Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin vrací úder - embargo na export potravin se však ČR příliš nedotkne

Putin vrací úder - embargo na export potravin se však ČR příliš nedotkne

07.08.2014 10:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruský prezident Vladimir Putin včera podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly proti Rusku sankce. Ruský prezident uložil vládě vypracovat seznam zakázaných položek. Zákaz by měl platit rok. Výnos Kremlu nezmiňuje jednotlivé státy, lze však předpokládat, že ČR jako členské země Evropské unie by se měl týkat také.

Podle Veleby (šéfa Agrární komory) řada unijních států jako například Německo či Polsko významně do Ruska agrární produkty vyváží. "To zboží musí ty státy někde udat, a první, kde to udají, bude samozřejmě trh Evropské unie," uvedl. Podle něj ruská protiopatření způsobí přetlak na unijním trhu. Důsledkem toho bude pokles farmářských cen. "Stoprocentně se to stane třeba komoditě ovoce, která i bez ruských sankcí prochází v rámci Evropské unie krizí," poznamenal Veleba.

"V okamžiku, kdy ostatní státy Evropské unie nebudou moci exportovat své zboží do Ruské federace, tak ten okamžik to zboží bude vytvářet přetlak na unijním trhu a může docházet k výraznému snížení cen některých vybraných komodit," řekl večer České televizi ministr zemědělství Jurečka. Podle něj se bude muset situace monitorovat nejen na národní úrovni, ale případně by se měla začít i debata v pracovní výborech Evropské komise a v radě ministrů. "Pokud by ten krok prezidenta Putina měl opravdu silné negativní dopady na vývoj trhu v rámci Evropské unie, tak bychom museli najít opravdu nějaký silný intervenční mechanismus, abychom zemědělcům a ovocnářům pomohli," dodal ministr.

Hrozbu zvýšených dovozů ze zemí, které ztratí v Rusku významného odběratele, vidí také mluvčí Agrární komory Dana Večeřová. "Zcela logicky je zde velká hrozba, že tyto výrobky skončí s podporou jejich národních vlád za dumpingove ceny na trzích nových členských zemí, tedy i ČR," podotkla. "A to by mělo na české potravináře a zemědělce daleko katastrofálnější dopad," dodala.

"Rusko je členem WTO, tedy nemůže bezdůvodně bránit obchodu, tedy zastavit dovoz na své území. Proto je potřeba se pořádně podívat, na jakém základě je dokument zakazující dovoz pro unijní země založen," řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Ministerstvo předpokládá, že se sejdou ministři obchodu či premiéři zemí EU a začnou vyjednávat s Ruskem a orgány WTO pro urovnávání sporů, aby zahájili v této věci řízení.

Zákaz či omezení vývozu zemědělských surovin a potravin do Ruska by měl dopad na konkrétní zemědělské podniky. Například jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, loni vyvezla do Ruska zboží za 150 milionů korun. Export se přitom firmě každoročně dařilo zvyšovat. "Zatím nevíme, čeho přesně se budou sankce týkat. Do Ruska vyvážíme především sýry, a to hlavně Nivu z českokrumlovského závodu," řekl ČTK obchodní ředitel Jan Teplý. Pokud by omezení platila i pro vývoz sýrů, přišel by českokrumlovský závod, kde se Niva vyrábí, zhruba o dva výrobní dny v týdnu, tedy 20 procent produkce. To by se podle ředitele nejspíše projevilo v omezení výroby a počtu zaměstnanců. V menším množství Madeta do Ruska vyváží i máslo a další produkty z jiných závodů, u těchto komodit by byl dopad méně citelnější.

"Zatím nemáme žádné aktuální informace, co se týká vývozu chmele do Ruska. Pokud by skutečně bylo zakázáno vyvážet plodinu do této země, představovalo by to problém, který bychom museli řešit," řekl ČTK tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR Michal Kovařík. Největším dovozcem chmele z Česka je dlouhodobě Japonsko. V roce 2013 Rusku patřila čtvrtá příčka, vyvezlo se tam 578 tun chmele.

