Manipulace s trhem: Médiím se někdy nevyplatí ani nevinná chyba v překladu tiskové zprávy

09.03.2015 5:30
Autor: Mariana Machátová, KŠB

V květnu roku 2009 publikovala Mladá fronta na internetových stránkách deníku E15 informaci o prodeji společnosti ORCO Property Management, a. s. (dceřiná společnosti ORCO Property Group, S.A.), americkému realitnímu fondu TVO Global Partners LLC náležejícímu do investiční skupiny TVO Groupe LLC za 2,2 miliardy eur. Tato zpráva ovšem obsahovala nesprávnou informaci, protože skutečná cena transakce nebyla účastníky zveřejněna.

Nejvyšší správní soud (NSS), k němuž se případ nakonec dostal, obdobně jako před ním i Česká národní banka coby regulátor trhu posoudily dané jednání jako správní delikt manipulace s trhem postihovaný podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Této manipulace se osoba dopouští, pokud může být důsledkem jejího jednání zkreslena představa účastníků kapitálového trhu o hodnotě, nabídce nebo poptávce finančního nástroje či jiné zkreslení kurzu finančního nástroje. Nejvyšší správní soud uzavřel, že přesně k tomu v daném případě došlo, protože v den zveřejnění nesprávné informace o prodejní ceně společnosti kurz jejích akcií na trhu cenných papírů posílil o 8,22%. Tento kurzový vývoj přitom silně kontrastoval s vývojem kurzu ve dnech před zveřejněním této informace, jakož i ve dnech následujících po zveřejnění opravy zmíněné zprávy. NSS dále uvedl, že není nutné zkoumat, zda doopravdy došlo ke zkreslení představ účastníků kapitálového trhu o hodnotě finančního nástroje a ovlivnění i kurzu akcií ORCO Property Group na akciovém trhu, protože k naplnění skutkové postaty dochází již pouhou možností, tedy tím, že k těmto skutečnostem „může“ dojít.

Námitky o výjimkách neuspěly

Nejvyšší správní soud nevyhověl námitkám Mladé fronty, která namítala, že se na její jednání vztahovaly zákonné výjimky. Podle ní k manipulaci s trhem nedochází v případě, kdy jednání spočívá v rozšiřování nepravdivé, klamavé nebo zavádějící informace, o níž osoba, která ji rozšiřuje, nemůže vědět, že je nepravdivá, klamavá nebo zavádějící a dále také k manipulaci nedochází v případě, kdy jsou tyto informace rozšiřovány novinářem při výkonu novinářské profese, pokud novinář jedná v souladu s pravidly novinářské profese a v souvislosti s rozšiřováním informace nezíská přímo nebo nepřímo jakýkoliv prospěch nad rámec obvyklé odměny.

NSS však s těmito námitkami nesouhlasil. Novinář Mladé fronty totiž o nepravdivosti jím uveřejněné zprávy vědět mohl, protože ke zveřejnění textu došlo v důsledku chybného překladu informací uvedených v tiskové zprávě společnosti TVO Global Partners. Pokud by tedy tento zaměstnanec věnoval překladu do českého jazyka a kontroly zprávy před jejím publikováním dostatečnou pozornost, mohl jednoduše zjistit, že rozšiřovaná zpráva není pravdivá.

Zrovna tak nemohla uspět druhá námitka Mladé fronty, podle které jejich zaměstnanec při publikování této zprávy jednal v souladu s pravidly novinářské profese. Vzhledem k neexistenci právně závazných pravidel novinářské profese vycházela Česká národní banka (a následně také NSS, který se s touto argumentací ztotožnil,) z Etického kodexu novináře a Deklarace principů novinářského chování uveřejněných na internetových stránkách organizace Syndikát novinářů. Z textu těchto dokumentů vyplývá, že pravidla novinářské profese staví na první místo požadavek pravdivosti informování veřejnosti a mají tak plnou odpovědnost za to, že informace, které předávají veřejnosti, jsou včasné, úplné, pravdivé a nezkreslené. Pokud média výjimečně uveřejní nepravdivé informace, pak musejí své pochybení okamžitě napravit. Přestože tuto povinnost Mladá fronta splnila, neznamená to dle NSS zánik odpovědnosti za správní delikt, protože i dočasné zveřejnění nesprávné informace může vést k zakázanému ovlivnění trhu. Opačný výklad by vedl k absurdním závěrům (pokud by stěžovatel zveřejnil jakoukoliv nesprávnou informaci, nemohl by být potrestán, pokud by ji následně opravil). Následky vznikající v mezidobí od uveřejnění do opravení informace by nemohly být žádným způsobem napraveny či sankcionovány. Pravidlem novinářské profese nemůže být právo žurnalisty na chybu, ledaže by zákonodárce chtěl zajistit novinářům neomezenou imunitu při posuzování jejich jednání. Zveřejněním nepravdivé informace tak v tomto případě došlo k porušení pravidel novinářské profese a dotčené jednání zaměstnance Mladé fronty bylo posouzeno jako manipulace s finančním trhem.

KŠB

21.02.2024
11:21Čína vrší opatření, výsledky dnes důležitější než Fed
10:55Bloomberg: Zaváhání u elektromobilů mění evropský automobilový průmysl
9:57Amazon míří do indexu Dow Jones, vystřídá problémovou firmu Walgreens
9:20HSBC odepsala podíl v čínské bance a zaostala tak výsledky za očekáváním. Akcie podpoří zpětný odkup za až dvě miliardy dolarů
9:05Rozbřesk: Česká „nároková“ ekonomika, aneb každý natahuje ruku
8:54Trhem cloumá Nvidia. Výsledky a výhled naznačí, zda rally na akciích je nadále oprávněná
6:05Munro: Teslu je velmi těžké porazit, zejména pokud se držíte starého způsobu přemýšlení
20.02.2024
22:00Obchodování na Wall Street se zvrhlo ve one man show Nvidie
17:21Růst nebo hodnota? Kvalita…
17:17Nedůvěra ve výsledky? Techy dnes táhnou trh dolů
15:51Německá krize ve výstavbě bytů potrvá déle, varuje Ifo. Ve Švédsku bude ještě horší
15:50Velké americké technologie diktují vývoj celosvětového trhu. Jaká to přináší rizika a kde hledat diverzifikaci
15:47ExxonMobil kvůli byrokratické zátěži v Evropě zvažuje přesun investic do jiného regionu
14:13Summers: Možnost zvýšení sazeb
12:27Evropský automobilový průmysl se mění pod tlakem problémů s výrobou elektromobilů
12:09Bayer osekává dividendu o 95 procent ve snaze umořit dluh a vyřešit právní spory
11:41Průzkum: Třetina Čechů lituje, že své přebytečné peníze neinvestovala
10:56Čínská snaha o podporu velký dojem neudělala, trhy čekají na důležité výsledky
10:31Goldmani zvyšují svůj odhad S&P 500 do konce roku, rally budou pohánět vyšší zisky
9:08Rozbřesk: Proč koruna může krátkodobě zůstat pod tlakem?