Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Plány MF: Omezení výdajových paušálů, ne jednotné sazbě DPH, registrace tržeb a účtů

Plány MF: Omezení výdajových paušálů, ne jednotné sazbě DPH, registrace tržeb a účtů

19.03.2014 10:43, aktualizováno: 19.3. 11:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministerstvo financí chystá od příštího roku opětovné zavedení slevy na druhé dítě a další dítě, navrácení daňové slevy pro pracující důchodce, zrušení povinnosti podávat daňové přiznání kvůli dodatečné dani pro vysokopříjmové zaměstnance a omezení výdajových paušálů. Úřad nechce zavést jednotnou sazbu DPH 17,5 procenta, která již byla schválena dříve. MF současně uvažuje o zavedení třetí sazby DPH pro léky a knihy. Hodlá rovněž odložit realizaci Jednoho inkasního místa a zavést opatření proti daňovým únikům. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO) a jeho náměstkyně Simona Hornochová. 

Od roku 2016 pak plánuje MF po diskusi s odbornou veřejností zrušit koncept superhrubé mzdy a nahradit sedmiprocentní daň pro vysokopříjmové občany druhou sazbou daně. 

"Abychom stihli úpravy od příštího roku, tak máme zhruba jeden měsíc, abychom je začlenili do zákonů. Lze říci, že v návrzích s účinností od 2015 budou změny, které jsou nutné a nezbytné anebo jsou to změny vyplývající z koaličních dohod, které nejsou komplikované," uvedla Hornochová. 

Celkově chce ministerstvo zrušit v zákonu zřízení Jednoho inkasního místa. Spolu s tím zruší v zákonu schválené plošné osvobození dividend od daně a nižší limity na daňový odpočet úroků z hypoték a stavebního spoření. Zůstane tak limit 300.000 korun namísto v zákoně schválených 80.000 Kč. 

V zákoně o zřízení Jednoho inkasního místa (JIM) se podle Hornochově ukazuje, že dlouhá doba od schválení k aplikaci zákona nemusí být pozitivní. Zákon byl totiž přijat na konci roku 2011 a mezitím řada věci byla novelizována v jiných předpisech. "Ustanovení zákona jsou tak prakticky nepoužitelná," uvedl Hornochová. 

Důvodem zrušení JIM je podle náměstkyně mimo jiné i loňská reorganizace daňové správy a rekodifikace občanského zákoníku. "A kdybychom přišli ještě s takto výraznou změnou placení daní, tak by systém nemusel fungovat. Nerezignujeme ale na ten koncept," uvedla. 

V případě třetí sazby DPH uvažovalo podle Hornochové ministerstvo o pětiprocentní sazbě. Ovšem jen v případě léků by tak rozpočet přišel o 7,8 miliardy korun a knih o půl miliardy. Pracovně tak zažuje desetiprocentní sazbu. V případě dětské výživy ministerstvo požádalo koaliční partnery o vyjádření, co je záměrem a čeho by se to mělo konkrétně týkat. 

V případě opatření proti daňovým únikům by chtělo ministerstvo zavést on-line registrace tržeb a účtenkovou loterii. Koncem letošního roku by měla být hotová analýza chorvatského a maďarského modelu, který by úřad chtěl využít. Dále ministerstvo chce zvýšit zdanění hazardu a zdanit obecně loterie provozované prostřednictvím internetu. 

Od příštího roku by se měl rozšířit institut nespolehlivého plátce DPH, měl by být zřízen centrální registr bankovních účtů a od roku 2016 zavedena elektronická evidence pro účely DPH

Daňová kvóta v ČR je podle Babiše relativně vysoká a náklady na práci se blíží Francii. "Pokud přesvědčíme všechny potenciální plátce, že se nahoře neplýtvá, nekrade, tak se možná dočkáme toho, že jednou budeme všichni pyšní na to, že platíme daně," uvedl Babiš.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) označil změny navrhované ministerstvem financí v daňové oblasti za výrazně nepřátelské k podnikání, protože přinesou vyšší přímou daňovou zátěž. Exministr odmítá i navrhovanou třetí sazbu DPH, kterou považuje za nesystémovou. "Především je potřeba říct, že to, co zveřejnilo dnes ministerstvo financí, znamená výrazně vyšší daňovou zátěž, než předpokládá platný právní stav," uvedl dnes v reakci pro ČTK a Českou televizi Kalousek. Podle něho mělo zrušení superhrubé mzdy a zavedení Jednotného inkasního místa začít platit již od začátku příštího roku. Zvýšenou zátěž na přímých odvodech odhadl místopředseda TOP 09 na 20 miliard korun ročně. 

"Já pokládám třetí sazbu za systémově a principiálně špatné opatření," podotkl pak k dalšímu návrhu. "Třetí sazba DPH je samozřejmě krok zpět, třetí sazba DPH znamená vyšší administrativní náklady a větší prostor k daňovým únikům," řekl také. Podivil se navíc nad tím, proč koaliční strany nenavrhují snížit DPH na potraviny, když její dřívější zvýšení kritizovaly.

(Zdroj: čtk, ČT24)


Váš názor
  • Hlavně ať to všechno zase rozmr*dají
    19.03.2014 13:29

    Jsem živnostník, celkem skomírající. Snad každý rok je jinak výpočet daně, odpočty, procenta atd. Snad každá "vláda" něco vylepšuje, mění. Za dvacet let živnostničení je přes sto změn zákonů, změn zdravotního, důchodového pojištění. Je to fakt opruz. Jestli by to nechtělo už nic neměnit a nevylepšovat a nechat ty, co se starají sami od sebe a na státu nic nechtějí na pokoji ve stabilním prostředí. Už mi chybí snad jen ta registrační pokladna abych se na vše vyprdnul a šel pro podporu na ÚP. Možná bych byl ve větším klidu...
    karel777
    • Re: Hlavně ať to všechno zase rozmr*dají
      19.03.2014 14:23

      V uspořádaném systému je možné hledat a nalézt pevný výchozí bod a po dosažení cílového bodu zpětně validovat podmínky ve výchozím bodě pro další výchozí bod. V neuspořádaném systému nelze určit nic neb nemáme pevné výchozí ani cílové body, které se navíc můžou vzájemně suplovat. Neuspořádaný systém je bordel, kde vám hodně slíbí, málo ukážou, personál se rychle mění a vše stojí moc peněz, ale v jádru vše zůstává stejné neb to někomu pěkně sype.
      Medium2
  •  
    19.03.2014 12:18

    Hlavně slevy pro důchodce, aby důchodci ve státní správě, kde jich pracuje nejvíce, nepřišli zkrátka. A také dnes snad nejvýznamnější voličská parta
    berta
  • Hm,
    19.03.2014 12:10

    čekal jsem co z něho vyleze, ale vylezlo z něho ........
    medium2
  • on-line kontrola každého
    19.03.2014 11:55

    prodaného párku u stánku, každé zmrzliny - přímo finančním úřadem přes registrační pokladny. Následně senzor u prdele na rozbor sežraného žrádla u každého občana. To pozvedne ekonomiku této země. Vybrané peníze potom může stát darovat formou dotací firmám Babiše.
    oradapoisson
  •  
    19.03.2014 11:23

    Posledny odstavec je z celeho toho planu najkritickejsi. Mna minule vlady nepresvedcili, a tak som odisiel. Ale niekde vnutri zostala iskra nadeje, ze raz bude dovod polozit si otazku: Vratit sa?
    Eco
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m