Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stovky afrických migrantů a radikální změna německé rodinné politiky

Stovky afrických migrantů a radikální změna německé rodinné politiky

23.04.2015 15:47
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Začátkem týdne přinesla média zprávu o dvou událostech, lišících se charakterem, dramatičností i lokací. První z nich informovala o stovkách afrických migrantů, kteří cestou do Evropy zahynuli ve vlnách Středozemního moře. Druhá pak o vystoupení ministerského předsedy spolkové země Sachsen-Anhalt, který veřejně vyzval k radikální změně kurzu německé rodinné politiky a prohlásil že „Prioritním cílem naší politiky se musí stát zvýšení počtu narozených dětí. Jde o přežití naší společnosti v té formě, v jaké ji známe.“

S těmito zprávami můžeme naložit různým způsobem. Pštrosí přístup, obohacený dávkou krátkozrakého cynismu, se opírá o přesvědčení, že pár set utopených Afričanů nám může být ukradených; kdyby zůstali doma, nepřetížili loď nebo alespoň uměli pořádně plavat, mohli se dnes těšit dobrému zdraví. V podobném duchu můžeme tvrdit, že nás nemusí zajímat finanční náročnost výchovy dětí ve vícečetných rodinách; rozhodnutí o počtu dětí je přece výsostně privátní záležitostí, do níž nemají politici co strkat nos.

O oprávněnosti pštrosích argumentů můžeme vést dlouhé debaty. Bez ohledu na výsledek je však jejich slabým místem nulový přínos k prevenci budoucích konfliktů. Prospěšnější než imitovat pštrosa bude pochopit a přiznat si, že touze desítek milionů chudých a utlačovaných lidí po životě v evropském ráji nedokážeme trvale vzdorovat. Nemůžeme postavit kolem Evropy moderní variantu Velké čínské zdi. Tím spíše ne, že evropská společnost bude v dohledné době imigranty v rostoucí míře potřebovat. I kdyby se totiž její stávající štědrý systém sociálního zabezpečení šťastnou náhodou podařilo transformovat tak, aby ustál nepříznivý demografický vývoj, kdo jiný než budoucí imigranti bude ve stárnoucích zemích doplňovat mizející pracovní sílu?

Až se začnou systémy sociálního zabezpečení ekonomicky vyspělých zemí zadrhávat, potomci obětí Středozemního moře přijedou dosídlovat evropské aglomerace. S proměňující se strukturou obyvatel se přirozeně bude proměňovat i tvář a způsob života v evropských zemích, přičemž tento proces bude tím rychlejší, čím méně se my, „staří“ Evropané, dokážeme sami reprodukovat. Možná je to naivní, ale věřím, že chceme-li už dnes přispět drobným pozitivním vkladem k budoucímu pestrému soužití kultur na evropském kontinentě, neměli bychom nechávat příbuzné budoucích „vážených hostů“, lhostejně topit v moři jako koťata.

Martin Kupka

Pozice: hlavní ekonom ČSOB

Martin Kupka je od roku 2002 ředitelem investičního výzkumu a hlavním ekonomem ČSOB. Vystudoval obor ekonomicko-matematické výpočty na pražské VŠE, postgraduální studium absolvoval na PgÚ ČSAV v Praze a GIIS v Ženevě. V první polovině 90. let přednášel makroekonomii na Fakultě sociálních věd UK, byl ekonomickým poradcem ministra na MHPR ČR a působil jako makroekonomický analytik pro středoevropský region v NRI ve Vídni. Od roku 1995 do roku 2002 pracoval Martin Kupka jako vedoucí ekonomického výzkumu ve skupině Patria Finance, s výjimkou období 1999-2001, kdy řídil strategii a výzkum v pražské Raiffeisenbank.

Témata: přijetí eura, ekonomická transformace, hospodářská politika ČR a EU.

 


Váš názor
  • nechat
    13.05.2015 11:41

    topit v moři to asi ne, ale vracet hned domů ANO. JInak nco o možné budoucnosti lidstva: http://cs.wikipedia.org/wiki/Georgijsk%C3%A9_poradn%C3%AD_kameny
    tk69
  •  
    06.05.2015 10:07

    Je třeba si uvědomit že bílá rasa nyní bojuje o přežití. Politici aby toto řešili se snaží o pravý opak. Bude to tady jako by všude byli cikáni - bordel, špína a nakonec občanská válka tak jako to probíhá v celém blízském východě.....Osobně mi nepříde že v evropě je málo lidí, silnice jsou přeplněné. Nesmíme sem pustit muslimy a dát jim volební právo.
    • asi tak,
      13.05.2015 11:07

      TOTO je NAŠE země . Zrušili jsme jsem kolonialismus , aby " zlý" běloch neutlačoval černochy - PROČ teď za námi lezou do Evropy. Já je tu nechci, mají svůj africký ráj o který dlouho usilovali. teda udělali si z něj peklo, ale sorry my jim za to nemůžeme. Lodě s uprchlíky potápět. Budete to dělat týden a vsaďte se že další už na cestu nevyjedou - bude jasné, jak by skončili. Osobně budu v nejbližších volbách volit kteroukoliv stranu, která se jasně postaví proti islámu a imigraci. Koneckonců tohle byla křesťanská země, stačí se vrátit ke kořenům a bude to. Každý musí začít od sebe - já mám 3 děti, dobře se učí a vedu je k úctě k právu a hrdosti na naši zem a svoji rasu. NESTYDÍM SE , ŽE JSEM BĚLOCH .
      občan
  •  
    29.04.2015 18:01