Podle mluvčího největší domácí agropotravinářské skupiny Agrofert Karla Hanzelky na skupinu případné embargo příliš nedopadne. Zemědělské komodity do Ruska nevyváží vůbec, vývoz potravin dosahuje desítky milionů , což pro skupinu s loňskými tržbami přes 150 miliard není výrazný problém.

"S obsahem rozhodnutí je nutné detailně se seznámit, abychom mohli určit dopad pro naše podnikání," uvedla mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová.

Případné embargo by neměly výrazně pocítit pivovary Zubr Přerov, pivovar Litovel a pivovar Holba, které patří do středomoravské pivovarnické skupiny PMS Přerov. Trojice pivovarů do Ruska ročně vyváží několik tisíc hektolitrů piva, což odpovídá zhruba půl procentu jejich celkové produkce, která činí 800 tisíc hektolitrů piva ročně. "Každá obchodní ztráta nás samozřejmě velmi mrzí, ale vzhledem k objemu vývozu do Ruska to nebude mít dramatický dopad na náš export," řekl ČTK marketingový manažer skupiny PMS Přerov Petr Hermély.

Vývoz zemědělských komodit a potravin z ČR do Ruska v posledních letech stoupala. V roce 2011 jeho hodnota činila 1,87 miliardy korun, o rok později 2,2 miliardy a v roce 2013 již 2,45 miliardy korun. Za první pololetí letošního roku vyvezli zemědělci a potravináři do Ruska zboží za 1,5 miliardy korun, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Co se týče makro pohledu na uvalené ruské embargo, tak zacílení na zemědělský sektor není pro českou ekonomiku zásadní. Na základě sektorové dekompozice českého HDP vidíme, že zemědělství tvoří pouze 2,4 % hrubého produktu (údaje za rok 2012) a Rusko navíc není pro české prvovýrobce tím nejdůležitějším trhem. Mnohem horší dopad může mít zavedení embarga na Polsko a Ukrajinu. Vzhledem k tomu, že Západ své sankce zacílil na strategicky důležité sektory ruské ekonomiky, se jeví protiopatření prezidenta Putina jako relativně slabá odpověď. Vývoj na ruském akciovém trhu (index MICEX) pak signalizuje další výprodeje ruských titulů, když investoři zavírají své pozice a posílají ruské cenné papíry stále níž. Implementace ruských sankcí tento negativní trend jen podporuje. Graf níže ukazuje vývoj indexu MICEX za poslední měsíc.

jidlo



Zdroj: ČTK, RIA, Bloomberg, CIA


Čtěte více:

Stín ruských sankcí a výprodeje středoevropských měn
06.08.2014 16:10
Premiér Donald Tusk dnes před polednem prohlásil, že má informaci, kte...
Akcie v Moskvě jsou
06.08.2014 16:50
Ve světle geopolitických půtek státníků je téměř nemyslitelné podívat ...
EURUSD - Denní a intradenní výhled: Medvědí trend
07.08.2014 8:22
Měnový pár se dnes pohybuje nad hladinou denního pivotu 1,3368 EURUSD....

Váš názor
  •  
    13.08.2014 15:31

    11:23 Ukrajinský ministr vnitra Avakov říká, že ruskému humanitárnímu konvoji nebude umožněn vstup do charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny (Reuters)
    mša
    •  
      13.08.2014 15:45

      ... a konspirativní teoretici se radují ;-)
      Kalka.
  • Další konspirační ujetá teorie.
    11.08.2014 11:09

    Dychtivě a ochotně polykaná všemi zastánci a amrikánobijci i jiných konspiračních výmyslů, jako že sestřelený Boenig byl již před sestřelením naplněn mrtvými těly. A jako ten příslovečný tonoucí, který se i stébla chytá, zdejší dědové vševědové z plna hrdla blekotaji a opakují jak ty ovce z Orwelovy Farmy Zvířat to své "dvě nohy špatnéééééé-čtyři nohy dobrééééé. Ale nikdo se nepozastaví nebo nezamyslí, kdo nedovolil mezinárodním odborníkům přístup ke spadlému letadlu a kdo okrádá mrtvé nebo rabuje jejich kufry a dokonce používá jejich kreditní karty. To není in a moc se o tom nemluví.
    dvahry
  • pravicový sociolog má jasno
    08.08.2014 20:38

