Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Popravčí četa spekulantů nastoupila - rubl je trhán na kusy

Popravčí četa spekulantů nastoupila - rubl je trhán na kusy

16.12.2014 14:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruská měna zažívá dnes druhý den volného pádu a její kurz přechodně překročil i hranici 80 rublů za dolar. Aktuálně se pohybuje okolo 73. Noční zásah centrální banky, která na pondělní propad o více než deset procent reagovala prudkým zvýšením úrokových sazeb, pomohl rublu jen dočasně. Rubl tento týden padá nejrychlejším tempem od finanční krize v Rusku v roce 1998.

Rubl zahájil obchodování vzestupem vůči dolaru o devět procent na 58,60 RUB/USD, brzy ale obnovil prudký sestup. Po poledni SEČ překonal poprvé hranici 70 rublů a o zhruba hodinu později už byl nad 80 rubly s denní ztrátou asi 18 procent. Vůči euru se poprvé přehoupl přes hranici 100 rublů.

Podle analytiků se ukazuje, že zásah centrální banky, která zvýšila základní sazbu o 6,5 procentního bodu na 17 procent, na trh neúčinkoval. Na řadu by tak podle nich měly přijít radikálnější kroky, které by ukončily paniku na trhu.

"Centrální bance se bude jen velmi těžko stabilizovat rubl v situaci, kdy pokračuje výprodej na ropném trhu," uvedl podle agentury Reuters Vladimir Miklaševskij z Danske Bank. Cena ropy Brent dnes poprvé za pět a půl roku sestoupila pod 60 dolarů za barel a ze svého červnového maxima ztrácí už téměř 50 procent.

Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová v dnešním televizním rozhovoru uvedla, že oslabování rublu je pro ekonomiku signálem, aby se přizpůsobila nové situaci, kdy prudce klesají ceny ropy a Rusko postihují západní sankce. Dodala ale, že centrální banka je připravena koordinovat své kroky s vládou. Předtím mluvčí prezidenta Vladimira Putina ke zvýšení úroků řekl, že Kreml nemůže komentovat kroky nezávislé centrální banky.

Zvýšením sazeb chce centrální banka podle guvernérky omezit negativní dopady slabého kurzu rublu na ekonomiku. Nabiullinová rovněž řekla, že ruské firmy budou i v situaci podstatně slabšího rublu schopny splácet své zahraniční dluhy.

Rubl od počátku roku padá kvůli ukrajinské krizi a k ní se během roku připojil propad cen ropy spolu s prohlubováním západních sankcí vůči Moskvě za její přístup k Ukrajině. Podle analytiků ale šly v pondělí racionální úvahy stranou a trh zachvátila čirá panika. Tu přiživují dohady o návratu Ruska k mimořádnému režimu roku 1998, kdy rychlý pád rublu přiměl Rusko k vyhlášení platební neschopnosti.

Stabilita měny patřila donedávna k hlavním úspěchům Putinovy vlády, letošní propad rublu ale oživuje vzpomínky na měnovou krizi před 16 lety. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu a státní bankrot vedl k uzavírání bank a ztrátě úspor obyvatelstva.

Zdroje: ČTK, Reuters


Čtěte více:

Noční šok z Ruska - centrální banka zvyšuje sazby na 17 %! Rubl prudce posiluje
16.12.2014 7:44
Ruská centrální banka vyrazila do protiútoku. Ve snaze zachránit zdeva...
Exhumace rublu neúspěšná, jaké jsou dopady zvýšení sazeb?
16.12.2014 11:00
Ruská centrální banka - BR (Bank Rossii) v noci na dnešek zvýšila saz...

Váš názor
  • Na Rusko se přesně hodí přirovnání
    17.12.2014 1:33

    Obr na hliněných nohách. Stoji na stejném místě a vrhá velký stín, ve kterém se ničemu nedaří. A pod ním skřepčící tlupa neznabohů, která se modlí aby nezačalo pršet.
    širokástranamojánicnemája.
  • ---
    16.12.2014 21:55

    dnes a včera testovali Rusové svůj SWIFT.
    martanus
    • Re: ---
      16.12.2014 23:23

      Ruskej SWIFT je dobrej vtip. Klidně bych Rusku doporučil, ať si zavedou pro jistotu dva. Ještě prosím, nehodlá si třeba Itálie zavést taky svůj SWIFT? Já jen, že produkt Ruska je v současné době pod úrovní Itálie a to je do států PIGS...
      sgt.Mike
    • RIFT
      16.12.2014 22:07

      ano, spravne jsi nasel tu napovedu, vis i, co znamena?
      Mezernik
    • Re: ---
      16.12.2014 22:06

      americani nechteji dopustit funcnost tohoto systemu......bude valka
      velkaamdvedice
      • těšíš se?
        16.12.2014 22:20

        ...bude to masakr. Lidi se budou vraždit i v rodinách a do toho budou utíkat před radiací...kvůli dementním rusákům, co chastaj moc denaturáku a nejsou schopný vývoje....
        sean
        • jak se pozna
          16.12.2014 23:35

