Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Saudská Arábie vyhrála úvodní bitvu. Je to jen začátek

Saudská Arábie vyhrála úvodní bitvu. Je to jen začátek

06.01.2015 13:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Saúdská Arábie vyhrála úvodní bitvu, kterou vyvolala její strategie nižších cen ropy. Toto království ale zároveň vchází do nové nebezpečné fáze války, ve které se snaží o znovuzískání dominance nad celosvětovým trhem s ropou. Ropa je pro Sady nástrojem politické moci a vlivu. Museli proto reagovat na vysokonákladovou těžbu ve Spojených státech. S 13 % globálních ropných rezerv a nejnižšími náklady na těžbu se domnívají, že jsou schopni získat trh nazpět a dlouhodobě držet ceny na vyšších úrovních. Edmund O’Sullivan z Middle East Economic Digest tvrdí, že jejich současná politika je jednou z nejvýznamnějších aktivit Saúdské Arábie moderní doby. A tato země má podle něho dost zdrojů na to, aby svých cílů dosáhla.

Jestliže bude skutečně dosaženo vítězství, vzroste globální vliv Saúdské Arábie a tato země dokáže svůj strategický význam Spojeným státům i tím, že dostane na kolena Vladimíra Putina a zvýší tlak na Írán. Její „ropný“ ministr Ali Naimi musí mít ale dost silné nervy na to, aby celou věc dotáhl až do konce. Vyvolává totiž rozpory mezi zeměmi sdruženými v tzv. Gulf Co-operation Council. Zde najdeme Spojené arabské emiráty, Katar, Omán, Kuvajt a Bahrajn. S výjimkou poslední jmenované země jsou všechny závislé na příjmech z ropy. Ty zajišťují příliv peněz do státní kasy a také pokračování dědičných monarchií. Někteří analytici přitom spekulují, že Saúdové ještě zvýší svou těžbu o další jeden milion barelů za den. Šlo by strategii typu „Berlín, nebo nic“, která charakterizovala poslední fázi první světové války.

Během posledních deseti let vysokých cen ropy nashromáždila Saúdská Arábie 750 miliard dolarů rezerv. Ty budou nyní rychle klesat kvůli propadu exportů. Například princ Alwaleed bin Talal, který je jedním z největších boháčů v regionu, novou strategii tvrdě kritizuje. Podle jeho názoru může mít pro ekonomiku této země katastrofické důsledky. Pokud by byl propad cen ropy dlouhodobý, čerpání rezerv by skutečně mohlo mít negativní důsledky. Fundamentální útlum poptávky po ropě a zelené technologie mohou totiž způsobit, že Saúdové své bohatství nikdy neobnoví. Pozici Naimiho by také mohl ohrozit jeho věk. Letos mu bude 80 let a pokud jeho strategie narazí na problémy, bude čelit tlaku na odstoupení. Jeho současná moc se odvíjí od podpory ze strany krále Abdulláha, kterému je nyní 91 let.

Na samém konci roku 2014 se objevily zprávy, že král byl hospitalizován. To by mohlo omezit moc ministra Naimiho. Kdyby král zemřel, nastal by boj o moc a výsledkem by mohl být i prudký obrat v politice týkající se těžby ropy. Naimi ale bude v následujících třech měsících pod silným tlakem v každém případě. V zemích OPEC se totiž začnou plně projevovat nízké ceny ropy. A to je pouze začátek.

Zdroj: The Telegraph


Čtěte více:

Pražská burza prohlubuje letošní ztráty; nedaří se ČEZu ani finančním titulům
06.01.2015 10:15
Pražská burza oslabuje druhým dnem v řadě, když index PX odepisuje 0,...
Daimler představil koncept z budoucnosti
06.01.2015 13:25
Německý automobilový koncern Daimler představil prototyp futuristickéh...

