Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Putin směrem k Rusku: jsme z nejhoršího venku

Rozbřesk - Putin směrem k Rusku: jsme z nejhoršího venku

17.04.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Vladimír Putin oznámil včera Rusům, že jsou z nejhoršího venku. V televizním vystoupení samozřejmě nalakoval ruskou ekonomickou situaci na růžovo. Při pohledu na trhy ale Rusko skutečně vypadá o něco lépe. Rubl se stabilizoval a včera poprvé od listopadu 2014 posílil pod hranici 50 rublů za dolar.

Je to důsledek hned několika faktorů. Za prvé, ropa v posledních týdnech míří vzhůru a je zpátky na 60 USD za barel. Za druhé, řešení rusko-ukrajinského konfliktu je stále daleko, ale zdá se, že v tuto chvíli nehrozí další eskalace sankcí ze strany eurozóny a USA. A za třetí, ruské podniky a banky čelily největším splátkám zahraničního dluhu na začátku roku. V druhém a třetím kvartále je splátkový kalendář tenčí.

Na druhou stranu tento souběh několika příznivých faktorů nemusí hrát Rusku do karet pořád. Nečekáme, že se vrátí éra drahé ropy a nárůst cen se podle našeho názoru v průběhu roku zastaví. Napětí na východě Ukrajiny může v průběhu roku znovu eskalovat a další rozšíření sankcí se může opět dostat na stůl. A splátky zahraničního dluhu začnou ke konci roku znovu narůstat. Ruskou ekonomiku bude navíc dál sužovat vysoká inflace omezující spotřebitelskou poptávku a investice podniků těžko při stávajících sankcích zažijí restart.

I tak to ale vypadá, že návrat extrémního napětí, které ruský finanční sektor zažíval na přelomu roku 2014 a 2015, je již nepravděpodobný. Kapitálové kontroly v Rusku v tuto chvíli nejsou na pořadu dne. Daleko víc si s nimi mohou v následujících letech lámat hlavu Řekové. Včera dostaly Athény avízo od šéfky MMF Lagardové, že nemohou počítat se žádnou úlevou. A dohoda mezi Athénami a mezinárodními věřiteli je v nedohlednu.

Region

Ve čtvrtek zaznamenal výraznější volatilitu pouze forint, který oslabil o více než půl procenta. Primární roli sehrálo asi posílení eura vůči dolaru (mírně oslabil i zlotý), ale jistou nervozitu mohlo přidat i pozastavení vyplácení fondů z EU. Koruna sice během dne oslabovala, ale do konce seance ztráty smazala.

Patrně nejzajímavější regionální událostí dneška je zveřejnění dat o růstu mezd v Polsku za březen. Očekává se opět velice solidní růst (více než 4 % meziročně), který by měl odrážet lepšící se situaci na trhu práce.

Dluhopisy

Výnosy německých, ale i českých vládních dluhopisů včera klesly na svá nová historická minima, což značí, že kratší konec křivky je v obou případech v ještě větším záporu. Býčí radovánky na trhu tentokrát podpořily především zprávy týkající se Řecka, když jak MMF, tak EU potvrdily, že jakákoliv dohoda je v nedohlednu. Takové zprávy měly tentokrát i negativní vliv na dluhopisy na periferii měnové unie, když španělské výnosy šly vzhůru.

Dnešek však bude nejen o Řecku, ale i americké inflaci, která by měla vzrůst, což by mohlo zbrzdit eventuální pokles výnosů, stejně tak může působit i velmi dobře se vyvíjející výsledková sezóna v USA.


Čtěte více:

Proč rubl posiluje, když Rusko čeká recesi?
10.04.2015 11:16
V prosinci loňského roku prošel rubl měnovou krizí, kdy oslabil proti ...
Globální růst začíná budit obavy
16.04.2015 11:00
Minulý měsíc aktuální ekonomická data ukazovala, že aktivita ve světov...
Project Syndicate: Jak dnes reformovat MMF
16.04.2015 13:00
Od okamžiku, kdy drtivá většina členů Mezinárodního měnového fondu ods...

