Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Řecko vytvořilo nový plán s minimem ústupků…

Rozbřesk - Řecko vytvořilo nový plán s minimem ústupků…

02.04.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Řecko připravilo další verzi svého reformního plánu, za který očekává uvolnění nových peněz. Podle rychlých negativních reakcí představitelů eurozóny je ale jasné, že dohoda je stále velmi daleko. Dokument se stává postupem času delší (již má 26 stran) a konkrétnější v některých bodech (například poprvé obsahuje vyčíslené odhady úspor z boje proti korupci). V řadě klíčových bodů se ale řecká strana odmítá pohnout z místa - jde především o uvolnění pracovního trhu, nižší penze (vláda počítá se zvyšováním) a privatizaci státních podniků. Řecká vláda podle mezinárodních věřitelů také počítá pro tento rok s příliš ambiciózním růstem (1,4 %).

Výpadek zahraniční pomoci a horší výsledky rozpočtu od začátku roku dostávají Athény pod finanční tlak. Nedostatek hotovosti kompenzují vysáváním peněz z řady vládních fondů a polostátních podniků - podle Wall Street Journal může jít od začátku roku o zhruba 2 mld. euro. To ale nejde dělat donekonečna. Bez dohody tak mohou mít Řekové problém v příštím týdnu splatit MMF půjčku (460 mil. euro 9.4.). I kdyby na ni peníze sehnaly, může být čím dál těžší re-financovat splatné pokladniční poukázky. Zahraniční investoři se jich bojí a ECB zakázala řeckým bankám navyšovat jejich stávající držbu.

V nadcházejících týdnech tak lehce může dojít k vyhrocení situace, která může skončit zavedením kapitálových kontrol a la Kypr. Pak by se již váhající řečtí politici museli rozhodovat rychle.

Region - forex
Navzdory poklesu místních akciových indexů forint se zlotým včera dále posilovaly. Za poslední čtyři týdny si vůči euru připsaly 2,6 % respektive 2,3 %. Oběma měnám patrně prospívá zejména politika kvantitativního uvolňování ECB v kombinaci se stále pozitivními domácími reálnými úrokovými sazbami. Pozitivní ekonomické vyhlídky potvrdily i včerejší indexy PMI (za březen), které vesměs dosáhly hodnot vysoko nad 50 body.

Otázkou zůstává, jak dlouho budou centrální bankéři zejména v Polsku ochotni tolerovat posilování zlotého, které dále tlačí inflaci dolů a může ohrožovat její návrat k cíli. Z tohoto pohledu nelze vyloučit, že se v následujících týdnech až měsících dočkáme (alespoň) verbálních intervencí. První náznaky přichází již dnes ráno, kdy šéf NBP Belka uvedl, že doufá v pohyb zlotého vůči dolaru podobný jako v případě eura.


Dluhopisy
Americká ekonomika hned včera přinesla zklamání a tak se dolarová výnosová křivka sesunula významně dolů. Propad o 13 bazických bodů na deseti letech způsobil nejen horší březnový ADP report, ale i index podnikatelské nálady v americkém průmyslu. Zde stojí za zmínku jak subindex vývozu (již třetí měsíc pod 50), tak zaměstnanosti, který spadl na mezní hodnotu 50. Výsledkem amerických slabých dat byl propad nejen amerických sazeb, ale i těch evropských, výnos desetiletého německého Bundu dosáhl historických minim.

Dluhopisy tak nyní mohou vyčkávat na páteční oficiální statistiky z trhu práce, které budou zcela jistě výrazně nižší, než očekával trh na počátku týdne. Hodnota přírůstku nových pracovních míst pod 200 tisíc by mohla výnosy stlačit ještě níže.


Čtěte více:

Krátkodobé tipy - ikona doby Apple ale i bankovní gigant jsou v kurzu!
01.04.2015 11:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
ECB zvýšila prostředky pro Řecko v systému ELA o 700 mil. EUR
02.04.2015 8:32
ECB včera večer po uzavření trhů ohlásila zvýšení záchranných prostřed...

Váš názor
  •  
    02.04.2015 9:41

    Nepochopím tupost EU politiků , kteří stále věří , že dluhy , které řečtí soudruzi nasekali , lze splatit . Proč prodlužovat agónii a čekat až se rozhodnou opustit EU . Proč jim to nedoporučit a zastavením penězovodů je k tomuto kroku už konečně donutit . Tím by EU zabodovala a dala ostatním čl. státům na vědomí , že se pravidla dodržují. Že budou problémy ? Ano , ale budou jistě řešitelné . Určitě lepší řešení , než stále rychleji tisknout ojra. Už se těším , jak v létě pojedu do Řecka a budu nakupovat Drachmy I .
    karel IV
    • kolaps účelově protahují
      02.04.2015 9:54

      Kdyby Řecko vyhlásilo dnes bankrot (který de facto už je dávno) a vystoupilo současně z EU, pak bys viděl hukot. 60.000 vymaštěných euroúředníků by začalo bezradně poletovat po chodbách, panikařit a ječet se strachem o své půlmilionové platy... Začali by se bát vlastní budoucnosti. Těmto rozmnoženým sarančatům vůbec nejde o blaho evropských obavatel, resp. Řecka. Jim jde o vlastní existenci a důležitost... a proto nechtějí připustit svůj smrtelný omyl. Raději krizi protahují, aby jim z toho ještě něco káplo.
      Jesse
      • Re: kolaps účelově protahují
        02.04.2015 13:14

        Naprosto souhlasím. Pouze s poznámkou, že si ten kolaps ( faktický bankrot již dříve) budou protahovat neomezeně dlouho. Umožňuje jim to ECB, která si těch peněz vyrobí neomezené množství. Je to jen o tom, kolik nul napíší to svých počítačů. Takže slovo bankrot je jen slabá výhrůžka i pro ostatní. Jinými slovy jim říkají ať utrácejí, ona to vždycky ECB zaplácne. Super vyhlídka !!!
        Žíža
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m