Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Globální strategie pro riziko katastrof

Project Syndicate: Globální strategie pro riziko katastrof

13.03.2015 11:00

Současná úroveň rizika katastrof je alarmující. Škody na komerčních a obytných budovách po celém světě dosahují v průměru 314 miliard dolarů ročně, přičemž 85% této zátěže nese soukromý sektor. Nová zpráva Organizace spojených národů současně ukazuje, že investice do snížení rizika katastrof ve výši 6 miliard dolarů ročně mohou uspořit až 360 miliard dolarů.

Stovky manažerů firem, kteří si tyto dramatické náklady – a potenciální přínosy – uvědomují, se připravují na konferenci OSN o snižování rizika katastrof, jež se uskuteční v japonském Sendai. Když se před deseti lety konalo poslední podobné setkání, soukromý sektor na něm téměř neměl zastoupení. Tentokrát se firmy a podnikatelé zúčastní v plné síle a budou zkoumat řadu různých drahocenných příležitostí.

Japonský region Tóhoku, kde se konference uskuteční, je živoucí připomínkou, jak silný je ekonomický dopad katastrofy i daleko od jejího epicentra. Před čtyřmi lety zpustošilo tuto oblast velké zemětřesení a cunami a výroba japonských automobilů se snížila téměř o polovinu. Finanční škody se však nezastavily na hranicích Japonska; v přímém důsledku japonského zpomalení poklesla výroba automobilů v Thajsku přibližně o 20%, v Číně o 50% a v Indii o 70%.

Rizika spojená s globalizovanou produkcí skýtají obrovské odměny těm, kdo vědí, jak je správně řídit. Proto velké firmy jako PricewaterhouseCoopers, Hindustan Construction Corporation, AbzeSolar, Swiss Re, AECOM, AXA Group, IBM a další – reprezentující mnoho sektorů a zahrnující všechny regiony – spolupracují s experty OSN na zkvalitnění globálních strategií řízení a snižování rizika katastrof.

Tato úroveň zapojení firem je dobrým příslibem prosazení nového přístupu ke globální prosperitě: šetrného vůči planetě a citlivého vůči lidem. Konference o snižování rizika katastrof v Sendai je ostatně jen první z řady významných mezinárodních setkání plánovaných na letošní rok.

Po Sendai se vedoucí světoví představitelé sejdou v červenci v Addis Abebě, kde budou diskutovat o financování rozvoje, poté na zářijovém setkání v New Yorku přijmou novou rozvojovou agendu a v prosinci se znovu setkají v Paříži, aby dospěli ke smysluplné dohodě o klimatických změnách. Celkově si lze od těchto setkání slibovat, že dají popud k transformativní akci, která dokáže nasměrovat svět na bezpečnější a trvale udržitelnější dráhu vedoucí k větší prosperitě.

Trvalá udržitelnost začíná v Sendai, a to ze tří hlavních důvodů. Za prvé snižování rizika katastrof vyžaduje už ze samotné podstaty předběžné plánování. Za druhé investice do této oblasti podporují jak trvale udržitelný rozvoj, tak i aktivní boj proti klimatickým změnám. A za třetí je pomoc těm, kdo jsou vůči katastrofám nejzranitelnější, ideálním výchozím bodem snahy pomoci všem lidem stanovením všeobecných cílů rozvoje a klimatických změn.

V posledních 12 měsících se v Indii, na Filipínách i jinde podařilo zachránit tisíce životů díky kvalitnějším předpovědím počasí, systémům včasného varování a evakuačním plánům. Pokroky v oblasti snižování rizik, které zabezpečují výdobytky získané rozvojem a podnikatelské investice, musí držet tempo s pokrokem v oblasti připravenosti na katastrofy a současně musíme dělat moudrá rozhodnutí, jež vytvoří větší příležitosti do budoucna.

Experti například odhadují, že 60% půdy, která bude do roku 2030 urbanizovaná, zatím není developersky připraveno. Firmy, které ve svých konstrukčních plánech zohlední riziko katastrofy, se vyhnou mnohem vyšším nákladům spojeným s dodatečným zabezpečováním. Obecněji řečeno bude svět v příštích 15 letech významně investovat do městské infrastruktury, energetiky a zemědělství. Budou-li se tyto výdaje zaměřovat na nízkouhlíkové zboží, technologie a služby, dostaneme se na cestu k vytvoření odolnějších společností.

Stále více sektorů si to uvědomuje. Na summitu o klimatu, který jsem loni v září svolal do newyorského sídla OSN, slíbily finanční instituce, komerční i státní banky, pojišťovny a penzijní fondy, že do konce letošního roku mobilizují více než 200 miliard dolarů na akční řešení problému klimatických změn.

Zároveň formulovaly řadu nových iniciativ včetně vydávání takzvaných zelených dluhopisů a přesunu aktiv do portfolií čisté energie. Se zvlášť důležitým krokem přišli zástupci oboru pojišťovnictví, který představuje aktiva a investice v objemu 30 bilionů dolarů: zavázali se k vytvoření Investičního rámce klimatických rizik, k němuž se má do konce roku připojit celý sektor.

Je načase přestat řešit rozvoj a humanitární katastrofy odděleně. Snižování rizika katastrof leží v samotném jádru rozvojové pomoci, která se snaží vytvářet lepší životní podmínky, i v jádru humanitární pomoci, jež začíná po vypuknutí katastrofy. Tím, že zahajujeme mezinárodní kalendář akcí sendaiským jednáním o snižování rizika katastrof, vysíláme jasný signál, že svět je připravený integrovat své strategie.

Viděl jsem lidské oběti katastrof – od zemětřesení v Číně a na Haiti přes záplavy v Pákistánu a Bangladéši až po superbouři Sandy, která zasáhla Karibik a Severní Ameriku, a zaplavila dokonce i spodní patra newyorských objektů OSN. Když firemní sektor, občanská společnost a vláda spojí síly, aby pomohly státům odolávat katastrofám, pak dokážou zachraňovat životy, zvyšovat stabilitu a vytvářet příležitosti, které umožní trhům i lidem prosperovat.

Trvale udržitelné zisky. Trvale udržitelná živobytí. Trvale udržitelný rozvoj. To všechno začíná v Sendai.

Pan Ki-mun je generálním tajemníkem Organizace spojených národů.

Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org

 


Čtěte více:

ČR - Leden ve znamení nakupování
13.03.2015 9:19
Čísla za první měsíc roku naznačují, že chuť nakupovat neopustila česk...
Technická analýza - Dolar bude vyčkávat na dobrá makrodata
13.03.2015 9:23
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje při úrovni denního pivotu 1,0605 ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.