    "Tím netvrdím, že letadlo sestřelila ukrajinská armáda. Tvrdím ale, že už ve chvíli, kdy bylo navigováno do bojové zóny, počítala ukrajinská vláda s jeho sestřelem. Načasování incidentu skutečně nepůsobí jako náhoda. Došlo k němu, když americký kongres odmítl schválit sankce a kdy byl jasné, že se sankce nepodaří prosadit ani v EU. Jednoznačnými příjemcemci výhody jsou ti, kdo prosazovali sankce." http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Pravicovy-sociolog-Hampl-Lide-na-vychodni-Ukrajine-budou-vyhlazeni-Vrazdy-budou-soucasti-jejich-zivota-Kdyby-byl-dnes-prezidentem-Reagan-Putin-by-329972
    mša
  • Rusové mají jasno
    08.08.2014 12:11

    „Tak to nám bude chybět úplně všechno. A možná se brzy dočkáme přídělových lístků. Vždyť u nás jsou všechny potraviny z dovozu nebo se vyrábějí z dovozových surovin. Například když si koupíte sklenici nakládaných okurek, je na ní napsáno, že to vyrobili tam a tam v Rusku. Jenže ty okurky jsou z dovozu, naše je snad ta sklenice. Naši výrobci ve skutečnosti nejsou žádnými výrobci – jsou to jen baliči a prodejci. Nejsme soběstační ani v pěstování brambor. A ve finále jsou brambory z Tuly dražší než marocké pomeranče,“ uvedl Michail Anšakov, předseda Společnosti pro obranu práv spotřebitelů.
    ☺lolek☺
    • Re: Rusové mají jasno :)
      08.08.2014 13:41

      "Rusové se nemění"
      mša
  • No
    08.08.2014 11:48

    Nejhorší je že se nějací ču..ci rozhodnou válčit a odse..rou to obyčejní lidé. Něco málo jsme slyšel od lidí co tam byli a zm.di jsou na obou stranách. holt dej dementovi samopla. Je krásně vidět jak je mezinírodní společenství neschopné a nikdo neví co za tím je. Kdyby chtěli jednat tak se domluví ale tam asi nikdo jednat nechce
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Keris se od dětství nepoučil
    08.08.2014 10:21

    8.8.2014 1:49 "....a basta fidli. a kdo tomu nevěří, je vůl /protože nikdo nechce být za vola, tak tomu všichni věř - nebo se tak tváří/ - jsme říkali jako kluci, když někdo zahlásil nějakou krávovinu. keris" ...Jen vůl slepě věří někomu, kdo mnohokrát prokazatelně lhal. Mandelinka bramborová-americký brouk - Katynský lesík - stáli jsme na hranicích vám pomoci(a pak pustili Hitlera až k Moskvě a Stalingradu)-Polsko si rozdělili s Hitlerem napůl-v 68. nás přijeli ochránit před americkými imperialisty-ostnatým drátem nás obehnali pro naši ocehranu- Ani Hitler nehlásal, že obehnal koncentráky ostnatým drátem na ochranu židů-jak odváželi rakety z Kuby, které tam nebyly atd.atd. Basta fidli :o)) Ty jseš ale vůl.
    xxx
    • Re: Keris se od dětství nepoučil
      08.08.2014 10:53

      "...v 68. nás přijeli ochránit před americkými imperialisty"- máš to celé nějak popletené, ty poučený z historie. dál už ze sebe blba nedělej, je to zbytečné, povětšině víme, co jsi zač, pane nejchytřejší atd.
      keris
  • Keris se od dětstvi nepoučil
    08.08.2014 10:03