Váš názor
  • Nejlepší jsou stejně novinky
    17.04.2015 21:28

    Právě tam píšou jak řecký komunista, zrovna ted' když Řecko má jen tolik peněz, aby mohlo fungovat jako stát, už jen několik dní, přišel na to jak byla řecká menšina na Krymu utiskovaná ukrajinskými fašisty. Asi chce taky stát na tribune při oslavách v Moskvě. vedle dalších velikánů. To už je lepší než bývalý Dikobraz. Proč o tom nevěděl dřív a nebo tam neposlal taky svoje vojáky na tankách na ochranu svých občanů. Je to krásná ukázka co si komunisti myslí o ostatních. Že jsou tak blbý a že jim budou věřit jakoukoliv koninu která přijde z ústředního výboru strany. S tímto řeckým ministrem je větší ýábava než se zdejším Jářku.
    Kerredis
  • Dolar na mnohaletém maximu
    17.04.2015 19:11

    Ale podle cetv je to dedolarizace. Jak by nazval rubl který padá na několika roční minimum - Já to vidím jako derublizaci. Ovšem já nejsem tak chytrý (nebo zputinizovaný) jako náš vševěd cetv. Já si počkám co přinese zítřek. Ale moc červeně to nevidím.
    .
  •  
    17.04.2015 18:30

    jj rusko jede....nikde nevidim pad putina,nepokoje v rusku,skemrani putina....tandem rusko cina a dedolarizace v plnem proudu cinskou bankou ...zapadni komousi musi pukat vzteky
    velkaamdvedice
    • Hezky - ne ? Co ty na to.
      19.04.2015 9:28

      "...Při okupaci ukrajinského poloostrova Krym použil loni na jaře ruský prezident Vladimir Putin speciální jednotky vojenské rozvědky a námořní pěchoty pod záminkou ochrany ruských objektů. Prohlásil to v dokumentu „Krym. Cesta do vlasti”, který v neděli vysílala ruská televize Rossija 1......:
      ...
  • Po dlouhém čase se zase dovídáme
    17.04.2015 17:52

    ..že na tom byli špatně. Jako se vším - lháři . Od Gagarina jehož let taky oznámili až když už tam lítal několik hodin. Kolik jich tam před ním skapalo. se nikdy nedovíme. Potom, že na Ukrajině nebyli ruský vojáci a pak najednou dlouho připravovaná invaze se specielními jednotkami a kontrarozvědkou. O Katyni raději pomlčme a ted' jsou z nejhoršího venku, po tom když sankce nezabraly a oni sami uvalovali sankce na jiné. Jako dovoz potravin, které si sami neumí vaprodukovat. A najednou jsou z nejhoršího venku. Tohle se dá prodat jen ruskému nemyslícímu mužíkovi. Ted' když po létech vidíme co nám zdejší komunisti dávali za vzor. Co se asi dovíme zítra ???? Možná že ruský motorkáři vezou do krizí zmítaného Německa ruské cigarety a toaletní papír aby pomohli svým spolusoudruhům z nejhoršího.
    Korášek
    • Re: Po dlouhém čase se zase dovídáme
      17.04.2015 17:56

      Sekero, Sekero...
      el mrcoch
      • Pardon....nic ve zlém
        17.04.2015 18:08

        já jen nevěděl že ty jsi komunista. Ale Pravda to je co ?
        Sekera
        • Re: Pardon....nic ve zlém
          17.04.2015 18:20