Váš názor
  • Něco pro TK
    13.01.2015 20:52

    http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ropa-dal-zlevnuje-tezba-je-ale-stale-ziskova-tvrdi-analyza/r~e6b159d89b2c11e49e4b0025900fea04/
    ..
    • Re: Něco pro TK
      13.01.2015 21:10

      Ta analýza mluví pouze o těžbě, ne o nákladech na průzkum a nákladech za nové vrty. Je nutné se podívat do výročních zpráv firem. Pokud by měli pravdu, pak při 100 dolarech měly být firmy silně ziskové, což ale nebyly :-))).
      tk69
      •  
        14.01.2015 8:13

        Pokud se bavíme o těžbě a o tom kam až musí cena ropy klesnout aby se těžba zastavila, je zcela správné hovořit o nákladech na těžbu. Můžeme se bavit i o nákladech na průzkum nebo o ceně psích obojků, ty ale na zavírání vrtů nemají žádný vliv.
        ..
        • jenže
          14.01.2015 8:20

          já o zavírání vrtů nikdy nemluvil, já mluvil o tom jestli se těžba vyplatí a ta se nevyplatí, protože firmy nemají peníze na obnovu, průzkum a rozvoj vrtů. Takže jsi mě špatně pochopil.
          tk69
          • Re: jenže
            14.01.2015 9:16

            asi nečteš pořádně. 750 miliard dolarů za posledních 10 let je ti málo? S takovými rezervami mohou Saudi držet ropu na 10 dolarech dalších 10 let a vůbec je to nerozhodí. Myslím si dokonce, že začínají s touto válkou logicky, protože hrozba levných (zelených) energií a expenze úsporných technologií je tu dost viditelná. Ropa už není to co bývala hochu :-)))
            Jesse
            •  
              14.01.2015 9:25

              Jinak se zdas jako pomerne rozumny clovek, tak co ty nazory na CETV, nerevidoval jsi to uz..
              krupicová kaše
              •  
                14.01.2015 9:34

                cetku mám pro radost, tam se rozumě dá jen neinvestovat :-)))
                Jesse
          • Re: jenže
            14.01.2015 8:32

            Samozřejmě se to vyplatí, kdyby se to nevyplatilo, vrty by zavřeli. Že z toho bude celková ztráta je pro těžaře smutné, ale lepší ztráta z provozování než větší ztráta z uzavření vrtu.
            ..
          • Re: jenže
            14.01.2015 8:32

            Tezba se vyplati, generuje zisk. Nicmene kdyz si tu studii otevrete z webu wood mackenzie tak je tam krivka, ktera jasne ukazuje ze i ceny na 30 USD/barel buduou ziskovy pro 90% tezby, takze 45 USD neni zadny dno, to este pekne sleti nez se zacne neco menit..
            krupicová kaše
  • putin je chujlo a agresor
    07.01.2015 19:33

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  • ... na Kalčinu žádost. Rada Evropské unie praví:
    07.01.2015 18:13

    ... Rada EU: DPH je vybírána plátci od jejich odběratelů. 5.1.2015 14:10 Daň z přidané hodnoty (DPH) je všeobecná daň ze spotřeby uplatněná na obchodní činnosti zahrnující výrobu a distribuci zboží a poskytování služeb. Tato směrnice o DPH kodifikuje ustanovení řídící zavedení společného systému DPH v Evropské unii. Společný systém DPH se vztahuje na zboží a služby koupené a prodané za účelem spotřeby v EU. Tato daň se vypočítává na základě hodnoty přidané ke zboží a službám v každé fázi výrobního a distribučního řetězce. Daň je vybírána prostřednictvím systému částečných plateb, které umožňují osobám povinným k dani (firmy identifikované pro DPH) odpočítat ze svého účtu DPH výši daně, kterou sami zaplatili jiným osobám povinným k dani za své nákupy pro obchodní účely během předchozího stupně. Tento mechanismus znamená, že tato daň je neutrální bez ohledu na počet plnění. DPH nakonec zatíží konečného spotřebitele ve formě procentní přirážky ke konečné ceně zboží či služeb. Tato konečná cena je součet hodnoty přidané v každé fázi výroby a distribuce. Dodavatel zboží či služeb (osoba povinná k dani) platí DPH zaplacenou za zboží či služby vnitrostátní daňové správě po odpočtu DPH již zaplacené vlastním dodavatelům.
    ☺lolek☺
  •  
    07.01.2015 12:45