    "....a basta fidli. a kdo tomu nevěří, je vůl /protože nikdo nechce být za vola, tak tomu všichni věř - nebo se tak tváří/ - jsme říkali jako kluci, když někdo zahlásil nějakou krávovinu. keris"...............Jen vůl stále věří někomu, kdo již prokazatelně mnohokrát lhal. - mandelinka bramborová - americký brouk - Katynský lesík - rudá armáda stála na hranicích připravena pomoci(a pak pustili Hitlera až ke Stalingradu)- jak měli dohodu s Hitlerem o rozdělění Polska - v 68 nás přijeli zachránit před americkou invazí a 20 let nás neokupovali ale ochran'ovali a obehnáni jsme byli ostnatatým drátem na naši ochranu. Ani Hitler nehlásal, že ostantý drát kolem koncetráků tam byl na ochranu židů. Basta fidli ?? :o)) nebud' vůl.
    xxx
    • Re: Keris se od dětstvi nepoučil
      08.08.2014 10:47

      ....inu, myslím, že je to složitější. jistěže je třeba se poučit z historie, ovšem tahat sem katynský lesík nebo invazi z osmašedesátého není zcela případné - oba maléry způsobil jeden stát, v němž byli integrováni jak rusové, tak ukrajinci - tehdy prostě občané mnohonárodnostního SSSR, kterým se zjednodušeně říkalo rusové . vojáci ukrajinské národnosti se na nich jistě také účastnili. mmch na invazi k nám se podíleli také poláci, východní němci atd. a nelze opominout významnou úlohu našich činovníků, vrcholící neschopností dubčeka a tzv. zvacím dopisem. současná situace na ukrajině je dle mého názoru pozůstatek rozpadu sssr, když se rusové mohou cítit oprávněně poškozeni, protože území, které jim odedávna patřilo získala jakási ukrajina, o jejíž svébytnosti a svrchovanosti do té doby by se dalo s úspěchem pochybovat - východní část odedávna inklinuje spíše k polsku - viz rzecz pospolita - západní byla vždy ruská. samostatnou kapitolou může být zakarpatská ukrajina, moldávie atd. takže držet pohromadě státní útvar jehož občané nemají vzájemné historické vazby je něco podobného jako státy typu libye, iráku. iránu atd. - tato nesourodost uměle daná dohromady je vždy ohniskem nesvárů a potenciálním zdrojem konfliktů mezi jednotlivými kmeny či národy, nucenými přežívat v jednom státním útvaru, ač si to nepřejí.
      keris
      • Přečti si to znovu ty historiku basta fidli
        08.08.2014 13:36

        tady byla řeč o důvěryhodnosti někoho na základě minulých lží a podrazů. To ovšem vyžaduje trochu zamyslení se a logiky. Basta fidli :o)).
        xxx
      •  
        08.08.2014 11:06

        Irán je uměle nesourodý? Opravdu? Tohle jsi se opravdu naučil na VUMLu?
        ☺lolek☺
  •  
    07.08.2014 23:41

    Přijel k nám komediant v zelený maringotce, zapomněl na proviant, postřílel všecky ovce, přijel k nám bratr zlý, poněkud nadrzlý, rubašku podkasanou, vopaskem přepásanou.
    ☺lolek☺
  •  
    07.08.2014 23:09

    Libyi napadla Francie resp. Evropa. Žádný stát Lybie neexistuje. Afghánistán nebyl napaden USA. Irák skutečně nevypadá dobře. Ale Ukrajinu vybojujeme, smůla že. Kyjevským fašistům vivat. Následovat bude Krym.
    ☺lolek☺
  • USA zase prohrajou
    07.08.2014 22:13

