Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Putinova snaha o obnovení sovětské říše možná skončí obnovou sovětského hospodářství

Víkendář: Putinova snaha o obnovení sovětské říše možná skončí obnovou sovětského hospodářství

07.02.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruská centrální banka nejdříve ve snaze o podporu rublu zvýšila sazby z 10,5 % na 17 %. Zanedlouho potom ale zase sazby snížila na 15 % ve snaze pomoci domácímu bankovnímu systému. Je to ovšem neřešitelný rébus, protože ruský prezident Vladimír Putin nemůže zachraňovat rubl a zároveň i banky. Musí si vybrat jen jedno. Základ problému tkví v tom, že Rusko nemá ani tak ekonomiku jako sektor exportující ropu, který dotuje vše ostatní.

Pokud ale ceny ropy leží nízko, dotace nejsou tak jednoduché. Ruské firmy pak ani nemají dost dolarů na to, aby je směnily za rubly. Jinak řečeno, poptávka po rublech je nižší a ruská měna oslabuje. Putin ale nemůže připustit příliš velké oslabení, protože pak by společnosti nemusely být schopny splácet závazky v cizích měnách. To je důvod pro zmíněné zvýšení sazeb až na 17 %. Mělo přispět i k tomu, aby lidé drželi vysoce úročené rubly namísto toho, aby se je snažili směnit za dolary. Vláda pak přispěla i tím, že prodávala své dolarové rezervy a nakupovala za ně rubly. A navíc tlačila na firmy, aby prodaly své dolary, a na oligarchy, aby svůj majetek převedli do Ruska. Jde o takové mírné omezení toku kapitálu.

Popsané kroky ale nefungovaly a projevilo se to zejména na ruských bankách. Lars Christensen z Danske bank mi řekl, že pokud se ropa obchoduje za 55 dolarů za barel, kurz rublu by se měl pohybovat kolem 68 rublů za dolar. Po delší dobu ho mimo tuto úroveň nic neudrží. To je důvod, proč rally na rublu neměla přes všechny dosavadní intervence dlouhého trvání. Pokud se bude cena ropy držet nízko, nic se na tom nezmění. Podívejme se ale hlavně na pohyb sazeb. Není tak často vidět, aby centrální banka zvýšila sazby o 6,5 procentního bodu, a k tomu ještě na krizovém zasedání začínajícím v jednu hodinu v noci. K tomu všemu pak byly sazby sníženy o 2 procentní body. Důvod už byl naznačen: Nejdříve to vypadalo, že se v problémech nachází hlavně rubl. Pak se však ukázalo, že to byly především banky.

V prosinci hrozila hlavně ztráta důvěry, objevovalo se masivní vybírání vkladů z bank a dokonce se prudce zvýšily prodeje v obchodech jako Ikea. Lidé se zoufale snažili směnit své rubly za dolary, nebo si alespoň koupit nějaký kus nábytku. Pak ale panika opadla a objevilo se nové nebezpečí – finanční krize. Ruské banky mají tři problémy. Jsou jimi ropa, sankce a sazby. Ruské firmy mají problémy se splácením dluhů a banky nejsou schopny získat nové finance ze západních trhů. Zbytek toho, co fungovalo, pak zničily vysoké sazby. Finance jsou drahé a lidé i firmy na to reagují snížením výdajů. Výdaj jednoho ale představuje příjem druhého, a pokud snižují výdaje všichni, klesají příjmy všech. Jinak řečeno, ekonomika trpí.

Ruská vláda se rozhodla, že ani nechce vědět, jak velké problémy banky mají. Sdělila jim, že současné ztráty nemusí vykazovat podle běžně používané metody. Trhy ale Potěmkinovým rozvahám bank nevěří. Jedna menší banka měla původně potřebovat pomoc ve výši 531 milionu dolarů, pak se ale ukázalo, že je třeba 1,9 miliardy dolarů. Velké banky potřebovaly o 5,9 miliardy dolarů více. Následně vláda oznámila, že program podpory bank dosáhne výše 23 miliard dolarů a to není jasné, zda je do toho započítán převod aktiv do speciální konsolidační instituce. Všechny tyto peníze přitom budou chybět při záchraně rublu. Z toho důvodu nakonec došlo k onomu poklesu sazeb. Nižší sazby by měly bankám ulevit, ale zároveň se negativně projeví na rublu. Ceny ropy ale v posledních dnech rostou a to rublu nakonec umožnilo posílení.

Dostáváme se tak ke klíčové věci. V případě, že ceny ropy zase vzrostou na 80 dolarů za barel, ruské problémy zmizí a nebude na to potřeba žádných kouzel. Jestliže se tak ale nestane, může dojít na slova jednoho ruského bankéře: „Stát kapitalizuje banky a zvýší v nich svůj podíl. Pak koupí průmyslové podniky a celá ekonomika bude nakonec ekonomikou státní.“ Putinova snaha o obnovení sovětské říše tak nakonec možná skončí obnovou sovětského hospodářství.