          :-)))
          el mrcoch
  • Putin
    17.04.2015 14:28

    je pro mne synonymem autokratického diktátora. Rusko zemí, která není schopna překonat svůj stín. Peníze ze surovin vyplácá na nesmyslné zbrojení. Nesmyslné proto, že ho může využít pouze v lokálních a relativně bezvýznamných konfliktech. Nějak zapomíná, že jeho největší nepřítel bydlí hned vedle a je mj. úspěšnější ve všem co podniká. Je to Čína. Souhlasím s Němci, že Ukrajinský konflikt lze vyhrát pouze ekonomicky. Totéž platí i o dalších případných konfliktech. Tahat kaštany z ohně za islámské státy, ohrožené IS může zachránit pár lidí a historických památek, ale islám potřebuje něco jiného. Pochopit kudy cesta nevede a svoje náboženství připravit na vstup do alespoň 20-tého století. Jelcin byl ožrala a jeho éra mi silně připomíná etapu v době útoku na zimní palác.
    lime
  • Fašismus v Rusku
    17.04.2015 10:47

    Dokud bude v Rusku u moci fašistický režim v čele s Adolfem Putinem a Joachimem von Lavrovem, tak se z nejhoršího Rusko nevyhrabe. Naopak, bude čím dál hůř.
    Nemira
    • Re: Fašismus v Rusku
      17.04.2015 11:18

      No jo, tak geniální vůdce jako byl proamerický demokrat Jelcin, se už v Rusku nenajde. Takovou prosperitu jako za Jelcina už Rusko nezažije.
      Josef
      • Rusové jsou zvláštní národ
        17.04.2015 18:05

        Jejich největší nepřítel je vodka. A oni se ted' řídí slovy jiného bojovníka za lidská práva - nepřátel se nelekejme a na množství nehled'me, - Když je Stalin decimoval a posílal houfně do gulagů provolávali mu slávu. Za Jelcina ho oslavovali jako někoho kdo je od Stalina osvobodil a stáli mu po boku. Ted' přišel Putin a oni ted' stojí za ním a radují se jak je zbavil Jelcina. A tak to bude do skonání Ruska. Lidé nechlastejte.
        Sekera
      • Josífek
        17.04.2015 11:40

        To je kapku demagogie předhazovat Jelcinovi ceny komodit..o)) Asi Ti izolace ruska vyhovuje.
        Velkamedvědice
        • Re: Josífek
          17.04.2015 12:01

          Já jsem nereagoval na cenu komodit, o těch v příspěvku Nemira nepadlo ani slovo. Nemira naznačil, že je Putin špatný vůdce (fašista). Tak jsem jen s nostalgií vzpomněl na demokratického vůdce Jelcina. Ten by Rusko určitě z nejhoršího vyhrabal.
          Josef
          • josífek
            17.04.2015 12:17

            o)No to je právě ta demagogie. Pokud předhazuješ prosperitu za Jelcina, je dobré uvést proč...o)) Tedy cenu komodit, na které Rusko stojí. Putin se svezl na boomu, co Jelcin nemohl. Jako chytrý člověk to víš sám...
            Velkamedvědice
            • Velkamedvědice
              17.04.2015 12:48

              Cena ropy za Jelcina byla nízká. Ve vzdálenější historii byly ale ceny mnohem níže a producenti ropy nezkrachovali. Záleží na vzájemném poměru cen, nákladech na těžbu apod. V 70. a 80. letech byly ceny ropy vysoko a právě po tomto období SSSR údajně ekonomicky prohrál se Západem. Z tohoto pohledu nebyl Jelcin z hlediska cen komodit v nějak výrazně horší pozici než Putin nyní. Důležité je komu plynuly zisky z komodit za Jelcina a komu za Putina. Následující dva tři roky ukáží, kdo se s nízkými cenami komodit lépe vypořádal. Zda Jelcin nebo Putin.
              Josef
              • Josífek
                17.04.2015 14:16

                Nemluvíme o tom, že malý Bobeš koupil rohlik ze salámem za pětník, ale o současnosti. Bavíme se se o Putinovi a Jelcinovi. Pokud tedy nechápeš, že před deseti patnácti lety Jelcin doplácel na cenu komodit, kdežto Putin se svezl na na boomu, bohužel vystupuješ jako demagog a je to vůči Jelcinovi prostě nefér.
                Velkamedvědice
                • Velkamedvědice
                  17.04.2015 17:22

