Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB): Intervence by mohly skončit v úvodu roku 2015, ekonomika růst rychleji

Singer (ČNB): Intervence by mohly skončit v úvodu roku 2015, ekonomika růst rychleji

06.02.2014 13:08, aktualizováno: 6.2. 16:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 0,25 %.

Bankovní rada ČNB také rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek ČNB v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR. K devizovým intervencím kvůli hrozbě deflace přistoupila bankovní rada ČNB 7. listopadu.

Bankovní rada ČNB zopakovala, že uvedený kurzový závazek považuje za jednostranný, což znamená, že ČNB bude bránit přílišnému posílení kurzu koruny pod úroveň 27 CZK/EUR svými intervencemi na devizovém trhu, tj. prodejem korun a nákupem cizích měn. Na slabší straně hladiny 27 CZK/EUR nechává ČNB kurz pohybovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu

Singer: Intervence by mohly skončit v úvodu roku 2015

Česká národní banky by mohla na počátku příštího roku opustit od devizových intervencí. Měnová politika by se měla na počátku příštího roku vrátit do standardního režimu, ve kterém hlavní roli hrají opět úrokové sazby, vyplývá z nové prognózy, uvedl dnes na tiskové konferenci guvernér ČNB Miroslav Singer. Guvernér k ukončení intervencí uvedl, že centrální banka následně počká na reakci kurzu koruny a až poté by mohla přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb.

"Toto rozhodnutí se opírá o novou prognózu, která je založena na předpokladu stability tržních úrokových sazeb na stávající velmi nízké úrovni a setrvání kurzu koruny poblíž hladiny 27 korun za euro až do počátku příštího roku. Vyznění této prognózy potvrzuje, že listopadové rozhodnutí začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby deflace. Oslabení kurzu urychlí návrat inflace do cíle, k němuž dojde podle prognózy koncem roku 2014, a podpoří oživení ekonomiky a trhu práce. Bankovní rada považuje rizika nové prognózy za vyrovnaná. Hladinu kurzového závazku nadále vidí jako vhodně zvolenou, neboť zajišťuje uvolnění měnových podmínek v potřebném rozsahu. Bankovní rada předpokládá udržování tohoto kurzového závazku přinejmenším do začátku roku 2015," uvedla centrální banka v prohlášení.

"ČNB ve své prognóze reflektuje zlepšení současné situace v české ekonomice. Z vývoje popsaného v prognóze logicky vychází, že kurzový závazek skončí někdy na přelomu letošního a příštího roku. Pokud se poté bude kurz koruny chovat normálně, bude moci ČNB následně přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb. Nicméně nic zběsilého by nás v příštím roce s úrokovými sazbami čekat nemělo," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Nová prognóza čeká lepší vývoj ekonomiky

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,2 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Vyplývá to z materiálů zveřejněných centrální bankou. V předchozí listopadové prognóze odhadovala ČNB ve scénáři zahrnujícím devizové intervence růst HDP o 2,1 procenta letos a o 2,5 procenta příští rok. 

Naopak horší výsledek ekonomiky očekává ČNB za loňský rok, kdy zhoršila odhad z poklesu o 0,9 procenta na pokles o 1,3 procenta. První rychlý odhad HDP zveřejní Český statistický úřad v pátek 14. února. 

Podle nové prognózy by měla inflace v prvním i druhém čtvrtletí 2015 činit 2,8 procenta. Předchozí odhad počítal v prvním čtvrtletí s tříprocentní inflací a ve druhém čtvrtletí s inflací 2,9 procenta. 

Tržní úrokové sazby by měly podle Singera zůstat na stávajících velmi nízkých úrovních až do počátku příštího roku. V souladu s nastavením intervencí ČNB počítá do začátku roku 2015 se setrváním kruzu koruny poblíž hranice 27 CZK/EUR. 

Ministerstvo financí na konci ledna také nepatrně zlepšilo odhad vývoje ekonomiky v letošním roce, odhad za loňský rok naopak mírně zhoršilo. Loni měl HDP klesnout o 1,4 procenta a letos o stejnou hodnotu stoupnout. Na konci loňského října úřad odhadoval pro minulý rok pokles o procento a pro letošek růst o 1,3 procenta. Pro rok 2015 MF počítá s růstem ekonomiky o dvě procenta.

Dnešního zasedání se zúčastnilo šest ze sedmi členů bankovní rady. Chyběl viceguvernér Mojmír Hampl. Snaha držet kurz koruny poblíž hranice 27 korun za euro bude podle guvernéra ČNB Miroslava Singera trvat nejméně rok a půl. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Její krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Ti oba mimo jiné uvedli, že deflace české ekonomice nehrozí. Zásah ČNB naopak podpořil bývalý premiér Jiří Rusnok, kterého ve středu jmenoval prezident od 1. března novým členem bankovní rady. Rusnok nahradí Evu Zamrazilovou.


Diskontní sazba: měnověpolitická úroková sazba, která zpravidla představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu. ČNB ji využívá k úročení přebytečné likvidity, kterou banky u ČNB uloží přes noc v rámci tzv. depozitní facility.

Lombardní sazba: měnověpolitická úroková sazba, která představuje horní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu. ČNB ji využívá k úročení likvidity, kterou poskytne přes noc bankám v rámci tzv. zápůjční facility.

Repo sazba: základní měnověpolitická úroková sazba ČNB, kterou je úročena nadbytečná likvidita komerčních bank stahovaná ČNB prostřednictvím tzv. dvoutýdenních repo tendrů.


(Zdroj: ČNB, čtk, MF)


Váš názor
  • Singer
    06.02.2014 15:34

    dostal včera od svého velkého učitele pohlavek, tak to musí žáček zase uctivě napravit, uff, to byla dřina:-)) ... že mezi tím dostala domácí ekonomika další hřebík do rakve, si kryptokomunističtí ekonomové nevšimli. Smutná vizitka.
    Jesse
  • ... ekonomika růst rychleji
    06.02.2014 14:51

    Achtung, to byt dobry Meldung, pohof!
    hm
    • Re: ... ekonomika růst rychleji
      06.02.2014 15:04

      Hlavně náš meldunk, my si to všechno vyhodnotíme pochválíme se, no a vyznamenání, taky nějaká budou. Ovčani budou spokojeni.
      Homo
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.