Autorem je Matt O'Brien.


Zdroj: Washington Post, WonkBlog


Čtěte více:

Pivovarnický sektor - zajímavá investiční příležitost
05.02.2015 17:00
Není zrovna tajemstvím, že aktuální valuace akciových trhů v USA a Záp...
Syriza Němcům: Co vám nikdy nikdo neřekl o Řecku
06.02.2015 9:20
Drazí čtenáři, většina z Vás si na tyto řádky utvořila názor ještě pře...

Váš názor
  •  
    13.02.2015 17:09

    Ted jsem dostal zprávu,že Rakousko chce podle všech dostupných informací obnovit Rakousko Uhersko... ale bez Uherska....protože na uherský salám má potvrzení z EU Madarsko.... a chce to dokázat přes svoje banky investující v jednotlivých zemích.... Konec hlášení...
    Putna
  •  
    13.02.2015 17:05

    další neuvěřitelná zpráva redakce..... tam se někdo musí hodně bavit....
    Johanson
  • můj názor
    11.02.2015 14:49

    Jářku a Cetv jsou primitivní prasata v lidské kůži.
    VM
  • Jářku je ukázkou správného rudocha
    11.02.2015 14:17

    "....ked prelozim tvoje meno z ruskeho jazyke. tak to znamena "ser pepo"? no nic ake meno taky názor. jářku."...........Odpověd' hodná vola. Dělej s tím něco. Děláš tady rudokopytníkům jen ostudu.
    ...
  • Co Putin chce
    09.02.2015 9:06

    Mě fakt nejvíce pobavi zasvěcené tvrzení všelijakých pisálků kterak chce Putin obnovit Sovětský Svaz. Pěkná úvaha na toto téma je zde: http://www.literarky.cz/tema/87-tema-na-tento-tyden/19107-o-teni-putinovych-mylenek
    tlustý hrabě
    • Re: Co Putin chce
      10.02.2015 8:05

      Ty opravdu potřebuješ k pobavení hodně málo, když tě takové věci pobaví nejvíce. Kupuj si jen obrázkové knížky - ty simpltone.
      ...
    • Re: Co Putin chce
      09.02.2015 9:27

      mne je to upne jasne-Putina fakt nemají v lásce se pise v clanku a ja si odpovim sam-novy svetovy rad bezel zcela nenapadne a v pokoji,jenze putin tomuto otrockemu spolku nwo rekl ne,tak proto ho v juesej nenavidi
      velkaamdvedice
      • bolševický čurák Cetv
        11.02.2015 14:44

        Ty si zamindrákový zmrd nejhrubšího zrna hajzle. Jaký otrocký řád? Zmrde, putin má ruce od krve a ty mu fandíš v teple hajzle.
        VM
      • Putina nemají rádi
        10.02.2015 8:00

        A to nejen v USA, ale v Británii, Německu, Francii, Austrálii, Polsku, Španělsku, Švédsku, Finsku, Italii, Rakousku, Luxembursku, Litvě, Estonsku, Lotyšsku, Kanadě, na Ukrajině, Japonsku. Iýraeli a ted' už i hodně lidí v Rusku, když vidí kam je vede a jak lže. Takže mu zbýváš už jen ty, Jářku, KLDR a Venezuela a i tam se jim ten socialsmus hroutí. Zkrátka kde pomáhal Rusák tam ho nechtějí jako ted' už i na Kubě.
        :o))
        • Re: Putina nemají rádi
          10.02.2015 8:08

          kolik jsi dostal za ten blabolivy clanek 5 usd??
          velkaamdvedice
          • ty za ty svoje kecy dostavas zaplaceno
            10.02.2015 10:07

            To jsem nevedel, jak vis kolik se plati. Tady snad jen kazdy vyjadruje svoje nazory. Jo pravda vzdycky nasere tak nam napis kde maji Putina radi. I ty jeho kamaradickove se uz stehuji jinam, kdyz si nahrabali.
            ..
            • Re: ty za ty svoje kecy dostavas zaplaceno
              11.02.2015 14:00

              ano jsem blb ja to vim ale co mam s tim delat..
              cetv
              •  
                11.02.2015 14:26

                prestan se tady ztrapnovat
                velkaamdvedice
                • cetv
                  11.02.2015 14:47

                  Jediný primitivní čurák seš ty ty otrocký řáde. Sadista komunista. Počkej až ty prasata vypálí tvůj barák úchyle.
                  VM
                  • Re: cetv
                    11.02.2015 14:58

                    no mas to v te hlavicce docista vypalene
                    velkaamdvedice
                    •  
                      11.02.2015 15:10

                      promin,přehnal jsem to,dnes nemám den,prohrál jsem v ruletě trocha penez
                      velkamdvědice
                      • .
                        11.02.2015 15:23

