Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gazprom omezuje dodávky plynu na Ukrajinu

Gazprom omezuje dodávky plynu na Ukrajinu

16.06.2014 9:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruský plynárenský gigant Gazprom omezuje dodávky plynu na Ukrajinu, která nezaplatila dluh. Gazprom začal omezovat dodávky ihned poté, co dnes ráno v 8 hodin vypršelo ultimátum pro zaplacení dlužných částek Kyjevem. S odvoláním na zdroj uvnitř Gazpromu o tom dnes informovala agentura Reuters. Gazprom požaduje od Ukrajiny, aby od nynějška platila za dodávky dopředu.

Gazprom ubezpečil, že dohodnuté objemy plynu potečou dál k evropským odběratelům přes Ukrajinu, která má podle něj za povinnost je nepřerušovat. Zároveň ale podle agentury AFP varoval Brusel, že komplikace nastat mohou. Dřívější spory mezi Ruskem a Ukrajinou před pěti a osmi lety přitom vedly k omezení dodávek na západ Evropy.

Kyjev dluží za předchozí dodávky této energetické suroviny několik miliard dolarů a podle Gazpromu neuhradil platby ani za červnové dodávky. Ruský plynárenský státní monopol se proto prý obrátil na arbitrážní soud ve Stockholmu, aby na Ukrajině vymohl celkovou dlužnou částku ve výši 4,5 mld. USD.

"Dnes od 10:00 moskevského času převedl Gazprom Naftogaz, v souladu se stávající smlouvou, do (režimu) zálohových plateb za dodávky plynu. Ode dneška bude ukrajinská společnost pouze dostávat ruský plyn, za který již zaplatila," uvedl Gazprom ve svém prohlášení. Reuters kromě toho citoval nejmenovaný zdroj v Gazpromu, který uvedl, že "objem plynu na Ukrajinu byl od 8:00 SELČ omezen, jak bylo dohodnuto".

Ukrajina do 8:00 SELČ neuhradila část dluhu ve výši 1,95 miliardy dolarů, neboť podmiňuje jeho splacení snížením ceny za ruské exportní dodávky. Moskva nabízí částku 385 dolarů za tisíc krychlových metrů plynu, Kyjev žádá větší slevu.

Podle dnešního prohlášení Evropské komise byl Kyjev ochotný v posledních rozhovorech do noci na dnešek přistoupit ke kompromisu, že zaplatí Moskvě nyní miliardu dolarů a další miliardu v šesti splátkách do konce roku. Rusko s tím ale nesouhlasilo. Eurokomisař Günther Oettinger, který se nočního nedělního jednání zúčastnil jako prostředník, přišel s plánem, že by Kyjev platil za plyn požadovaných 385 dolarů pouze v zimním období, zatímco v letní sezoně od dubna do září by to bylo zhruba 300 dolarů.

Ruský prezident Putin však prohlásil, že nevidí žádný důvod, proč by měla Ukrajina získat větší slevu za importovaný plyn. Strategická surovina se stala klíčovým nástrojem v geopolitickém boji o vliv na Ukrajině. Ruská strana více než zdvojnásobila cenu, kterou musí Ukrajina za plyn platit poté, co byl sesazen bývalý proruský prezident Viktor Janukovič.

Zdroj: ČTK, Bloomberg


Čtěte více:

Putin plánuje export plynu do Číny
19.05.2014 13:24
Ruský prezident Vladimir Putin má v kalendáři na tento týden důležitou...
Fico: Dodávky plynu budou pro Evropu pokračovat i když se pro samotnou Ukrajinu zastaví
23.05.2014 12:16
Transit zemního plynu z Ruska do Evropy přes Ukrajinu bude pravděpodob...
Rusko prý zatím z Ukrajiny z plynového dluhu nedostalo nic
28.05.2014 15:04
Ukrajina zatím nezaplatila Rusku nic z dlužné částky za dodaný zemní p...

