Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Draghi si postěžoval na Itálii a středoevropské měny přestály nápor

Rozbřesk - Draghi si postěžoval na Itálii a středoevropské měny přestály nápor

08.08.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Americký prezident schválil cílené letecké údery v Iráku. Ty mají zastavit postup islámských fundamentalistů z hnutí ISIS a zabránit případné genocidě kurdsky hovořící menšiny Jazídiů, kterým krátce před prohlášením USA již začaly z letadel shazovat humanitární pomoc. Prezident Obama tak vyslyšel již dlouho ve vzduchu visící žádosti irácké vlády o pomoc. Po stažení svých vojáků na konci roku 2011 tak USA (velice pravděpodobně) v zemi opět vojensky zasáhnou. Nicméně Obama i nadále trvá na tom, že neplánuje zásah pozemních jednotek.

Dění v Iráku je v posledních měsících jedním z faktorů, který bez pochyby zvyšuje míru nejistoty, jež se následně promítá i do globální ekonomiky. V reakci na rozhodnutí prezidenta Obamy sice dnes ráno americký dolar mírně posílil a vzhůru směřuje i cena ropy, ncméně americký zásah může nakonec celkovou míru napětí pomoci snížit. Dopad na trh s ropou by měl být malý - klíčová ropná pole na jihu země nebudou zásahy ohrožena a Kurdská autonomní oblast na severu produkovala v červnu asi 360 tisíc barelů ropy denně. Případný pokles tamější produkce by sice byl nepříjemný, nicméně z hlediska trhu nejde o kritické množství.

O zvýšené míře geopolitického napětí jako o možném negativním riziku pro hospodářský růst v eurozóně včera na tiskové konferenci po zasedání ECB hovořil i její šéf Mario Draghi. Nicméně jeho základní pohled na ekonomické oživení zůstal beze změny a vyjádřil i spokojenost s prozatím přijatými opatřeními. V otázce návratu italské ekonomiky do recese a celkově pozvolného ekonomického oživení si postěžoval na malé reformní úsilí “své” země a uvedl, že míček je nyní na straně národních vlád, neboť velice uvolněná politika ECB hospodářský růst rozhodně nebrzdí. I přesto však Draghi nezapomněl zopakovat, že úrokové sazby zůstanou nízko po delší období a že bankovní rada je odhodlána v případě potřeby použít nekonvenční nástroje měnové politiky (QE resp. nákupy ABS), na jejichž přípravě stále pracuje.

Po nedávných výprodejích se situace na středoevropských devizových trzích určitým způsobem stabilizovala a to i přesto, že geopolitická situace stále zůstává napjatá. Podmínky na Ukrajině se příliš nemění, Amerika se chystá na letecké útoky na Irák a prezident Putin jako odvetu za sankce zakázal dovoz většiny ovoce a zeleniny z EU i USA. Povzbuzení pro regionální měny přišlo tentokrát z ECB. Guvernér Draghi po včerejším zasedání ECB naznačil, že ECB je připravena přistoupit ke kvantitativnímu uvolňování v případě, že inflační výhled dále poklesne.

Co se týče eurodolarového trhu, tam si zisky opět připsal dolar. Pomohly mu zejména neočekávaně dobré výsledky z trhu práce. Zprávy z Evropy navíc nebyly příznivé pro euro. Německá průmyslová výroba vzrostla pouze o 0,3 %, deficit francouzské obchodní bilance se zvýšil a výhled dalšího možného uvolňování měnové politiky ECB, tak jak ji naznačil guvernér Draghi, v porovnání s očekáváním zvyšováním sazeb v USA, působil v neprospěch eura.

Dnešní ekonomický kalendář již příliš zajímavý není. Ve Francii budou zveřejněny výsledky červnové průmyslové výroby, ta ale s největší pravděpodobností po květnovém propadu příliš optimismu nepřinese. Vezmeme-li v úvahu stupňující se geopolitické napětí, měla by situace i nadále nahrávat americkému dolaru.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m