                        Neomlouvej se se tečko. Vím sám, že jsem bolševický zmrd, který poporuje vrahy z kgb. Moje chyba.
                        VM
  • Rusko bude ztrácet vliv
    09.02.2015 0:13

    Myslím, že Rusku hrozí nejen rozpad domácího "kapitalistického" hospodářství a případné zestátnění bankovního sektoru. Propad ropy a turbulence s kurzem rublu spolu se západními sankcemi dle mého povedou i k opadnutí zájmu o Rusko v zahraničí. Myslím tím především pro Kreml klíčovou oblast postsovětského prostoru a země Střední Asie. Ty už nyní mají díky své exponovanosti na ruský trh problémy a je otázkou, jak se k další spolupráci s Kremlem budou stavět, nemluvě o projektu Euroasijské unie. Jejich východní soused Čína totiž očividně neváhá zaplnit mocenské vakuum. Více o tom píšu v mém blogu: http://coffeebreaker.cz/putinovske-rusko-pad-rublu-a-ztrata-sex-appealu-mocnosti-z-tajgy/
    janzelezny
    • Re: Rusko bude ztrácet vliv
      09.02.2015 8:47

      To je ako reklama na ten tvoj blog? Chlapec totalne mimi reality. Ved su to same blbosti co tam mas. Ale nesi sam co trpi syndromom zakomplexovanych 5 kolony. ako 90% tu prispievajucich.
      jářku
  • trefa
    08.02.2015 22:58

    "...prezident Vladimir Putin je postižen takzvaným Aspergerovým syndromem, což je forma autismu, která jej nutí uchovávat si „maximální kontrolu” nad překonáváním krizových situací. To se pak odráží na jeho chování a rozhodování....."
    ...
  • putin je chujlo a agresor
    08.02.2015 22:29

    SLÁVA UKRAJINĚ......SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
    • Re: putin je chujlo a agresor
      09.02.2015 8:50

      bandera uz asi vytriezvel, mozno po cesky vie napisat len tuto jednu vetu. aj to sa asi musi riadne zapotit.
      jářku
  •  
    08.02.2015 7:22

    Proč dáváte prostor jen pisálkům, kteří mají pravidelné vlhké sny o úpadku Ruska a zchvácení jejich nerostného bohatství ? S výrazy jako "sovětská říše" jděte víte kam. Pokud by jste referovali o Rusku trochu nezaujatě a vyváženě, dozvěděl bych se od vás i jiné informace, než ty neustálé rusofobní žvásty. ___ http://www.hlavnespravy.sk/the-trumpet-rusko-a-cina-si-osvojuju-latinsku-ameriku/538689 ___ http://www.hlavnespravy.sk/putin-rusko-sa-nechysta-do-vojny-ale-odmieta-jednopolarny-svet/540859 ___ http://www.hlavnespravy.sk/obama-ide-privatizovat-ukrajinsky-energeticky-priemysel-nemci-rokuju-s-ruskom-za-zavretymi-dverami/540497 ___ http://www.hlavnespravy.sk/spojene-staty-planuju-zopakovat-pri-hraniciach-ciny-ukrajinsky-scenar/537683
    Peté13
    • vidíš jak kecáš ......
      08.02.2015 23:09

      copak tobě odpírají projevit svůj názor ? To že se ti nelíbí pravdivé názory ostatních je tvůj problem. Už není totalita aby se tady lhalo že Rusáci jsou nejlepší a nejmírumilovnější. Podívej se co dělá Putin na Ukrajině a jak nehorázně lže. Jen blbci jako ty mu tleskají.
      Serjožka
      • Re: vidíš jak kecáš ......
        09.02.2015 8:54

        serjozko ... ked prelozim tvoje meno z ruskeho jazyke. tak to znamena "ser pepo"? no nic ake meno taky názor.
        jářku
    • A proc by se melo, kvuli tobe lhat ?
      08.02.2015 22:54

      "...Ruská centrální banka nejdříve ve snaze o podporu rublu zvýšila sazby z 10,5 % na 17 %. Je to ovšem neřešitelný rébus, protože ruský prezident Vladimír Putin nemůže zachraňovat rubl a zároveň i banky. Musí si vybrat jen jedno. Základ problému tkví v tom, že Rusko nemá ani tak ekonomiku jako sektor exportující ropu, který dotuje vše ostatní..."
      ..
      • Re: A proc by se melo, kvuli tobe lhat ?
        09.02.2015 8:58

        ty debílku, čo keby si nieči napísal aj sám, a nie len kopíroval články...
        járku
    •  
      08.02.2015 11:01

      Klausův a Putinův pohůnek Peté opět neunesl realitu.
      VM
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university