Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chorvatsko se potácí v ekonomických problémech, vláda přišla s programem odpuštění dluhů

Chorvatsko se potácí v ekonomických problémech, vláda přišla s programem odpuštění dluhů

16.02.2015 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V evropské politice dochází k velkým posunům, souvisejí hlavně s výsledkem řeckých voleb. Nyní se ale začíná hovořit o mazání dluhů v další slunné zemi na jihovýchodě Evropy. „Čerstvý začátek“ je jméno iniciativy chorvatské vlády, jejímž cílem by mělo být snížení dluhů nejchudších občanů této země. Ti ji určitě uvítají, ale nezdá se, že by tento krok měl mít výraznější stimulační efekt. Spíše to vypadá na volební trik nepopulární vlády. Firmy se tohoto plánu příliš neobávají, v delším období mohou být jeho náklady spíše přesunuty na jiné dlužníky či daňové poplatníky.

Celý plán se konkrétně týká asi 60 000 lidí a je omezen pouze na ty, kteří mají své účty zablokovány po více než jeden rok. Jejich příjmy musí být nižší než 1 250 kun měsíčně a celkově nesmí dlužit víc než 35 000 kun, bankám a telekomunikačním společnostem pak nesmí dlužit více než 10 000 kun a vládním institucím více než 25 000 kun. Také nesmí mít žádné úspory a druhý dům. Odhaduje se, že celkové náklady programu dosáhnou až 2,1 miliardy kun. Dluhy tedy budou odepsány hlavními bankami, telekomunikačními společnostmi, podniky veřejných služeb a vládními institucemi. Vláda náklady hradit nebude, ztráty budou realizovat věřitelé. Tomislav Bajic z InterCapital Securities odhaduje, že 30 % dluhů je vůči soukromému sektoru.

Chorvatská ekonomika je na tom špatně, od roku 2008 buď stagnuje či klesá. Letos se čeká další pokles. Špatné úvěry prudce rostou, řada firem a domácností nemá k úvěrům vůbec přístup. „Čerstvý začátek“ bývá porovnáván se snahami řecké vlády a s protesty proti fiskálnímu utahování ve Španělsku. Pomůže ale chorvatský plán ekonomice? Podle odhadů moc ne, protože se bude týkat pouze malé a chudé skupiny lidí. Většina věřitelů přitom své ztráty už ve svých rozvahách odrazila. Michael O’Leary-Collins ze společnosti Greenhouse Capital, která podniká i v Chorvatsku, k tomu uvádí: „Pro jednotlivce to bude úleva a ti budou velmi vděční. V tomto smyslu je to dobře míněná věc. Ovšem co se týče celkové spotřeby, nic se nezmění.“

Asi nejzajímavějším aspektem na celé věci je její načasování. Jednak s ohledem na vývoj v Řecku a potom také ohledně voleb v samotném Chorvatsku. Ty jsou naplánovány na konec roku a vláda se obává rostoucí popularity opozice. Opoziční HDZ hovoří v souvislosti s plánem o tom, že „každá vláda by po dlouhé recesi měla pomáhat svým občanům“. Klíčem by ale podle jejích zástupců měl být ekonomický růst založený na lepším podnikatelském klimatu, investicích a reformách veřejného sektoru.

Nejlépe celou věc vystihuje prohlášení jednoho člověka, který se bude moci zbavit svých dluhů: „Nepotřebujeme mazání dluhů, ale zaměstnání!“ Pravicová HDZ se těší rostoucí popularitě hlavně díky tomu, že se vládě nedaří zlepšit hluboké ekonomické problémy. „Čerstvý začátek“ na tom asi moc nezmění, může dokonce rozzlobit ty, kteří v jeho rámci pomoc nezískají. Na druhou stranu jde o symbolický krok, který budí sympatie i za hranicemi Chorvatska.

Autorem je Andrew MacDowall.

Zdroj: BeyonBrics


Váš názor
  • ftipálci
    16.02.2015 21:56

    to jsou stale nějaké vyfiknudace, jak je možné že člověk nenarazí na jediný chorvatský nebo řecký výrobek a že by se přetrhli, když mají tak fantastické prostředí pro rozvoj turistiky tak to jsem se take nevšiml. si furt někdo myslí že jim budou pečení hol.lítat do huby jen proto, že jsou v EU :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    16.02.2015 20:28

    Možná to nebude administrativně tak špatný krok, ty pohledávky jsou beztoho nedobytné a zbytečně sedí v účetnictví věřitelů, vím ze své práce, že možnost odpisu může i šetřit administrativu. Ale Chorvatsko by se mělo zamýšlet nad nabízenými cenami versus kvalita. Byl jsem loni v Černé Hoře a šokovalo mě, že vypadala jenom jako trochu chudší Chorvatsko ale za poloviční ceny. Přímo v plážové restauraci v Baru skvělá obsluha, kvalita jídla a cena do 5 €? Nějak nevím, co mi Chorvatsko v této konkurenci nabízí kromě jediné přednosti - je blíž, zejména když člověk jede autem.
    Vlado
  •  
    16.02.2015 19:35

    „Nepotřebujeme mazání dluhů, ale zaměstnání!“ ... vetsi kravinu jsem neslysel.. zivy organismus potrebuje v prvni rade prisun energie a klima k zivotu (kam samozrejme je dobre zaradit i cyklus degradace odpadu generovaneho organismem z prisunute energie, to jen aby se tam iterativne nehromadila ho\/na). prace uz je neco navic, nikoliv povinnost, ale moznost. a nemela by se delat prace za kazdou cenu (cire plytvani vsemi zdroji), pouze takova, ktera ma smysl. situace na zemekouli je velmi, velmi spatna a nepovzbudiva a depresivni, zkratka kriticka.
    Azb
    • Chorvatsko
      16.02.2015 20:08

      znám velmi dobře, byl jsem tam asi 10 x za posledních pár let...naposledy loni a pivo za 25 kuna (nepitné nasycené Karlovačko) v Trogiru mě šokovalo...ale služby stále stejné, nic navíc...jenom moře úžasné (i když jsou místa kde krutě ubývá podmořský život), takže příroda super ale lidi leniví a dost nacionalističní, takže se není čemu divit...nic jiného než to co dostali darem tam nemá smyslu hledat...
      el mrcoch
      • Re: Chorvatsko
        16.02.2015 20:34

        treba ta vysoka cena indikuje pokles turistickeho ruchu, napr. vypadek mnozstvi turistu dorovnaji v cene pro spotrebitele. krome jinych moznych ekonomickych aspektu. v chorvatsku uz jsem nebyl dlouho, rodice tam meli zname, ale to uz davno opadlo.. bylo by pekne to tam cele projet na kole nebo na koni..
        Azb
  • Příklady táhnou
    16.02.2015 19:17

    Tuhle zemi si bere Babiš a jeho ministerská parta za příklad následování. Tak snad to dopadne stejně.
    Ford
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m