Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed na jestřábí notě? Spíše planá slova...

Fed na jestřábí notě? Spíše planá slova...

21.08.2014 11:30
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Americká centrální banka Fed včera zveřejnila zápis z červencového zasedání svého měnového výboru. Celkově se zpráva nese v pozitivním duchu, když čelní zástupci měnové autority kvitují zlepšení hospodářských podmínek v zemi.

Mezi základní cíle americké centrální banky patří stabilizovaná míra inflace a míra nezaměstnanost na úrovni dlouhodobé přirozené úrovně. V případě inflace Fed sleduje, jak inflaci měřenou CPI, tak také deflátor PCE, tedy výdajů na osobní spotřebu. Inflace měřená CPI ve druhém čtvrtletí zaznamenala posun, když se na vývoji výrazně podepsala rostoucí cena elektřiny a potravin. Jádrová inflace podle PCE (očištěná o vývoj cen elektřin a potravin) ve druhém čtvrtletí zrychlila oproti předchozímu kvartálu a dosáhla 1,6 %.

Mezi další pozitiva zařadil měnový výbor vývoj posledních měsíců na trhu práce. Míra nezaměstnanosti v červnu klesla na 6,1 % a přiblížila se tak dlouhodobé přirozené úrovni. V červnu stoupl i počet zaměstnanců na výplatních páskách a zároveň klesl počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti. Snížil se také počet dlouhodobě nezaměstnaných. Členové výboru se tak shodli, že míra nezaměstnanosti v dlouhodobém horizontu bude nadále směřovat ke své přirozené hodnotě. I proto výbor naznačil, že v případě dalšího zlepšení na trhu práce může přistoupit ke zpřísnění své měnové politiky dříve, než původně avizoval. Členové výboru se zároveň shodli na pokračujícím útlumu měsíčního objemu nákupu aktiv.

Planá slova?

Dobrá výkonnost druhého čtvrtletí, slušné vyhlídky ekonomického vývoje a avizovaná připravenost přistoupit ke zpřísnění nástrojů měnové politiky. To vše nahrává jestřábím úvahám o ukončení extrémně uvolněných programů.

Jenže na první pohled jasnému vyznění zasedání zasadila nepříjemnou ránu v srpnu zveřejňované čísla z americké ekonomiky. Míra nezaměstnanost v červenci stoupla na 6,2 %, když se nadále nedaří na trhu práce usadit mladé lidi. Trend ve vývoji nezaměstnanosti je tedy příznivý (což je pro Fed klíčová informace a důvod pozitivní nálady mezi členy výboru), avšak drobné problémy jen stěží povedou k uspíšení plánované restrikce. Zároveň takřka beze změny zůstal počet dlouhodobě nezaměstnaných.

Ani inflace pak nemá na růžích ustláno. Spotové ceny potravinových komodit totiž v posledních týdnech prudce klesly, což zvýší tlak na pokles cen. Vývoj na trhu energií je pak značně nestabilní s ohledem na pokračující geopolitická napětí. Samotný výbor proto počítá, že tempo inflace ve druhém pololetí mírně ustoupí a hodnota dlouhodobě zůstane pod cílem na úrovni 2 %.

Klíčový index PCE pak může ohrozit případné utlumení ve druhém čtvrtletí oživené spotřeby. Té totiž podle Fedu výrazně pomohla výkonnost akciového trhu a růst cen nemovitostí (tedy položky se zvýšeným rizikem volatility), které zvýšily bohatství domácností a následně také jejich spotřebu. Pomalý růst mezd a převládající spořivá nálada však mohou obdobný vývoj v budoucnu zbrzdit a inflaci tak tlačit níže.

Suma sumárum tak na první pohled jestřábí rétorika velkou naději rychlejšímu přijetí restriktivních kroků (zvýšení úrokové sazby) nenahrává. Míra nezaměstnanosti přece jen není zcela podle představ samotného Fedu a již tak nízká inflace by rychlejším utažením politiky nejspíš dostala další nepříjemnou ránu. Případné vyšší sazby by navíc mohly utlumit úvěrovou aktivitu domácností, která především v květnu výrazně poskočila, když se projevil vyšší zájem o studentské půjčky a půjčky určené k nákupu vozů. Takového vlivu si je Fed pochopitelně vědom, i proto případné kroky k utažení měnové politiky nebude chtít uspěchat.

I proto lze celkově nadále počítat spíše s pečlivou kontrolou vývoje amerického hospodářství a přípravou na již dříve avizované zvýšení sazeb ve druhém pololetí příštího roku. Celkový zápis tak spíše ujišťuje, že ke zpřísnění měnové politiky v příštím roce skutečně dojde. K uspíšení celého procesu však Fed nepřistoupí, dokud si kondicí všech klíčových položek nebude stoprocentně jistý. Větší náhled do současného postoje Fedu pak přinese od pátku konající se setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole, na kterém nebude chybět ani šéfka Fedu Janet Yellen.


Čtěte více:

Rozbřesk - Rychlý růst HDP a částečně i Fed podtrhly nohy americkým dluhopisům
04.08.2014 9:20
Největší světová ekonomika, tedy ta americká, pokračuje ve spanilé jíz...
Dolaru pomohl Fed, euro před většími ztrátami ale brání německá data
21.08.2014 10:37
Dolar včera večer navázal na posilování z průběhu dne. Dodatečné zisky...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m