Váš názor
  •  
    16.06.2014 13:52

    You can get more of what you want with a kind word and a gun than you can with just a kind word.
    Eco
    •  
      17.06.2014 8:55

      Eco, len pre tvoju informovanosť, názor Tvojich krajsanov Slovákov
      jářku
      • len obchod žiadne zbrane.... zmluvy podpísanépri plnom vedoní....
        17.06.2014 9:05

        Nie je vylúčené, že Gazprom môže podať ďalšiu sťažnosť na Naftogaz v Štokholmskej arbitráži, hodnota pohľadávky bude činiť $18 miliárd, vyhlásil riaditeľ ruskej spoločnosti Alexej Miller. „Ide o neodobraný plyn v rámci platného kontraktu podľa zásady „ber alebo plať“ v rokoch 2012-2013. Dohromady to činí $18 miliárd“
        jářku
    • demokracia po americku
      17.06.2014 8:53

      Syn vicepremiéra USA Josepha Bidena sa stal členom riaditeľskej rady súkromnej ukrajinskej spoločnosti, ktorá ťaží plyn. Robert Hunter Biden sa bude zaoberať právnickým blokom a bude reprezentovať spoločnosť v medzinárodných inštitúciách....... Ako reagujú v skutočnosti jeho krajaniana situaciu na Ukrajine. Názr mimo pressstitucie......och jaj aka to len nahodaaaaa.............tak teraz bude kazdemu chudobnemu na UA sveta zit......vysmech obycajnym ludom z UA...a konkurencia oligarchom..:)...no co na zaciatok nie zle tak rychlo este nejakych synacikov do dalsich podnikov..!...áno, dosadiť skorumpovanú vládu a potom vydrancovať....USA tuto taktiku používajú desaťročia......Pán Jay Carney! To je jedno, ako Robert Hunter Biden získal svoju funkciu a koľko ľudí pri tom zomrelo, hlavne že to prináša veľa, veľa, veľa peňazí. Je to také americké – obludné, zvrhlé a nehanebné tvrdenie! ......áno, dosadiť skorumpovanú vládu a potom vydrancovať....USA tuto taktiku používajú desaťročia..Takto si predstavujú predstavitelia skorumpovaného USA svoju spoluprácu s vazalskou krajinou Ukrajina.....
      jářku
      • Re: demokracia po americku
        17.06.2014 9:22

        Tady máš krvavý byznys, co putin rozpoutal...."Tisícovkami dolarů se prý ohánějí i čečenští dobrovolníci, kteří bojují na straně separatistů. Právě tolik podle médií dostanou za zabití důstojníka ukrajinské armády. Za nižší šarže jsou „prémie“ slabší – pouze 500 dolarů. Podle serveru Korrrespondet.net žoldáci patří ke stoupencům čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, oddaného stoupence Moskvy."
        Velkamedvědice
      • Re: demokracia po americku
        17.06.2014 9:19

        Proč pořád otravuješ bolševíčku?? Nikdo není na Tvé levičácké agitace zvědav. V normálních demokraciích je běžné, že fy zaměstnávají občany jiných zemí třeba i na ředitelských postech. Plynárenská společnost může bát ráda, že ji zastupuje někdo, kdo ji v civilizovaných zemích otevře dveře k novým kontraktům. Proč nepíšeš do práva nebo FFicovi a otravuješ čechy? Tady Tě bolševická agitace nepokvete. Jsi jen trapný a otravný. Ničemu nerozumíš a všechno komentuješ.
        Velkamedvědice
        • huso
          17.06.2014 10:09

          Ty si trafena hus nie veľkamedvedica. Nepisal som to Tebe ale ecovi ato je slovak. O Ficovi som nepísal. Daj ešte niečo šťavnaté... :-).
          jářku
          • Re: huso
            17.06.2014 10:13