          USA radiace od ruske radiace? Abych mel jistotu v tom koho obvinovat, az neco bouchne a zaprsi.
          Mezernik
      • Cetv
        16.12.2014 22:16

        Bože ty si hloupý kokot.
        bandera demokrat
  • Pokud Putin padne ??
    16.12.2014 20:28

    Hodně bych se tedy nasmál, kdyby sankce USA svrhly nakonec Putina a v Rusku by se moci chopil třeba fanatik Žirinovský nebo nějaký nacionalistický generál. Velmi to totž připomíná situaci v Německu po 1. sv. válce. Němci byli nejdříve poníženi obrovskými reparacemi, pak tam došlo na obří inflaci a to vyneslo k moci Hitlera. Ten pak zabil 50 milionů lidí. Dnes jde o to ponížit Rusko sankcemi, to přinese hyperinflaci a to přinese ruského Hitlera. Ten napadne NATO a odpálí na USA všechny ruské atomové zbraně. Pak už vůbec nebude čas vzpomínat na to, jak byl Putin vlastně výborný člověk. USA to tak vždycky dělají. Než napadly Vietnam, tak byl komunismus jenom na Severu, pak tam 500 000 US Army prohrálo a komunismus byl všude. Pak svrhly v Iráku Saddáma, dnes je tam jenom chaos a vládne tam Islámský stát. V Lybyi svrhly USA Kaddáfího, dnes tam vládnou islámské milice a některá města ovládl Islámský stát. Tak "pracují USA", jdou od poržky k porážce a může to mít pro svět hrozné následky. Očekávám, že po Putinovi se v Rusku k moci dostane někdo jako Hitler nebo Žirinovský . Máme si tedy přát, aby v Rusku byly potíže ?? Ano, můžou si to přát sebevrazi.
    xiluodu
    • Re: Pokud Putin padne ??
      17.12.2014 1:37

      V japonsku svrhli amíci atomovky a tím i hirohita a japončíci, ti pojebaní fanatičtí fašisti jsou dnes našimi spojenci. Takže si přeji aby pár amerických atomovek dopadlo i na ruské fanatické fašisty. Jinak z nich naše spojence asi neuděláme.
      ..
    • Re: Pokud Putin padne ??
      16.12.2014 23:40

      Posledních xměsíců nepřemýšlím o ničem jiném. Asi to bude ještě hodně veselé .
      Jezdec.
      •  
        16.12.2014 23:43

        Mnoho těch mladých nepřemýšlí o budoucnosti . Žijí online . Aby jsme to nebyli nakonec my kdo bude prchat z Evropy jako se to děje jinde.
        Jezdec.
  •  
    16.12.2014 20:11

    Tady tím nám polofašistická zem USA a světu ukazuje, kdo je na zeměkouli pánem. Drží celosvětově finance a chovají se velmi zlovolně. Diktují ceny celýmu světu jak se jim to hodí, ať už jdou do pr......"demokrati".
    Ricochet
  • USA A Rusko
    16.12.2014 19:43

    USA jsou největším zlem na světě. Ve Vietnam uzavraždily 2 miliony civilistů, v Iráku 150 000, zadržené podezřelé lidi mučila CIA hůře jak GESTAPO = topení ve vodě, elektrošoky, zavěšování za ruce ke stropu na 22 hodin, odpírání spánku po dobu 180 hodin v kuse, ...atd. atd. Příšerné gestapácké metody. CIA by klidně mohla obsluhovat plynové komory v Osvětimi. USA zavraždily 7 milionů původních majitelů půdy v USA = Indiánů. Pak k sobě tahaly z Afriky černé otroky na plantáže. Několik milionů jich tam zavraždily. Tohle Rus nikdy nedělal, Rus je proti Američanovi totiž HUMANISTA.
    xiluodu
    • Re: USA A Rusko
      17.12.2014 1:40

      Já už se topil. Není to nic hrozného, Chvíli bojuješ,panika největšá, ale brzy ti dojdou síly a vzdáš to, smířen se smrtí. Když máš kliku někdo tě vytáhne. Když máš smůlu v klidu se utopíš.
      ..
    • Re: USA A Rusko
      16.12.2014 20:03

      Pak tedy doporučuji, přečíst si něco o dějinách Aljašky, protože to, jak se tam chovali mužici k indiánům stojí za to. Američtí prospektoři (v podstatě chátra) byli proti nim docela poctivci a alespoň někdy za kůže atd platili nebo vyvolávali to zdání. Mužici se nesnažili ani o to zdání.
      pulec
    • Re: USA A Rusko
      16.12.2014 19:52

      bez srandy ==== navrhujem ťa na RÁD LENINA.
      Open_mind
  • Ropa za 40
    16.12.2014 19:35

    Pokud bude ropa za 40 , tak se v USA zhroutí těžba ropy z břidlic a konečným vítězem této bitvy bude jediná Saudská Arábie. Tam se totiž těží barel za 20 USD, v USA je to 50 až 70 USD.
    xiluodu
    • Re: Ropa za 40
      17.12.2014 1:23

      no až bude ropa za 20usd/barel, tak nebude existovat plno zemí (Rusko, Venezuela, Nigerie, Irán....). USA to umí i bez ropy.... otázka jestli to bez peněz z ropy umí i Rusko.
      Martin
  • SSSR a Rusko
    16.12.2014 19:32

