Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Indie - co rozhodne největší volby na světě?

Indie - co rozhodne největší volby na světě?

10.04.2014 18:24
Autor: Michal Putna, Patria Online

Tento týden v pondělí 7. dubna odstartovaly parlamentní volby v Indii, které jsou největším všelidovým hlasováním na světě. Z logistických důvodů je hlasování rozloženo do pěti týdnů, během kterých má právo volit 814,5 milionů oprávněných voličů (z celkového počtu 1,2 miliardy obyvatel) v téměř milionu volebních místností. (Počet oprávněných voličů v Indii je větší než počet všech obyvatel Evropy dohromady.)

V posledních parlamentních volbách z roku 2009 byl počet oprávněných voličů 713 milionů, tedy o 100 milionů nižší než nyní, což je patrně nejvýmluvnější argument popisující demografický boom v Indii. Téměř polovina populace je mladší než 26 let a přibližně 10 % všech voličů jsou prvovoliči ve věku 18-19 roků.

V souboji o 543 křesel se náklady na předvolební kampaň a politický marketing odhadují na 5 miliard dolarů - částka je třikrát vyšší než v posledních parlamentních volbách v roce 2009. Pro srovnání: nejdražší světová předvolební kampaň – americké prezidentské volby z roku 2012 stála 7 miliard USD

Více než 850 milionů obyvatel Indie žije na venkově, kde jsou závislí na (vlastní) zemědělské produkci. Platí přitom, že každý třetí nejchudší obyvatel světa pochází z Indie. Indie je též specifická nadprůměrně vysokou volební účastí chudých lidí v porovnání s ostatními rozvojovými zeměmi. Z tohoto pohledu může jejich hlas mít opravdu velkou váhu.

V probíhajících volbách se očekává vysoká volební účast, která může signalizovat touhu po změně politického diskursu. Velká část současných zákonodárců je totiž zapletena do korupčních kauz, u celé poloviny z nich existuje podezření na spáchání závažné trestně činnosti, včetně vražd. 30 % současných poslanců pak čelí obvinění ze spáchání kriminálního činu. 

O parlamentní účast soutěží 370 kandidujících stran a politických hnutí. Předvolební průzkumy dávají největší šance opoziční straně hinduistických nacionalistů vedených Naréndrou Módím, jehož předvolební rétorika je zaměřená především na ekonomické oživení indického hospodářství.

Soustředění kampaně na ekonomická témata je (nejen v demokraciích západního typu) klasickou součástí předvolebního boje. Tzv. ekonomické hlasování (voliči odměňují zákonodárce za dobrou ekonomickou výkonnost země (znovu)zvolením) bylo v mnoha státech, včetně Indie, empiricky potvrzeno. Není proto překvapivé, že také indické volby rozhodnou z velké části ekonomické otázky.

Důležité je sledovat zejména tři faktory: ekonomický růst, inflaci a úrokové sazby. Indické hospodářství v minulém fiskálním roce rostlo (pouze) o 4,5 %, což je nejhorší výsledek za poslední dekádu (ekonomický růst před krizí se pohyboval běžně nad 9 %). Indie je přitom země, kde ekonomický růst každoročně pozvedne z (extrémní) chudoby miliony lidí. HDP na hlavu vzrostlo díky rychlému hospodářskému růstu z 250 USD v roce 1992 na 1240 USD v loňském roce. Díky tomuto vývoji došlo k poklesu míry chudoby o polovinu, jak ukazuje následující graf.

indie
Spotřebitelská inflace se pohybuje na úrovni 8,5 % a centrální banka ve snaze stlačit inflační čísla dolů zvýšila od loňského září své měnověpolitické sazby třikrát v řadě za sebou na současných 8 %.

Indické hospodářství zpomaluje, inflace zůstává stále vysoká a (úměrně inflaci) rostou úrokové sazby. Tato kombinace výrazně oslabuje pozici vládnoucího establishmentu, který může být ve volbách vystřídán. Klasická politologická teze předpokládá, že voliči budou ve volbách odměňovat poslance (kandidáty) za dobrý hospodářský vývoj v zemi. Z toho také plyne, že volební volatilita bude nízká v obdobích ekonomického boomu. Indická ekonomika zpomaluje, což by mohlo dle výše uvedeného, signalizovat zvýšenou voličskou volatilitu a výsledky indických voleb proto mohou znamenat klíčovou událost pro další rozvoj této země a celého světového hospodářství. 

 

(Zdroj: Bloomberg, CNN, Electoral Geography 2.0)


Čtěte více:

Efektivitu trhu popírají i krávy
30.12.2013 14:15
Autoři studie „Continued Existence of Cows Disprove the Central Tenets...
Indie ztrácí dech, pomoci jí mají exporty
28.02.2014 13:09
Růstové tempo třetí největší asijské ekonomiky se zaseklo. Dnes zveřej...
Může Twitter predikovat počet nezaměstnaných?
08.04.2014 18:10
Je možné, aby sociální sítě jako Twitter nebo Facebook nabízely lepší ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university