Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin ante portas 2.0

Putin ante portas 2.0

26.08.2014 13:14
Autor: Michal Putna, Patria Online

V uplynulých dnech celý svět s napětím sledoval pohyb ruského konvoje s humanitární pomocí, který směřoval k ukrajinským hranicím do oblasti ovládané separatisty.

Situace v regionu se vyvíjí a v běloruské metropoli Minsk se dnes k ostře sledovanému jednání sejdou prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko, aby jednali o řešení situace na východě Ukrajiny, včetně dodávek energetických surovin. Jednání se budou účastnit také představitelé EU (Catherine Ashtonová) a zástupci Euroasijské Unie (prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev).

Již v minulosti, během anexe Krymu, jsme byli svědky toho, jak hlavní ruský akciový index MICEX velice citlivě reagoval na vyjádření ruského prezidenta Putina. Ten během svého smířlivého televizního vystoupení (po anexi Krymu) apeloval na zklidnění situace a index MICEX během jeho proslovu vystřelil během několika minut o 5 %. Z tohoto pohledu by mohly být zajímavé i dnešní závěry a vyjádření účastníků minské schůzky. Zásadní obrat se sice nečeká, avšak setkání může naznačit budoucí postup, což je důležité i pro akciové trhy. Aktuálně MICEX ztrácí 0,15 % a pohybuje se na hladině 1452,64 b.

Ruská strana navíc včera oznámila, že hodlá na Ukrajinu vyslat druhý konvoj s údajnou humanitární pomocí. První konvoj vjel na území Ukrajiny za nejasných okolností, bez oficiálního povolení Kyjeva a bez zastřešení ze strany Červeného kříže. Vstup nákladních vozidel na ukrajinské území pak Kyjev označil za „přímou invazi.“ Připravované vyslání druhého konvoje by tak mohlo zkomplikovat dnešní jednání obou prezidentů.

Ruští výsadkáři překročili hranice omylem

Atmosféra dnešní schůzky je o to napjatější, neboť ukrajinská strana (již dlouhodobě) tvrdí, že Rusko dodávkami zbraní podporuje separatisty na východě země. Kyjev také prohlásil, že na straně separatistů bojují ruští vojáci. Moskva tato obvinění odmítá. Ukrajinská armáda však dnes ráno v Doněcké oblasti zadržela deset ruských výsadkářů. Oznámila to ukrajinská tajná služba SBU. Agentury ITAR-TASS a Interfax s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva obrany informovaly, že zajatí vojáci překročili hranice omylem a při zadržení nekladli odpor.

Zdroj: Reuters, ČTK, Bloomberg, Interfax


Čtěte více:

Putin ante portas
14.08.2014 13:00
Ostře sledovaný konvoj s humanitární pomocí se blíží k ukrajinským hra...

Váš názor
  • Hezka fotka Putina
    31.08.2014 19:40

    Dokazuje, ze se toho, za ta leta na ruske diplomacii moc nezmenilo. Pripomina mi Chrusceva v OSN, kdyz taky mlatil do stolu svym drevakem aby zaujal pozornost a dodal duraz svym blabolum, kdyz ho nechtel nikdo poslouchat.
    Zaruba
  • Plyn
    27.08.2014 12:43

    Ukrainian Prime Minister Arseny Yatseniuk said on Wednesday that Kiev knew of plans by Russia to halt gas flows this winter to Europe.
    cober
    • Re: Plyn
      27.08.2014 18:23

      Ukrajina může mít tolik všeho kolik toho chce. Musí jen vyhnat us žoldáky který jim tam vraždí ženy a děti. Jen tupci mohou podporovat nelegální vládu nikým nezvolenou a nechtěnou. Kdy už se celá Ukrajina konečně dá dohromady a společně s těmi pravými vlastenci dá věci zase do pořádku, když už se i červený kříž bojí do oblasti.
      Jářku
  • cetv můžeš vysvětlit co má překabátění
    27.08.2014 11:19

    českých komunistů co dělat s Putinovým přepadením a násilným připojením k jeho Rusku, kromě toho že se snažíš odvést pozornost od jeho posíláním žoldáků vybavených poslední vojenskou technikou, kteří neváhají zapálit označená auta převážející civilisty z oblasti bojů. Kdyby Putin chtěl tak se na východní Ukrajině vubec nebojuje. Kde je ten ČK který měl doprovázet konvoj a kdo kontroloval co a kam vezl ? Nejvic se mi líbí zdejší chytráci co ukazují na to že za vším stojí USA. To jsou taky američtí žoldáci kterým Putin dováží zásoby? Jediné co mi tady chybí je vyvraždění indiánů a mandelinka bramborová o kterých se tu občas zmíní některý z vás myslitelů.
    Karlík
  • Jářku - pitomec seš ty....
    27.08.2014 9:35

    I ti Germáni přišli a napadli nás za denního světla. To jak nás napadli uprostřed noci naši slovanští bratři pod záminkou nouzového přistání na Ruzyni, si nech vysvětlit od někoho, kdo si to pamatuje a byl u toho. Rusáci jsou křiváci od jakživa. To že zabloudili na Ukrajinu jejich přepadové oddíly může žrát Putinovi jen blbec jako ty. Když Amíci někam jdou tak se tak blbě nevylouvají a nedělají z volů ještě větší voly z těch co jim to uvěří. Jsi jeden z nich a ještě jsi na to hrdý. Svatá prostoto.
    ..
    • Re: Jářku - pitomec seš ty....
      19.12.2014 10:11

      hmm až rasPutin nebude mít na žold a investice pro armádu, to se začnou teprv dít věci...už se stalo že tanky stříleli za gorbačova.... a to tehdy šlo o mín než ted. oni ti rusové za posledních 10 let hezky zbohatli a změkli....a nikdo nechce přijít o svý.
      cesarj
  • A až putinovi žoldáci zabloudí až k nám
    26.08.2014 18:17

    tak už se u nás najde docela dost blbců, kteří jim rádi ukážou kde co je. Na Čechy platí jen bič a poroba. Dejte jim svobodné rozhodování a oni sami zase vlezou do ruského chomoutu a ještě si k tomu budou blaženě chrochtat. Zkurvená země rodí zkurvence.
    alešek
    • Re: A až putinovi žoldáci zabloudí až k nám
      26.08.2014 19:33

      v našem případě je jedno, na kterou stranu se kloníme. Se stádem tupců v popředí , které nás prodá prvnímu kdo dá peníze.
      Jezdec.
    • Re: A až putinovi žoldáci zabloudí až k nám
      26.08.2014 18:42

      To bylo dóóóst tvrdý..., ale pravdivý.
      Jesse
  • Ze Putin
    26.08.2014 16:03

    je zmetek, by bylo jedno, kdyby za nim nestalo tolik pritroubleho lidu. To je problem.
    hm
    • Re: Ze Putin
      26.08.2014 16:11

      Přesně. Ještě že za přitroublým VM stojí tak málo popíračů neplacení dph neplátci dph, že, hm...
      Kalka.
      •  
        26.08.2014 16:14

        Nezasíraješ všechna vlákna. Skoč si k psychiatrovi. Uleví se Ti.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data