Manipulace s trhem: Médiím se někdy nevyplatí ani nevinná chyba v překladu tiskové zprávy

09.03.2015 5:30
Autor: Mariana Machátová, KŠB

V květnu roku 2009 publikovala Mladá fronta na internetových stránkách deníku E15 informaci o prodeji společnosti ORCO Property Management, a. s. (dceřiná společnosti ORCO Property Group, S.A.), americkému realitnímu fondu TVO Global Partners LLC náležejícímu do investiční skupiny TVO Groupe LLC za 2,2 miliardy eur. Tato zpráva ovšem obsahovala nesprávnou informaci, protože skutečná cena transakce nebyla účastníky zveřejněna.

Nejvyšší správní soud (NSS), k němuž se případ nakonec dostal, obdobně jako před ním i Česká národní banka coby regulátor trhu posoudily dané jednání jako správní delikt manipulace s trhem postihovaný podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Této manipulace se osoba dopouští, pokud může být důsledkem jejího jednání zkreslena představa účastníků kapitálového trhu o hodnotě, nabídce nebo poptávce finančního nástroje či jiné zkreslení kurzu finančního nástroje. Nejvyšší správní soud uzavřel, že přesně k tomu v daném případě došlo, protože v den zveřejnění nesprávné informace o prodejní ceně společnosti kurz jejích akcií na trhu cenných papírů posílil o 8,22%. Tento kurzový vývoj přitom silně kontrastoval s vývojem kurzu ve dnech před zveřejněním této informace, jakož i ve dnech následujících po zveřejnění opravy zmíněné zprávy. NSS dále uvedl, že není nutné zkoumat, zda doopravdy došlo ke zkreslení představ účastníků kapitálového trhu o hodnotě finančního nástroje a ovlivnění i kurzu akcií ORCO Property Group na akciovém trhu, protože k naplnění skutkové postaty dochází již pouhou možností, tedy tím, že k těmto skutečnostem „může“ dojít.

Námitky o výjimkách neuspěly

Nejvyšší správní soud nevyhověl námitkám Mladé fronty, která namítala, že se na její jednání vztahovaly zákonné výjimky. Podle ní k manipulaci s trhem nedochází v případě, kdy jednání spočívá v rozšiřování nepravdivé, klamavé nebo zavádějící informace, o níž osoba, která ji rozšiřuje, nemůže vědět, že je nepravdivá, klamavá nebo zavádějící a dále také k manipulaci nedochází v případě, kdy jsou tyto informace rozšiřovány novinářem při výkonu novinářské profese, pokud novinář jedná v souladu s pravidly novinářské profese a v souvislosti s rozšiřováním informace nezíská přímo nebo nepřímo jakýkoliv prospěch nad rámec obvyklé odměny.

NSS však s těmito námitkami nesouhlasil. Novinář Mladé fronty totiž o nepravdivosti jím uveřejněné zprávy vědět mohl, protože ke zveřejnění textu došlo v důsledku chybného překladu informací uvedených v tiskové zprávě společnosti TVO Global Partners. Pokud by tedy tento zaměstnanec věnoval překladu do českého jazyka a kontroly zprávy před jejím publikováním dostatečnou pozornost, mohl jednoduše zjistit, že rozšiřovaná zpráva není pravdivá.

Zrovna tak nemohla uspět druhá námitka Mladé fronty, podle které jejich zaměstnanec při publikování této zprávy jednal v souladu s pravidly novinářské profese. Vzhledem k neexistenci právně závazných pravidel novinářské profese vycházela Česká národní banka (a následně také NSS, který se s touto argumentací ztotožnil,) z Etického kodexu novináře a Deklarace principů novinářského chování uveřejněných na internetových stránkách organizace Syndikát novinářů. Z textu těchto dokumentů vyplývá, že pravidla novinářské profese staví na první místo požadavek pravdivosti informování veřejnosti a mají tak plnou odpovědnost za to, že informace, které předávají veřejnosti, jsou včasné, úplné, pravdivé a nezkreslené. Pokud média výjimečně uveřejní nepravdivé informace, pak musejí své pochybení okamžitě napravit. Přestože tuto povinnost Mladá fronta splnila, neznamená to dle NSS zánik odpovědnosti za správní delikt, protože i dočasné zveřejnění nesprávné informace může vést k zakázanému ovlivnění trhu. Opačný výklad by vedl k absurdním závěrům (pokud by stěžovatel zveřejnil jakoukoliv nesprávnou informaci, nemohl by být potrestán, pokud by ji následně opravil). Následky vznikající v mezidobí od uveřejnění do opravení informace by nemohly být žádným způsobem napraveny či sankcionovány. Pravidlem novinářské profese nemůže být právo žurnalisty na chybu, ledaže by zákonodárce chtěl zajistit novinářům neomezenou imunitu při posuzování jejich jednání. Zveřejněním nepravdivé informace tak v tomto případě došlo k porušení pravidel novinářské profese a dotčené jednání zaměstnance Mladé fronty bylo posouzeno jako manipulace s finančním trhem.

KŠB

16.06.2021
15:00Arca Capital CEE, uzavřený investiční fond, a.s.: Oznámení rozhodování per rollam 16_06_2021
14:53Photon Energy nabízí investorům zhruba pětinový podíl
14:31Expert společnosti Fundstrat prudce změnil svůj názor na FAANG. Strach je za námi, tvrdí
14:30J&T INVESTMENTS SICAV, a.s.: Navýšení objemu investičních akcií
13:09Přímé investice z Číny do EU a Británie loni klesly téměř o polovinu
13:04Děkuji, raději vodu. Hodnota Coca-Coly se po odmítavém gestu Cristiana Ronalda propadla
11:50Česká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla, průmysl se začal zotavovat
11:06Býk na evropských akciích poběží dál, věří stratégové a upozorňují na slušný diskont vůči USA
10:34Vyšší sazby už v červnu a zpomalující Čína
10:30Inflace a co by o ní investor měl vědět. Registrujte se na webinář s hlavním analytikem Patrie 23. června!
9:49Ceny průmyslových výrobců rostly v květnu počtvrté za sebou. Zdražily stavební práce i materiály
9:31Nidetzký: Měli bychom vyslat signál, že vyšší inflaci nehodláme tolerovat. Benda: ČNB se "nebojí použít" nástroje proti inflaci
9:08Rozbřesk: Hlasy pro brzký růst sazeb v ČR sílí, Fed svou prognózu představí dnes
8:50Evropské akcie jsou před Fedem ve vyčkávacím modu. Nidetzký a Benda hovoří k vyšší inflaci