Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vnitřní informace ČEZ: Skupina ČEZ dosáhla v roce 2013 čistého zisku 35,2 miliardy korun

Vnitřní informace ČEZ: Skupina ČEZ dosáhla v roce 2013 čistého zisku 35,2 miliardy korun

27.02.2014 9:24
Autor: Redakce, Patria.cz

ČEZ, a.s. (IČ 45274649)
Povinně uveřejňovaná informace – vnitřní informace 

Skupina ČEZ překonala avizované výsledky pro rok 2013. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se meziročně snížil o 4,4 % na 82,1 mld. Kč, ale o 1,1 mld. Kč překročil očekávání. Čistý zisk meziročně poklesl o 12,3 % a dosáhl hodnoty 35,2 mld. Kč (0,2 mld. Kč nad očekáváním). Hlavní příčinou meziročního poklesu je výrazné snížení velkoobchodních cen elektřiny v důsledku masivní podpory obnovitelných zdrojů energie spolu se stagnací ekonomiky v Evropě a nejistotou ohledně regulatorních podmínek v energetice. Pro rok 2014 Skupina ČEZ očekává EBITDA ve výši 70,5 mld. Kč a čistý zisk přibližně na úrovni 27,5 mld. Kč.

Výsledky reflektují zhoršující se podmínky podnikání v energetice doprovázené tvorbou opravných položek k dlouhodobým aktivům u všech velkých energetických firem v Evropě. Od roku 2010 do konce září 2013 každá ze společností RWE, E.ON, Enel a Vattenfall vytvořila dočasné opravné položky, či odepsala goodwill ve výši 90 až 200 mld. Kč, resp. 3 až 16 % stálých aktiv těchto společností. V případě Skupiny ČEZ je to i včetně skutečnosti za IV. čtvrtletí pouze 2,7 % stálých aktiv. „Krizi evropské energetiky čelí Skupina ČEZ lépe než konkurence také v oblasti finanční stability. Jako jedna z mála evropských energetik jsme dokázali udržet přiměřenou míru zadlužení, o čemž svědčí udržení ratingu od agentury Standard & Poor’s na stávající historicky nejvyšší úrovni A-,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Daniel Beneš.

Výhled hospodaření Skupiny ČEZ odráží pokračující trend klesajících velkoobchodních cen elektřiny a nestabilní regulatorní rámec v Evropě. „Důležitým indikátorem dalšího vývoje energetického sektoru bude jednání na půdě Evropské unie o klimaticko-energetické politice Evropy do roku 2030. V rámci společné iniciativy nejvýznamnějších evropských energetik hájíme jednotné stanovisko v zájmu bezpečnosti dodávek elektřiny a konkurenceschopnosti evropského průmyslu,“ dodává Beneš.

Skupina ČEZ se v reakci na turbulentní vývoj na energetických trzích zaměřuje na optimalizaci v tradičních oblastech energetiky i na rozvoj nových příležitostí. V roce 2013 byl v Jaderné elektrárně Dukovany dokončen projekt navyšování výkonu a elektrárna vyrobila historicky nejvíce elektřiny (téměř 16 TWh). Po obdobném programu v Jaderné elektrárně Temelín je každý blok připraven dosáhnout výkonu 1 056 MWe. ČEZ také úspěšně prošel jadernou prověrkou OSART CORPORATE mezinárodní agentury pro atomovou energii. Pokračovala modernizace uhelných elektráren, která přináší významné snížení emisí i úsporu paliv – v případě elektrárny Tušimice se zvýšila účinnost až na 42,5 %.

V roce 2013 ČEZ vykročil za hranice svého dosavadního působení a vstoupil na trh mobilní telefonie, kde má aktuálně již přes 45 tisíc zákazníků. Mimo to konstantně nabízí bezkonkurenční servis, kontaktní centra ČEZ byla v loňském roce oceněna jako nejlepší v Evropě. V oblasti elektřiny nabídl ČEZ svým zákazníkům historicky nejvyšší pokles ceny, na poli prodeje plynu společnost ČEZ Prodej drží vedoucí postavení mezi alternativními dodavateli a v oblasti malých kogenerací si společnost ČEZ Energo upevnila pozici lídra na trhu.


Celá zpráva je ke stažení ZDE.

(komerční sdělení)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data