Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách

Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách

04.06.2015 8:34
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR

Na Pražské burze se včera obchodovalo po většinu dne spíše bez zájmu investorů, nicméně aktivita vzrostla na konci dne a to především na akciích společnosti ČEZ a Komerční banky. Mezi poražené včera patřily především akcie společností Komerční banky a VIGu (včera bez nároku na dividendu).

Velmi limitovaná poptávka z řad lokálních investorů, na straně druhé pokračující prodejní zájem zahraničních investorů nejenom na Pražské burze (ČEZ, KOMB, TELEC, CETIN, VIG), ale v celém regionu.

Nejvyšší volatilitu zažil finanční sektor. Akcie Komerční banky (-1.68 %) pod tlakem od ranních hodin oproti zavírání krátkých pozic na akciích Erste banky (+1.66 %) před zítřejším svátkem v Rakousku. Opětovným vítězem však zůstaly akcie společnosti O2 (TELEC), které si připsaly 7 %.

Evropa

Ostře sledovaná řecká jednání včera nevedla k žádnému podstatnému výsledku. O možném řešení v horizontu pár dnů někteří ze zainteresovaných hovořili, komentářů k Řecku v agenturách proběhlo dost. Naproti tomu německý ministr financí nebo šéf ECB byli spíše skeptičtí. Optimismus však trhům evidentně zůstal. Zajímavé zprávy přineslo jednání ECB. V hlavních bodech se žádné překvapení nekonalo: Politika zůstala beze změny, prognóza pro inflaci stoupla, ECB chce dokončit QE podle plánu. Krom toho ale prezident Draghi řekl, že nevidí důvod program nákupu dluhopisů navyšovat. Z nových dat potěšil maloobchod v eurozóně.

Další výrazný růst jsme viděli na německých dluhopisových výnosech, kde desetiletá splatnost už sahá po 0,9 procenta. Podobně jsou na tom francouzské výnosy. Směrem vzhůru působí optimismus o Řecku, který snižuje poptávku po bezpečí, a zároveň i zprávy z ECB. Naproti tomu řecké výnosy spadly a jinde na periferii vidíme pouze mírnější nárůst. Akciové trhy v Evropě byly úspěšné dopoledne, načež jim náladu pokazila ECB.

Německý DAX připsal 0,8 %, britský FTSE +0,32 %. francouzský CAC 40 +0,59 %, celoevropský STOXX600 - 0,13 %.

USA

Sentiment na trzích včera udávala zřejmě se blížící dohoda mezi Řeckem a mezinárodními věřiteli. ECB nechala dle očekávání sazby bez změny. V reakci na tiskovou konferenci Maria Draghiho se vydaly vzhůru výnosy na státních dluhopisech v eurozóně i USA po zvýšení odhadu letošní inflace a zmínce, že nebude třeba prodlužovat kvantitativní uvolňování. Pozitivně zprávy vyznívají pro euro, které posílilo nad úroveň 1,125. V zámoří pak bylo reportováno hned několik makrodat. Americký soukromý sektor dle ADP vytvořil v květnu v souladu s očekáváním 200 tis. pracovních míst. Schodek obchodní bilance se v dubnu snížil na 40,9 mld. USD, když se čekalo 44 mld. USD. Po pondělním růstu průmyslového ISM indexu dnes zklamal průzkum ze sektoru služeb, když došlo k poklesu na 55,7 b. z předchozích 57,8 b.

Ve 20 hodin středoevropského času byla dále zveřejněna béžová kniha, která je založena na údajích od regionálních bank Fedu. Dle reportu americká ekonomika v posledních dvou měsících mírně rostla, ačkoli některé regiony byly negativně zasaženy silným dolarem a zpomalením investic v energetickém sektoru. Sedm z dvanácti regionů reportovalo mírný růst. Zbývající regiony označily růst za nepatrný. Růst zpomalil pouze v jednom regionu. Negativní působení silného dolaru zmínily federální banky z Bostonu, Clevelandu, Chicaga, Minneapolis a Dallasu. Ke zlepšení došlo na poli zaměstnanosti a ve většině regionů i k růstu mezd. Béžová kniha je důležité vodítko pro rozhodování měnového výboru ohledně nastavení měnové politiky. Příští zasedání FOMC je na programu 16. - 17. června.

Index S&P zakončil se ziskem 0,20 % na 2213 b. Bluechipový Dow Jones připsal 0,34 % a Nasdaq 0,45 %. Spolu s výnosy na státních dluhopisech rostly akcie bank a pojišťoven. Dařilo se také telekomunikačním nebo dopravním titulům. Vyšší výnosy na dluhopisech naopak nepomáhají utilitám a na akciích z energetického sektoru se projevilo oslabení ropy. Ztráceli také výrobci polovodičů.

Akcie Wendy´s, konkurenta McDonald´s nebo Yum!Brands, vyrazily výše o více než 5 % díky ohlášenému zpětnému odkupu akcií v objemu 1,4 mld. USD.

Ropa WTI poklesla o necelá 3 %, když převažuje očekávání, že OPEC na klíčovém zasedání v pátek znovu nebude omezovat těžbu. Zlato se pohybovalo kolem 1185 USD za unci.

Asie

Růst amerických akcií a spekulace o tom, že Řecko v nejbližších dnech vyřeší zadlužení s věřiteli, které podpořilo prohlášení řeckého ministerského předsedy Alexise Tsiprase, poslalo většinu akciových trhů v Asii vzhůru. Regionální benchmark akciový index MSCI Asia Pacific se změnil jen málo a uzavřel na hodnotě 150,23 bodu. Jihokorejský index Kospi připsal 0,2 procenta, australský S&P / ASX 200 Index vzrostl o 0,2 procenta a novozélandský index NZX 50 posílil o 0,1 procenta.


Čtěte více:

Goldman: 7 megatrendů, které změní automobilový průmysl
03.06.2015 17:15
Kota Yuzawa z Goldman Sachs očekává, že v automobilovém průmyslu dojde...
Summary: Deutsche Bank a ING
03.06.2015 17:02
Evropa:Německá Deutsche Bank (DIP) hodlá v průběhu letošního roku spus...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m