    Kalka asi opravdu DPH neplatí. Při životě ji udržuje jen fetování a fet je jak známo bez DPH. V případě Kalky jde pravděpodobně o toluen, ten je sice normálně zatížen DPH, ale pokud ho kupuje od skladníka, který ho ukrdne v práci. DPH se elegantně vyhne. Manko sice zaplatí skladník zaměstnavateli, ale bez DPH. Manko totiž není předmětem daně.
    ..
  •  
    06.01.2015 22:34

    tak co ty čuráku bandero... a vy ostatní... koruna je k dolaru za poslední rok minus 30% a nikdo nekříčí , že je v prdeli a rubl je minus 40% a melete jak je rusko na kolenou a v bankrotu .... jste mimo
    mravenec
    •  
      07.01.2015 8:40

      Kdybys neměl mravenčí mozek, pokusil bych se ti vysvětlit jak se počítají procenta. Jinak si to představ tak, že nám podražil dolar o 15% a rusákům o 80%.
      ..
    • chovej se slušně
      07.01.2015 8:09

      Stěpan Bandera byl vzácný člověk. Byl ryzí vlastenec. Bojoval na život a na smrt za svobodu a sebeurčení své vlasti - Ukrajiny... jak proti bolševikům, tak později i proti německým okupantům. Po válce byli jeho vojáci pronásledováni bolševikem a vtloukali i nám, že je to zločinec a česká spodina tomu věří dodnes. Kreml může oslavovat své vrahy Stalina a Lenina? To se může? A ti ostatní už své vlastence nesmí? A korunu k rublu vůbec nepřirovnávej, protože mají naprosto odlišný příběh.
      Jesse
      • Stěpan bandera byl vzácný člověk
        07.01.2015 9:26

        Autenticky od mojí babičky : vesnice Moštěnice, Volyň SSSR pravděpodobně 1944 : Do vesnice přišli bandenderovci, Čechy - muže masakrovali před očima dětí, ženský co se neschovalo znásilnili a majetky rozkradli a chalupy podpálili.Opravdu vzácný člověk, přál bych vám být Volyńským Čechem, abyste si jeho laskavostí taky trochu užil.
        pneumonia
        • Re: Stěpan bandera byl vzácný člověk
          07.01.2015 10:03

          Přesně tohle je propaganda. V té vesnici byli zabiti bolševičtí vojáci, tedy okupanti. Ve válce to už tak chodí, že někam vtrhnou partizáni a zlikvidují nepřítele. S čím máš ještě problém?
          Jesse
          • Jáj, Jasejko a dajakého Žida by si zastrelil?
            07.01.2015 12:55

            Počátkem roku 1947 započala reorganizovaná polská armáda operaci „Visla“, což byla vyčišťovací akce proti banderovcům, kteří dále bojovali a páchali teroristické činy i na civilním obyvatelstvu, vypalovali obce, vraždili a loupili. Podle oficiálních polských zdrojů padlo v letech 1944 až 1947 za oběť řádění banderovců více než 17 000 Poláků. Pod tímto tlakem se začaly některé jednotky UPA přesunovat na Slovensko, avšak další stále zůstávaly na polském území, přičemž představitelé OUN věřili tomu, že dojde ke třetí světové válce, při níž bude Ukrajina osvobozena od sovětské, resp. ruské nadvlády. Na Slovensku začali banderovci navazovat styky s protikomunisticky naladěným obyvatelstvem a začali hlásat svoji propagandu. Mimo jiné se snažili vyvolávat i obavy z české nadvlády nad Slovenskem, čímž si získávali svoje příznivce. Docházelo i k masakrům slovenských občanů, převážně Židů.
            Šaňo
      • Re: chovej se slušně
        07.01.2015 9:26

        ....přesně tak vzácný jako ty ..... jasejko
        rv
        •  
          07.01.2015 10:14

          bolševičtí vojáci ? lidi kteří tam žili, civilisti a nejenom tam - genocida na neukrajince.
          Pneumonia
    • putin je chujlo a agresor
      06.01.2015 22:52

