nyní rychlá odpověď na arbitrážní požadavek.

Orco již v roce 2011 v lednu uvedlo, že své závazky plynoucí z dohody plnilo, ale vládní fond nesplnil nic z toho, co podle dohody měl. Šéfa firmy Otta poté vyšetřovala chorvatská policie a dokonce jej krátce zadržovala v zemi. Orco již tehdy uvedlo, že požaduje po chorvatské vládě uspokojivé řešení sporu do tří měsíců, v opačném případě spor předá mezinárodni arbitráži. Orco do hotelového projektu podle svého vyjádření investovalo 65 milionů eur, tedy asi 1,6 miliardy korun.

V červenci Orco a chorvatská vláda oznámily, že dohodly cestu, která umožní v následujících měsících odstoupit od arbitrážích nároků obou stran a stabilizovat situaci kolem Suncani Hvar, „který je živým a vydělávajícím projektem“. Nová akcionářská smlouva měla nastavit parametry budoucí spolupráce stran. Krok naplněn nebyl.

Alchemy: Hlas proti Vítkovi je zájmem menších akcionářů

Akcionář Alchemy se znovu obrátil otevřeným dopisem na další akcionáře skupiny Orco a vyzval je k účasti na lednové valné hromadě a aktivnímu hlasování proti návrhům Radovana Vítka skrze jeho společnost Gamala na odvolání zástupců ostatních akcionářů skupiny Orco z představenstva s výjimkou CEO Otta. Akcionáři Alchemy a Kingstown na ně zareagovali doplněním bodů, žádajících odchod zástupců Radovan Vítka včetně něj osobně. Kingstown se následně vyslovil pro odvolání CEO Otta a skrze lucemburský soud zamýšlí podat návrh na ustanovení dočasného správce.

Dlouhodobý spor mezi akcionáři přiživila snaha navýšit kapitál skrze německou Orco Germany o 100 milionů eur, ze kterých Vítkova společnost Tandis, která není akcionářem skupiny Orco, upsala 54 milionů eur. To by Vítkovi dalo třetinovou kontrolu v Orco Germany a oslabilo vliv skupiny Orco v Německu. Vítek tvrdí, že navýšit kapitál skrze německou společnost je jedinou cestou, jak zachránit skupinu před bankrotem s tím, že její situace rychlé navýšení kapitálu o nejméně 100 milionů eur vyžaduje. Akcionáři Alchemy a Kingstown dosáhli u lucemburského soudu pozastavení tohoto úpisu, případně jeho efektů a výkonu akcionářských práv s novými akciemi spojených do konce ledna roku 2014.

Alchemy v otevřeném dopise akcionářům říká, že představenstvu skupiny Orco nebyla nikdy vyjádřena potřeba navýšení kapitálu v Orco Germany a nikdy dodána analýza, která by takový krok podporovala. „Management příležitostně hovořil o tom, že by chtěl 100 milionů eur nového kapitálu, ale bez schopnosti či ochoty rozlišit mezi přáním nového kapitálu a skutečnou potřebou kapitálu,“ uvádí Alchemy s tím, že neexistuje souhlas či jasné stanovisko představenstva, že skupina Orco potřebuje nejméně 100 milionů eur nového kapitálu. „Přes artikulovanou potřebu nezbytného navýšení kapitálu na úrovni skupiny či Orco Germany o 100 milionů eur takový bod nebyl navržen na program představenstva v listopadu,“ uvádí Alchemy s tím, že představenstvu nikdy nebyly dodány poklady k možnostem navýšení kapitálu na úrovni skupiny, analýza efektů ztráty kontroly v Orco Germany jako důsledek navýšení kapitálu, ani žádná analýza dočasných zdrojů likvidity ve skupině.

„Jsme také silně přesvědčeni, že nebylo zajištěno navýšení kapitálu nejefektivnější možnou cestou,“ uvedla Alchemy s tím, že například tržní cenu akcií Orco Germany při free floatu kolem 2 % nepovažuje za indikaci správné ceny a akcie byly Vítkově společnosti Tandis upsány za nízkou cenu.

