Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
T.O.P. přehled - Maloobchody prosincovými prodeji příjemně překvapily, automobilky zklamaly

T.O.P. přehled - Maloobchody prosincovými prodeji příjemně překvapily, automobilky zklamaly

03.01.2014 18:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Akciové indexy v Evropě dnes rostly okolo půl procenta a přerušily tak dosavadní novoroční výběr zisků. Přírůstky v cenách akcií vybraných firem jako například britských maloobchodních řetězců pomohly převážit slabší data z Číny. V USA se čeká na večerní projev Bena Bernankeho ve Filadelfii. Hlavní indexy na Wall Street tak zahajují obchodování okolo nuly. Eurodolar dnes pokračoval v oslabování a aktuálně se obchoduje okolo 1,3600. Domácí index PX dnes stagnoval (-0,05 %), když pokles akcií ČEZ (-0,8 %) vyvážil růst Erste Bank (+0,6 %).

ČR:
Závěrečnou seanci novoročního týdne uzavřel lokální trh bez výraznějších změn a za celkově stále sváteční aktivity, když celkový objem na trhu dosáhl 294 mil. Kč. Index PX uzavřel s bilancí -0,05 % na 993 bodech.

Z jednotlivých zástupců si nakonec více jak půlprocentní zisk připsala rakouská Erste (699,9 CZK, 0,56%), které se podařilo dostat z ranních ztrát a zakončit u 700Kč mety. Denní mimima přitom padla u 689 Kč. Beze změny uzavírala Komerční banka (4440 CZK, 0,00%), která se až na pár menších výkyvů držela u 4 440kč. Zpět k 520 Kč se vydaly akcie ČEZu (521 CZK, -0,76%), které tak ztratily 0,76%.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala a nový šéf těžební společnosti OKD, výkonný ředitel Dale Ekmark, podepíšou v pondělí v závodě Dolu Paskov ve Staříči na Frýdecko-Místecku Memorandum o porozumění mezi Českou republikou, OKD a NWR. Jeho smyslem je určit, v jakém rozsahu a jakým způsobem budou stát a společnosti OKD a NWR spolupracovat na přípravě opatření, která zmírní důsledky plánovaného uzavření dolu.

Společnosti Czech Coal Pavla Tykače a Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského se dohodly na mimosoudním vyrovnání. Domluvili se také na ukončení smlouvy na dodávky uhlí do Opatovic. Jeho poptávku pokryje ze dvou třetin německý důl Mibrag. Zbylé uhlí dodají doly skupiny ČEZ. Strany v závěru uplynulého roku skončily po osmi letech jeden z největších sporů v české energetice, uvedl dnes server Ihned.cz. 
 
Guvernér České národní banky Miroslav Singer získal od měsíčníku The Banker vydavatelství Financial Times Group ocenění Guvernér centrální banky v Evropě pro rok 2014. Hodnotitelé ocenili zejména devizové intervence proti koruně, které centrální banka spustila na počátku listopadu.

Developeři loni v Praze prodali celkem 5015 nových bytů, což je meziročně o 24,9 procenta více. Jde o nejlepší výsledek od krizového roku 2008. Vyplývá to z předběžných údajů společnosti Ekospol. Podle developera, který celkové prodeje bytů v hlavním městě monitoruje, se jen v posledním čtvrtletí prodalo 1551 nových bytů.

Evropa:
Evropské akciové burzy uzavřely dnešní seanci v kladném teritoriu a dokázaly tak výrazně zkorigovat včerejší ztráty. Indexy si připsaly přibližně půl procentní zisky, když pozornosti investorů neunikla data ze Španělska, kde nezaměstnanost poklesla v prosinci nejvíce za posledních šest měsíců. Oslabilo naopak euro, které odepsalo 0,5 % na hladinu 1,360 EUR/USD. 
 
Tempo růstu německé ekonomiky by v letošním roce mělo zrychlit na 1,5 procenta, zatímco loňský růst předběžně činil 0,5 procenta. Předpověděl to dnes německý svaz obchodu BGA. Podrobil ale kritice novou koaliční vládu, jejíž politika by podle něj mohla zvýšením nákladů na práci odstrašit investory a zbrzdit hospodářský růst. 
 
Počet registrovaných nezaměstnaných ve Španělsku se v prosinci snížil o 107.570 osob, tedy o 2,24 procenta, na 4,7 milionu lidí. To představuje druhý nejprudší meziměsíční pokles nezaměstnanosti od doby, kdy se tyto údaje začaly sledovat. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešní zprávy španělského ministerstva práce. 
 
Americký investor maďarského původu George Soros koupil 3,1 procenta akcií španělské stavební společnosti FCC. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to dnes uvedla agentura Reuters. Podle médií je Soros už druhým prominentním zahraničním investorem, který akcie této zadlužené developerské společnosti vlastní. Část akcií už totiž drží spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates.

Akcie Telecom Italia dnes posílily o více než 5 % a dostaly se tím na svá tříměsíční maxima lehce nad 0,75 EUR, když společnost získala podporu svého největšího akcionáře, španělské Telefónica SA, k prodeji své brazilské dcery Tim Participacoes do rukou konkurenčních operátorů Vivo Participacoes a Claro, které vlastní Carlos Slim. Téméř o 7 % rostou i akcie samotné Tim Participacoes, když ve hře bylo i rozdělení podniku tak, aby Telefónica SA splnila požadavek tamního regulátora na snížení svého vlivu na brazilském telekomunikačním trhu.

Na trhu v Londýně se dnes dařilo maloobchodním řetězcům s oblečením a módou, když společnost Next (+9 %) oznámila, že zvyšuje svůj odhad letošních zisků do pásma 684 až 700 milionů liber, z předchozího cíle 650-680 mil. GBP. Next si ve zprávě pochvaloval především své vánoční prodeje, v rámci kterých se neuchýlil k podobně vysokým slevám, jako mnozí konkurenti. Next také oznámil, že vyplatí speciální dividendu ve výši 50 pencí na akcii. Dařilo se i akciím konkurenčních řetězců jako Marks & Spencer (+4 %), či Debenhams (+4 %).

USA:
Akcie General Motors klesají o krátce po zahájení obchodování téměř o 3 % poté, co výrobce automobilů ohlásil pokles prodejů aut v USA za prosinec o 6,3 %, přičemž očekávání bylo nastaveno na meziměsíční růst o 1,5 %. Na očekávané růsty nedosáhly ani prosincové prodeje automobilky Ford, či Chrysler. Společným jmenovatelem má být neobvykle chladné počasí, které v USA panuje. 
 
Největší světová internetová sociální síť Facebook čelí ve Spojených státech hromadné žalobě kvůli údajnému sledování soukromých zpráv uživatelů. Získaná data jsou podle žaloby využívána k marketingovým účelům, napsal dnes server BBC. Žaloba tvrdí, že Facebook sleduje zprávy, ve kterých uživatelé sdílejí odkazy na jiné webové stránky. Získává tak prý profil jejich internetových aktivit. Facebook označil obvinění za nepodložená. Akcie na zprávu nijak negativně nereagují a přidávají 0,55 %.

Tip: T.O.P. – Trhy o páté z Patria.cz

Denní komentované shrnutí událostí na finančních trzích u nás i ve světě, odesíláno v pracovních dnech mezi 17. a 18. hodinou. Přihlaste se k odběru nového souhrnu ZDE!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university