Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ani summit G7 se nevyhnul řeckému tématu

Ani summit G7 se nevyhnul řeckému tématu

08.06.2015 13:05
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Vrcholná schůzka skupiny G7 byla zahájena včera na jihu Bavorska. Přestože Řecko nemělo být původně jejím tématem, problém zadlužené země prvním hodinám summitu dominoval. Hlavními tématy summitu by však měly bát klimatické změny, odborné vzdělávání pro ženy, investice do výzkumu nebo bakterie resistentní proti antibiotikům. Vyjma Řecka však bude pravděpodobně těmto tématům konkurovat nepřítomnost Putina. Po anexi Krymu v loňském roce bylo Rusko vyloučeno z elitní skupiny G8, ze které se tak stalo G7. Kanadský premiér se dnes pro CNBC vyjádřil v tomto smyslu jasně: Pro Putina na summitu G7 není místo. USA by v této souvislosti mohly dále tlačit na pokračování a případně i zpřísnění sankci proti Rusku. Summit se pravděpodobně nevyhne ani opět se vyostřující situaci na Ukrajině. Ukrajinský prezident Porošenko již minulou středu varoval před plnou invazí Ruska, poté, co boje na východě Ukrajiny dosáhly nejhoršího stupně od uzavření příměří.

Kromě hostitelky summitu Merkelové se G7 účastní i americký prezident Barack Obama a vůdci Británie, Kanady, Francie, Itálie a Japonska. Připojili se k nim také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk.

Dnes se představitelé G7 na summitu jednotně shodli na nutnosti posunout se v otázce Řecka a jeho věřitelů kupředu. Zdůraznili budování tolik potřebných strukturálních reforem, které Řecko nasměrují k růstu. Z pohledu Řecka nás tak čeká další „klíčový“ týden aténské diplomacie.

Zase to Řecko
S tím, jak se řecká jednání neustále protahují se i vztahy mezi řeckými a evropskými představiteli vyostřují. Napětí ohledně řeckých reforem výměnou za záchranný balík peněz, které Atény zoufale potřebují, dosáhlo prozatímního vrcholu právě včera, kdy se předseda Evropské komise Juncker hned v úvodu summitu neobvykle ostře opřel do řeckého premiéra Tsiprase s tím, že zkresluje návrhy věřitelů na odvrácení bankrotu a váhá s předložením schůdné alternativy. Vztah mezi Junckerem a Tsiprasem, který se ještě ve středu jevil jako ve skrze přátelský, tak zaznamenal rychlé ochlazení. Řecký premiér totiž po jednáních v minulém týdnu naznačil značný pokrok, poté ale v pátek v řeckém parlamentu odmítl navrhovaný plán věřitelů a doslova jej označil za „absurdní“. Juncker tak očekává od Řecka alternativní návrh a vyzval Atény, aby rychle daly své návrhy na stůl a umožnily obnovení rozhovorů během summitu EU a Latinské Ameriky, který se uskuteční 10. až 11. června v Bruselu.

Předseda Evropské komise si však včera postěžoval, že stále ještě nedostal slibované nové návrhy reforem v Řecku. Před zahájením summitu skupiny velkých světových ekonomik G7 v Německu v této souvislosti vyzval řeckého premiéra Alexise Tsiprase, aby tak v nejbližší době učinil.

"Můj přítel Alexis Tsipras mi ve čtvrtek slíbil, že mi předloží alternativní návrh trgotrm. Tento alternativní návrh jsem nikdy nedostal," prohlásil Juncker před zahájením summitu G7. Juncker na tiskové konferenci naznačil, že má Tsiprase dost. "Nemám s Alexisem Tsiprasem osobní problém, naopak. Byl to můj přítel, je to můj přítel. Aby ale přátelství trvalo, musí platit aspoň minimální pravidla," prohlásil šéf Evropské komise.

Řecký ministr financí Janis Varufakis zároveň vyzval spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou, aby se odhodlala k proslovu naděje a vyslala tak signál, že Evropa už skoncuje se svým voláním po přísných řeckých úsporách. "Úsporné kroky chtějí po ekonomice, která je na kolenou vinou dřívějších úspor, jimiž předtím v mírové době žádná jiná země neprošla," napsal varufakis.

O řecké krizi hovořila před summitem Markelová s Obamou, na vrcholné schůzce pak podali členům G7 informaci Merkelová, Juncker a francouzský prezident François Hollande. "Nemůžeme říct, že problém je vyřešen," řekla kancléřka televizi ZDF. "V cílové rovince stále nejsme."

Podle listu The Guardian německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande o víkendu telefonovali Tsiprasovi. Dohodli se prý, že se všichni tři zřejmě sejdou ve středu v Bruselu před summitem EU a Společenství latinskoamerických a karibských států. Řecký ministr financí Varufakis se má dnes sejít v Berlíně s německým partnerem Wolfgangem Schäublem.

Zdroj: CNBC, BBG, ČTK


Čtěte více:

PPF představila nabídkové ceny na odkup akcií O2 a CETIN!
08.06.2015 8:26
Skupina PPF nabídne v rámci dobrovolného veřejného návrhu všem akcioná...
Erdogan dosáhl Pyrrhova vítězství, trhy ovládli prodejci
08.06.2015 10:39
Strana tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podle předběžných ...
Řecko, průmysl v eurozóně, maloobchod v USA, Deutsche Bank, O2 a CETIN ... týdenní výhled
08.06.2015 11:00
O zábavu se i v začínajícím týdnu podle všeho postará Řecko, jehož vyj...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data