    Migranti z Afriky a Arabie jsou jak zrzavy mravenci co se snazi lizt do kuchyne za našimi dobrotami, místo aby se usidlili mimo náš dům a snazili se uživit venku, tam, kde je priroda puvodne stvorila, kde plati pravidla zachovavajici rovnováhu přírody, a zadne premnozeni se netrpi. Delaji najezdy na nas domov za ucelem premnozeni. Uzitecni nam nicim nejsou, na co vlezou, to znici, ale mravenci se nastesti mohou vyhubit plynnym sprejem. Jak by to v kuchyni bez nej dopadlo ? Pane Boze ochranuj nas, tohle samozrejme nedopadne dobře, to je evolucni slepa vetev, nastane doba temna na tisíce let, a chudaci nase deti a deti jejich deti, pokus budou mit ještě kde zit a co jist !
    Mravenci
  •  
    23.04.2015 16:39

    Když autor bere jako nutnost, že dlouhodobě bude Evropa vymírat a proto je nutné přijímat uprchlíky ... tak by mohl uvažovat ještě více dlouhodobě a uvědomit si, že civilizace se donekonečně rozpínat nemůže. Nyní máme tedy první možnost zamyslet se, jestli nás lidí už není na světě příliš a začít si aspoň rámci Evropy hlídat přistěhovalectví. Stejně k tomu časem dospějeme. Lepší řešit to teď po dobrém, než později po zlém.
    Dalík
    • Rezignace na budoucnost Evropy?
      23.04.2015 23:07

      "Myslíte to upřímně", nebo mezi kamarádama v hospodě přitvrdíte? Vaše pozice zřejmě vyžaduje politicko-společenskou korektnost,ale co vlastně říkáte...že váš dům je již na vás příliš velký, protože jste už jen taková malá rodinka a tak si z ulice necháte nastěhovat bezdomovce a ještě z jiné" kultury", jehož potomci v dalších generacích dům postupně zaplní/zřejmě k vaší plné spokojenosti/ a vaši potomci potom půjdou na ulici,ale vás už to nebude pálit... nazývat věci pravými jmény je příliš odvážné,zatím to většina z nás dokáže jenom anonymně..
      efzet
      • Re: Rezignace na budoucnost Evropy?
        24.04.2015 14:03

        Váš komentář mi nějak nekoresponduje s mým příspěvkem. Já říkám, že autor článku zde vidí téma přistěhovalectví jako možný lék na řešení snižující se populace EU. A já říkám, že není možné neustále stavět ekonomiku na rostoucí populaci. Jednoho dne zjistíme, že lidí je už tolik, že se to musí začít řešit. A jak to tak bývá, co se řeší až na poslední chvíli, to už rozumné řešení nemá. Proto by mohlo být vhodné již nyní stanovit koncepci vývoje populace a na to navázat jako jedno z témat třeba právě otázku přistěhovalectví. Dosud se jednohlasně tvrdí, že přistěhovalce potřebujeme. Ale proč? Protože, ti kdo to tvrdí, dostali zadání "jak si udržíme současnou životní úroveň a důchody?" Odpověď: "nesmí klesat populace". Jenže jaký to má dopad na ostatní aspekty kvality života, to už se neřeší. Nijak se nechci pouštět do diskuze o etice, humanitě apod.
        Dalík
  • WTF
    23.04.2015 16:38

    Lidi už prosím do diskuze nepiště, že Patrie nemá v servisu vlastní příspěvky, raději ať jen kopírují Reuters a jiné, než takovéhle jalové a navíc pokrytecké slátaniny. Představy některých lidí jsou neskutečně naivní, ti co se sem plaví přes moře toho asi moc co nabídnout nemají, takže jediným smyslem a i jejich koncem je snaha žít ze soc.dávek. No a až se jednou ten systém zhroutí tak tihle budou první kteří půjdou zase "jachtařit" jinam. O tom, že EU včetně ČR s..e na lidi co platí daně si nemusíme vyprávět, kdyby byl alespoň jeden politik s IQ nad 100 tak místo dotace biopaliv, zvedne odeč.položku na dítě 5-10x
    Mike -Green D. is killing Europe
  • upne miluju tyhle pseudohumanisticky
    23.04.2015 16:34

    reci. Uz vidim, jak banda arabu "dela" na obtloustle stare krestanske evropany, aby se ve stari měli dobře :)!!! Spis to vidm tak pane Kupka, ze vase pravnucka, nebo prapravnucka bude mit max zakladni vzdelani, páč zeny v muslimskem svete vzdelani nepotrebuji a bude provolávat allah agbar aby nedostala přes ... Vase názory jsou dost kratkozrake a sobecke, uplne prdite na sve potomky!!!
    franc
  •  
    23.04.2015 16:19

    ano, ano pošlete mi je domu, chci je mít u sebe, mít nimi děti, aby vypadali jako z afriky, po ničim jiným netoužim než se takto obohatit, jsem ten co by jinak skočil z mostu. Multi kulti, multi kulti, černoch je nad člověk musím se sním spářit.
    johny
    • Hloupost
      23.04.2015 16:43

      Tym ekonomu CSOB podle teto teorie brzy nahradí africti migranti, kteri vystudovali chov koz a pěstování manioku.
      (nezadáno)
  •  
    23.04.2015 16:03

    Divím se, že v takovém článku se nezmíní šlesvicko-holštýnský ministr vnitra, který vyzval německé spoluobčany, aby si brali uprchlíky k sobě domů.
    tlustý hrabě
Aktuální komentáře
07.05.2024
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)