Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Bouygues Telekom, Altice, Monsanto, RWE

Summary: Bouygues Telekom, Altice, Monsanto, RWE

24.06.2015 17:03
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Francouzské telekomy dnes odevzdaly část pondělních zisků poté, co Bouygues Telekom zamítl nabídku na převzetí od konkurenční Altice. Více ZDE.

Podle zpráv deníku Handelsblatt německá vláda ustoupila od záměru zavést dodatečné zdanění na výrobu elektrické energie ve starších uhelných elektrárnách (starších 20 let). Záměr uvažoval o zavedení horní hranice znečištění, které může producent vyprodukovat, na úrovni 7 mil. tun CO2 na gigawat instalované kapacity. Veškerá emise nad touto hladinou by posléze byla zdaněna speciálním poplatkem 18 – 20 EUR na tunu CO2. Nový návrh podle Handelsblattu nicméně hodlá snížení znečištění dosáhnout převedením 2,7 GW kapacity do rezerv, za které bude producent posléze kompenzován. Kromě odstavení uhelných zdrojů bude také subvencována výroba v tepelných elektrárnách. Finální rozhodnutí má přijít prvního července. Hlavním beneficientem nového plánu je RWE, která disponuje výrazně vyšším podílem hnědouhelných kapacit s vyšší emisní náročností. I proto si akcie na dnešním vrcholu připisovaly 3 %. RWE i přes dnešní zprávy nadále nevnímáme jako atraktivní investici. Nižší ceny silové elektřiny dopadají negativně na celý evropský sektor utilit, u RWE však nad rámec působí také vyšší emisní náročnost, která společnosti neumožní participovat na případném růstu ceny emisních povolenek. Narůstající zadlužení společně s flexibilní dividendovou politikou (již se neřídí pevným výplatním poměrem) pak zvyšují riziko pro kapitálovou politiku.

USA:

Altria potvrdila na setkání s investory svůj výhled pro letošní rok (upravený čistý zisk na akcii 2,75 – 2,8 USD) a nadále očekává růst EPS ve dlouhodobém horizontu tempem 7 – 9 %. Při udržení stávajícího výplatního poměru na hladině 80 %, se kterým společnost i nadále počítá, se tak otevírá prostor pro růst dividendy. Dividendový výnos se pohybuje okolo 4 %, což představuje dvakrát vyšší hodnotu, než kterou nabízí index S&P 500.

Společnost Monsanto nabízející produkty pro zemědělský sektor v 3Q fiskálního roku hospodařilo se ziskem na akcii ve výši 2,39 USD a překonalo očekávání na hladině 2,06 USD. Tržby stouply o 7,7 % na 4,58 mld. USD, přesto zaostaly za očekáváním ve výši 4,63 mld. USD. Více než výsledky však stojí za pozornost akviziční záměr Monsanto. Společnost plánuje převzetí švýcarské Syngenta, která je podle slov svého CEO otevřená jednání. Syngenta v minulých měsících již nabídku od americké společnosti odmítla, když navrhovanou cenu 45 mld. USD označila za nedostatečnou. Monsanto zároveň musí vyřešit regulatorní stránku věci. Případné spojení totiž bude procházet bedlivou kontrolou antimonopolního úřadu. Dodejme, že Monsanto s ohledem na případné financování akvizice rozhodlo o pozastavení akciového odkupu. Výhled pro EPS na letošní fiskální rok zůstal beze změny v pásmu 5,75 – 6 USD a zohledňuje klíčové potíže, kterým sektor čelí. Mezi ty patří nižší ceny komodit snižující obsah obdělávané půdy (tedy poptávku po hnojivech/pesticidech) a taktéž silnější dolar. Akcie ztrácí takřka 4 %.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.   


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university