Roční působení Radovana Vítka ve skupině Orco označuje Alchemy za sérii kroků k tomu, jak získat kontrolu na skupinou Orco bez zaplacení plné ceny za kontrolní podíl. Připomíná květnovou snahu dosadit do představenstva skupiny pětici svých zástupců bez předchozí konzultace s ostatními akcionáři, následně listopadové iniciování odvolání zástupců ostatních akcionářů v devítičlenném představenstvu s výjimkou CEO Otta a Vítkových zástupců.

„V poslední komunikaci směrem k trhu pan Vítek uvádí potřebu neprodleného navýšení kapitálu o nejméně 100 milionů eur, jinak hrozbu bankrotu. To je hrubě zavádějící a extrémně poškozující vyjádření zájmům společnosti a jejím akcionářům. Například 66,1 milionu eur z 300 milionů eur dluhu po splatnosti, na který pan Vítek odkazuje, se vztahuje ke třem maďarským aktivům s hrubou hodnotou aktiv 57,4 milionů eur a tedy zápornou NAV 8,6 milionu eur,“ uvádí Alchemy s tím, že hrozba pro skupinu Orco je velmi vzdálená.

„Nedostatek zapojení (pan Vítek chyběl na každém z posledních čtyř jednání představenstva od května roku 2013) v kombinaci s destabilizačními efekty vícerých pokusů o převzetí kontroly nad představenstvem nejsou kroky investora, který chce maximalizovat výnos pro všechny akcionáře – naopak, jeví se jako snaha dosáhnout opaku – výnosu na úkor ostatních akcionářů,“ uzavírá své sdělení Alchemy.


Čtěte více:

Orco zahájilo arbitráž proti Chorvatsku, tamní privatizační fond neplnil závazky v projektu Suncani Hvar
24.01.2013 17:53
Realitní skupina Orco Property Group zahájila arbitrážní řízení proti ...
Orco a Chorvatsko zažehnaly arbitráž o Suncani Hvar. Vítek dál číhá na převzetí?
12.07.2013 15:47
Realitní skupina Orco Property Group a chorvatská vláda dosáhly dohody...
Orco ve ztrátě 142 mil. eur při prudkém odpisu aktiv. Německé Orco navyšuje kapitál
02.12.2013 8:14
Realitní skupina Orco za devět měsíců roku prohloubila čistou ztrátu n...
Německé Orco navýšilo kapitál o 54 milionů eur investicí Radovana Vítka
04.12.2013 18:03
Německá Orco Germany, spadající do skupiny Orco, navýšila kapitál úpis...
Představenstvo Orka zatím zůstává. Střet o vliv Vítka v Orco Germany
06.12.2013 16:30
Představenstvo realitní společnosti Orco zůstává zatím beze změn. Dne...
Vítek: Orco může bez navýšení kapitálu zbankrotovat. Jedinou cestou je Orco Germany
10.12.2013 15:16
Realitní skupině Orco Property Group hrozí bankrot, pokud jí nebude um...
Tandis (Vítek) akcionářům Orco: Oběť podílu v Orco Germany je lepší, než bankrot
11.12.2013 17:47
Společnost Tandis, za kterou stojí miliardář a nejsilnější investor sk...
Akcionář Kingstown: Kroky v Orco směřují k ovládnutí Vítkem i vyvedení aktiv
12.12.2013 12:37
Generální ředitel skupiny Orco Jean-Francois Ott a Radovan Vítek postu...
Pohled akcionáře na současný vývoj skupiny Orco
13.12.2013 14:38
Jako akcionář skupiny Orco (“OPG“) od roku 2010, který dlouhodobě anal...
Maďarské entity Orco žádají soud o prostor na dohodu s věřiteli po krachu jednání s bankou
13.12.2013 19:35
Tři maďarské samostatné entity realitní skupiny Orco (40,5 CZK, -1,46...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data