            Zaplať pán Bůh za slovenské kluky typu Eco a Paranoid Android, kteří se sanží dívat na věci z obou stran a jen nepapouškují. Má krejčí je ukrajinka a má tam celou rodinu. Ta by Tě z prominutím za Tvou jednostrannou kontinuální propagandu zfackovala..
            Velkamedvědice
            • huso
              17.06.2014 10:19

              Huso , spýtaj sa jej prečo musela utiecť z ukrajiny, keď už je tam tak dobre prečo sa nevráti. ... huso ... ještě blbá ...
              jářku
              • Re: huso
                17.06.2014 10:23

                To už tak ve světě chodí, že chudí se stěhují za lepším výdělkem, je tady několuk roků. Bohužel, životní úroveń v postovětských republikách odpovídá předchozímu bolševickému řádění. Slováci nechodí pracovat za lepšim výdělkem do čech? Děláte to samé...
                Velkamedvědice
                • huso už ia sa jej spýtala?
                  17.06.2014 10:42

                  Ty seš ještě sjetá né jen blbá. To myslíš Timošenkovú? Alebo Juščenka? alebo koho? Vlasovcov? Alebo Benderovcov? Ospravedlňujem sa ti ty niesi huha ani blbá ty si len Produkt západnej demokracie. " Vyše 400 britských občanov bojuje na strane ozbrojencov v Iraku a v Sýrii. Informoval o tom minister zahraničných vecí Veľkej Británie William Hague. Ak sa vrátia do Británie, budú podľa neho predstavovať vážne nebezpečenstvo. Minister pritom zdôraznil, že MZV nedisponuje približným hodnotením počtu Britov bojujúcich na strane ozbrojencov v Iraku. Situácia v Iraku sa prudko zhoršila v posledné dni, kedy ozbrojenci zoskupenia Islamský štát Iraku a Laventu obsadili veľké mestá Mosul a Tikrit a vyhlásili o zámere zaútočiť na Bagdad."
                  jářku
                  • Re: huso už ia sa jej spýtala?
                    17.06.2014 11:41

                    jsem pri tobe...dennbe chodim do kostela kde se modlim aby Husak,Breznev a Stalin vstali z hrobu,nabrali silu a vyvolali Lenina...hned bude na svete lepe...uraaaaaaaa
                    OPTIMISTA
                    • Optimista
                      17.06.2014 11:46

                      V Polsku vztyčili sochu čůrajícího Lenina..o)) Vem to pro ty motorky přes město Nowa hutt..
                      Velkamedvědice
                  • Re: huso už ia sa jej spýtala?
                    17.06.2014 10:49

                    Už zase jen blábolíš. nejdříve se divíš, proč jde ukrajinka za lepším výdělkem do ČR a když Ti odpovím, že slováci dělají to samé, zmůžeš se na koláž blábolů. Ztráta času Husáku. Sbohem bolševníčku.
                    Velkamedvědice
                    •  
                      17.06.2014 11:31

                      Nema cenu na jeho prispevky reagovat. Snazi sa byt zaujimavy a vyniknut, ale pritom iba trolli diskusie. Clovek sem nahodou napise oblubenu hlasku (myslim Al Capone) a on hned spusti nieco o zmluvach a riaditeloch. Evidentne nepochopil ani moj prispevok..
                      Eco
                      • Eco
                        17.06.2014 11:51

                        ...měníme sny, měníme touhy, měníme názory, měníme požadavky na výkupné.Měníme auta, měníme zásobníky, náboje i zbraně.Ale nikdy neměníme svoje kamarády ,kteří stojí při nás! (AL CAPONE 1936
                        Velkamedvědice
                        • Re: Eco
                          17.06.2014 13:03

                          Medvídku, je jiná doba. Host vyhazuje vrchního z podniku... A vše je na prodej. I kamarádi jsou nyní na prodej. Jak pravil Seneca: "otázka je toliko v sumě .."
                          kompi
                          • Kompi
                            17.06.2014 13:06

                            čau kámo!! Taky je to z 1936...o)
                            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m