      Koruna neni za posledni rok minus 30 procent k dolaru to je proste fejk co tade meleš ty putinova zastrčko
      bandera
  • Rusko, USA
    06.01.2015 20:19

    Musíme si pamatovat, že Rusové jsou naši dobří přátelé, s bývalým SSSR už nemají nic společného. Porazili Napoleona, porazili Hitlera , porazí i USA, mají na to. Busch přepadl Irák, kde pak bylo 150 000 civilistů zabito. To je zvěrstvo. Americký prezident je masový vrah. Fuj ! Prasata ! USA jsou nacistická země ,nesmíme podporovat nacismus. Je málo rozdílů mezi Hitlerem a USA. Musíme své přátele hladat v Pekingu a v Moskvě. Tam to mají v hlavě zatím v pořádku.
    xiluodu
    • Re: Rusko, USA
      06.01.2015 22:02

      Proč bychom si měli pamatovat? Rusáci nikdy naším přítelem nebyli. To ti jenom vtloukali do palice bolševici v letech 1948 až 1989, ale přátelé se chovají jinak. Rusko bylo vůči naší zemi vždy nepřítel a je jedno v jakém století. Prostě nikdy nám nic dobrého nepřinesli a za naše zájmy NIKDY nebojovali.
      Jesse
      • Jáj, Jasejko, keď ty máš tak rád tú Benešovu 3. republiku
        07.01.2015 8:03

        http://neviditelnypes.lidovky.cz/historie-jak-se-benes-snazil-vlichotit-stalinovi-f70-/p_spolecnost.aspx?c=A081027_230138_p_spolecnost_wag
        Šaňo
        • Re: Jáj, Jasejko, keď ty máš tak rád tú Benešovu 3. republiku
          07.01.2015 10:04

          Beneše jsem rád nikdy neměl. Byl zbabělec.
          Jesse
          •  
            07.01.2015 10:48

            Priateľko Stalinka, Mesiarikov korunný princ, veru hej. Asi preto mu Česi stavia pomníky, jáj.
            Šaňo
    • Re: Rusko, USA
      06.01.2015 21:37

      Pokud je to myšleno jako vtip, tak jsem se pobavil......i když znám i lepší. Ale než začnete kritizovat nacismus (a já si taky myslím, že to byla obludná ideologie), tak si připomeňme, že komunismus byl strašnější. Jednak po něm zůstalo řádově více mrtvých (i když z hlediska mravního tisíc a milión zavražděných je stejný zločin), jednak byl ve své podstatě "totalitnější". Kupříkladu, v nacistickém Německu nebo fašistické Itálii nadálo existovalo soukromé vlastnictví. Komunistické Československo poslalo tisíce malých živnostníků a zemědělců do koncentračních táborů. A technicky je Rusko už za horizontem, bez ohledu na to jakou ideologii prosazuje. Země, kde počet obyvatel klesá ročně zhruba o 700 tisíc, jejíž ekonomika je prakticky kompletně tvořena vzetím surovin přírodě, jejíž průměrný věk dožití je o 10 let nižší než v Česku (hlavně díky masovému alkoholismu mužů) nemá už ani na Čínu, nemluvě o Spojených státech.
      vlado
    • Re: Rusko, USA
      06.01.2015 20:52

      Mluv za sebe. Já nesouhlasím ani , jak opěvuvuješ Stalina, ani s tím jak si nadšeně kvitoval nedávno zmlácené studenty..
      Velkamedvědice
      •  
        06.01.2015 20:55

        A kromě toho, nejsem šovinista jako ty, abych vyvolával vášně a války , nikomu nepomohou, ale rusi nemají vojensky na NATO ani omylem. Tvůj vlhký sen..
        Velkamedvědice
        •  
          06.01.2015 22:35

          tak co ty čuráku bandero... a vy ostatní... koruna je k dolaru za poslední rok minus 30% a nikdo nekříčí , že je v prdeli a rubl je minus 40% a melete jak je rusko na kolenou a v bankrotu .... jste mimo
          magor
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data