    TO : Jesse SSSR jako první uvedl do provozu atomovou elektrárnu = 1954, Gagarin byl první v kosmu, Sacharov vyvinul vodíkovou bombu, na SSSR uyrchlovačích izolovali řadu nových prvků,...atd.atd. Je zajímavé nazývat několikanásobné mistry světa v hokeji za PRIMITIVY , není náhodou tedy i Jágr primitiv ??? Oni ti SSSR tankisté a piloti ti vážená ,vážený, zachránili život, tedy tvým dědům a rodičům. Nebýt SSSR a Stalina rozhodně bys tady neplkala nesmysly. Nikdo, kromě Rudé armády, neměl dost síly na porážku Wehrmachtu a Třetí říše.
    xiluodu
    • Re: SSSR a Rusko
      17.12.2014 1:30

      tvrdit že SSSR porazila Wehrmacht je překrucování historických faktů a nebo neznalost. Vyjímečnost Ruska je, že ve 2.sv válce padlo nejvíce rusů. dokonce 2x tolik jak němců
      Martin
      •  
        17.12.2014 1:43

        To je silně zavádějící, Rusů padlo nejméně 3x tolik co němců, ale reálně spíš 4-5 tolik.
        ..
    • Re: SSSR a Rusko
      16.12.2014 23:15

      První reaktor postavil Fermi a v USA v roce 1942. První skutečná jaderná elektrárna byla Calder Hall 1956 v GB. A rakety stavěli jako první Rusáci, protože to původně byly nosiče pro jaderné hlavice a jinak než přes oběžnou dráhu nešly na USA poslat. No a místo hlavice tam vrazili člověka, což byl jasný vzkaz USA - hele, my k vám dostřelíme, pro méně chápavé "mírové dobývání kosmu". První člověk na měsící byl Američan a po něm řada dalších. Rus ani jeden.
      sgt.Mike
  •  
    16.12.2014 14:51

    to je síla trhu,putin vše kontrolovat nemůže ,aspoň ne bez následku,ego zničí ekonomiku až na něj taky dojde !
    dave
    •  
      16.12.2014 19:25

      Je až neuvěřitelné, jak rychle se daří tuhle rádoby velmoc ekonomicky dostat na kolena :-o Jest-li se podaří barel za 40 a mezitim i běžný rus začne svou výplatu okamžitě měnit na dolary, tak je do roka zaříznou... Nechtěl bych být teď v kůži Vladimíra Vladimíroviče... Maj, co zasloužej.
      Scipio
    • Zlo zůstane zlem
      16.12.2014 17:46

      Putin = Rusko je zlo, dezinformace, lži, zpravodajská válka, neoznačení vojáčci, to je Putin, Komunista a důstojník KGB, fungovat bude jen brutální ekonomický nátlak, podobně jako USA uzbrojili komunistický blok na konci 80. let
      Michal
    •  
      16.12.2014 14:53

      je to utok na obyčejne lidi,jen lidi ruska mohou svrhnout putina....pokud lide budou stat za putinem tak kurz muze byt i 200 a nic se nestane
      velkaamdvedice
      •  
        16.12.2014 18:31

        Neboj, Ty antiruse, co je nezlomí to je v budoucnu posílí, to si piš.... A sbírej informace ze všech stran, udělej kvalifikovanou analýzu a pak nenávistně nebudeš slintat, anebo máš v makovici vakuum....
        Baron
        •  
          16.12.2014 18:44

          Mno, zatím jsem dodnes nenalezl informaci o tom, čím Putin a jeho říše obohatila lidstvo... Máš nejakou informaci, kromě balistických střel, ponorek a tanků?
          Jesse
          • No,
            16.12.2014 19:05

            když se podíváš tak jedno století zpátky (pár desítek let by byl špatný výraz), tak by se pár osobností našlo. Mendělejev, Pavlov, L.N.Tolstoj, Prokofjev, to jen takový základ. Tím v žádném případě nechci říct, že to co dělají poslední století je OK. Za to by všichni zasloužili ..... Nechci být smazán, proto ty tečky. Rusu jako lidi je mi lito, ale maji to co chtějí a oni Putina ve velké míře skutečně chtějí neb sankce prostý lid nezasahují. Ten na zahraniční zboží stejně nemá a hranice Ruska většina taky nepřekročí. Jeden citát z 90tých let. Běžela tam reklama na Snickers a na to jedna normálně pracující známá reagovala slovy. Když si koupím jedno Snickers, tak jsem potom týden bez jídla, abych to srovnala v peněžence. To asi k těm sankcím. Samozřejmě se sankcema souhlasím, neb s nima bude mít Putin těžší přezbrojit armádu. Na druhou stranu bude mít menší problém sehnat do ní 'maso' protože nefunkční ekonomika mu ho tam dodá. Prostě každá mince má dvě strany.
            pulec
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data