    USA napadly 2001 Afganistán, nyní tam moc opět převezme Talibán, 2003 Irák- nyní se tam vše zhroutilo, 2011- Lybii - nyní tam válčí milice, stát se zhroutil. 2014 podporují fašisty v Kyjevě , kteří z houfnic ostřelují centrum milionové metropole, něco jako pálit do Prahy na Václavák. Když se u nás 1992 chtěli trhnout Slováci, tak Klaus zasedl s Mečiarem a Slováky jsme pustili k vodě bez výstřelu během pár týdnů. Takhle by to mělo běžet i na Ukrajině ,bohužel NATO podporuje fašisty v Kyjevě , aby stříleli vlastní civilisty ve velkém. P.S. Právě se podařilo sundat z nebe další Mig-29 kyjevských fašistů, pilot přežil a hledá se.
    xiluodu
    • Re: USA zase prohrajou
      07.08.2014 23:19

      jedna dobrá zpráva je, že separatisti sestřelili i záchranářský vrtulník, takže ted si za odměnu užijí fosforu, při troše štěstí i napalmu a kazetových bomb.
      ..
    •  
      07.08.2014 23:10

      Libyi napadla Francie resp. Evropa. Žádný stát Lybie neexistuje. Afghánistán nebyl napaden USA. Irák skutečně nevypadá dobře. Ale Ukrajinu vybojujeme, smůla že. Kyjevským fašistům vivat. Následovat bude Krym.
      ☺lolek☺
  • Zvítězíme nad fašisty z NATO
    07.08.2014 21:51

    Firma Hamé, která utrpí ztráty díky sankcím na vývoz potravin do Ruska, bude žádat do posledního haléře úhradu svých ztrát po byrokratech z Bruselu a Washingtonu, kteří si se sankcemi začali. Považuji za nutné, aby toto udělaly všechny firmy v Evropě i USA, které utrpí ztráty v obchodě s Ruskem. Je nutné, aby tohle zaplatili ze svého ti , kdo sankce v Bruselu vymysleli. Já na to ze svých daní nedám ani kačku ! Ať to splatí Obama a Barroso napůl, peněz mají oba dost. Až budou létat občané Kodaně do Japonska přes Turecko, Indii a Vietnam, tedy se zpožděním, tak ať jim to Obama s Barossem taky zacálujou ! I další kerosin aerolinkám !
    xiluodu
    • Re: Zvítězíme nad fašisty z NATO
      07.08.2014 23:19

      fašistům z NATO vivat. My je ubráníme.
      ☺lolek☺
    • Re: Zvítězíme nad fašisty z NATO
      07.08.2014 22:08

      Aspoň je Tví kámoši nesestřelí.
      Velkamedvědice
      •  
        07.08.2014 22:11

        již jsou známy nezvratné důkazy o sestřelení?
        mša
        •  
          07.08.2014 22:21

          ....nezvratné ne, ale jak to tak sleduji, čím dál víc to vypadá, že rusové to neudělali....
          keris
          •  
            07.08.2014 23:28

            Rusové asi ne spíš čečenci. Taky to mohli být klingoni svým neviditelným paprskem smrti. Tomu by nasvědčovalo to, že ten paprsek nikdo neviděl a taky to, že to, že všichni z toho letadla jsou po smrti.
            ..
          •  
            07.08.2014 23:14

            Rusové pochopitelně nikoli. Udělali to ruští Ukrajinci. Vypadá to, kerisi, že jsi skutečné duševně pomalejší a poznamenaný, jak píše paní Kalka.
            ☺lolek☺
        • mša
          07.08.2014 22:18

          Zatím je nesmím říct. o). Na černobílá tvrzení symetruji černobíle, při vědomí, žd černobílá neexistuije./ symetruji, pěkný novotvar..Kdo mohl mít Buk?/
          Velkamedvědice
          • Re: mša
            07.08.2014 22:43

            pokud to dobře chápu, tak sankce jsou založeny na tvrzení...bez důkazu?
            mša
            •  
              07.08.2014 23:17

              sankce jsou založeny na zcela zjevné krymské agresi, a ještě zjevnější agresi v donbasu.
              ☺lolek☺
            •  
              07.08.2014 23:11

              chapes spravne a pridaj si k tomu kto to chce nas velky brat spoza mlaky
              tono
            •  
              07.08.2014 22:47

              Opakuji, kdo mohl mít země vzduch, ruský Buk, kromě separatistů? Jinak snkce měli přijít už na Krym, tak se v cicilozovaném světě hranice nemění plus porušenídohody z 92
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.