                  Že nelze brát ceny komodit absolutně, ale v kontextu s dobou, jsem už psal. Že se Putin svezl na vlně vysokých cen komodit, nepopírám. On také část zisku odložil do fondů národního bohatství na horší časy. Takže nepoužil všechny zisky populisticky na zvýšení životní úrovně Rusů. Podstatou toho, co říkám, je různá forma vlastnictví firem těžících suroviny za Jelcina a za Putina. Jelcin rozdával za "láhev vodky" oligarchům (podle mne nastrčeným figurám Západu), zatímco Putin tyto firmy z větší části znárodnil. Kdyby těžba surovin zůstala v rukou oligarchů, Rusové by z růstu cen komodit nic neměli.
                  Josef
                • Re: Josífek
                  17.04.2015 14:17

                  Nebyla řeč o krachu, ale kolikanásobně více za Putina rusko na komoditách vydělalo....
                  Velkamedvědice
                  •  
                    17.04.2015 14:24

                    Klidně dolož, tu prudce soupající cenu ropy za v rusku za poslední desetiletí. A nezapomeň na fakt, že díky delvavaci rublu 2009 na tom naopak těžaři vydělali..o)
                    Velkamedvědice
                    •  
                      17.04.2015 14:24

                      ..cenu těžby ropy v Rusku..
                      Velkamedvědice
              • Re: Velkamedvědice
                17.04.2015 13:12

                ... samozřejmě, že SSSR ekonomicky prohrál se Západem pouze údajně. My všichni víme, že SSSR měl velmi robustní ekonomiku, a kupříkladu zelí bylo vždy sdostatek.
                ☺lolek☺
                • ˘˘˘
                  17.04.2015 13:48

                  Samozřejmě, že ekonomika podle socialistických pravidel nemůže konkurovat té kapitalistické. Otázkou je kdo ta pravidla v Rusku zavedl a proč se jich Rusové nebyli schopni tak dlouho zbavit. Snažit se ekonomicky uspět v socialismu je jako chtít vyhrát maraton z železnou kouli na noze. Slovo "údajně" jsem použil proto, že si nemyslím, že důvodem pádu SSSR byla především ekonomika. KLDR je na tom ekonomicky mnohem hůř než byl SSSR a ještě nepadla.
                  Josef
                  • Re: ˘˘˘
                    17.04.2015 13:51

                    Omlouvám se za hrubku ... "z" místo "s".
                    Josef
    • Re: Fašismus v Rusku
      17.04.2015 10:50

      A nejparadoxnější jsou rusští nacionalisté na amerických Harley Davidson..o)
      Velkamedvědice
  •  
    17.04.2015 9:39

    jen to tak vypadá,zbrojení zvedlo dph .KGB lži !
    dh.
  • Preklad nadpisu pro kremloidy:
    17.04.2015 9:29

    Pruser, do kteryho Putin Rusko zatahl, se momentalne nezhorsuje.
    hm
    • Re: Preklad nadpisu pro kremloidy:
      17.04.2015 9:48

      Ak 5% NEZAMESTNANOSŤ JE PRUSER TAK TAKY CHCEM ABY BOL AJ V EUROPE . AK PRUSER JE NIZKA ZADLŽENOSŤ A NIE AKO USA VIAC AKO ROČNÉ HDP. KTO ZAPLATÍ TIETO DLHY USA - PREDSA EUROPA TAK AKO KRIZU V USA PRED DRUHOU SVETOVOU VOJNOU
      tono
      •  
        17.04.2015 10:25

        Tušíš, co je to umělá zaměstnanost? A jestli o tom nevíš, tak není tak dávno, co se Rusku odpouštěli dluhy. I Česká republika přišla o spousty peněz.
        qwer
      • Pravdu díš
        17.04.2015 9:55

        Pravdu díš brachu...
        Kremloid
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m