Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Francoužští taxikáři stávkují proti inovaci ... pardon .. proti Uber

Francoužští taxikáři stávkují proti inovaci ... pardon .. proti Uber

25.06.2015 11:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Taxikářům ve Francii bych dnes doporučil titul Johnsona Spencera “Kam se poděl můj sýr?”. Je to kniha, která se doporučuje lidem, kteří například přišli o práci po desítkách let, přišli o životní lásku, přišli o něco co bylo dosud pevné jako skála a znamenalo to v jejich životě otočením kormidla o 180 stupňů. Formou jednoduchých podobenství vysvětluje jak se s tak radikálními změnami vyrovnat.

Ne inovacím po francouzsku
Taxikáři po celé Francii dnes zahájili stávku na protest proti americké společnosti Uber, která zajišťuje přepravní servis a která je vnímána jako alternativa k taxislužbě. Tradiční taxislužby obviňují firmu z nekalé konkurence, protože její řidiči nemusejí plnit požadavky, které zákony a předpisy kladou na ně. Kvůli stávce se zkomplikovala doprava, taxikáři podle médií zablokovali přístup na všechna letiště a vlaková nádraží v Paříži a dalších městech, policisté proti nim použili slzný plyn.

Francouzské úřady nedávno zpřísnily pravidla pro taxíky, které jezdí pro Uber a výrazně službu omezily, i přesto ale řidiči firmy dál působí v mnoha městech a Uber uzavírá smlouvy s dalšími.

Taxikáři si stěžují, že kvůli levnému, nicméně nelegálnímu servisu Uber přicházejí o práci. V posledních týdnech se stalo téměř 100 řidičů americké společnosti terčem napadení, někdy i v okamžiku, kdy vezli zákazníky. V jednom případě skončil s modřinou na oku a zraněným obličejem i zákazník, který Uber chválil.

Společnost Aeroports de Paris, která provozuje pařížská letiště Charles de Gaulle a Orly, dnes vyzvala cestující, aby k přepravě na letiště použili vlak. "Přístup po silnici je zcela zablokovaný," dodala. Taxikáři blokují i příjezd k vlakovému nádraží Gare du Nord, odkud odjíždějí rychlovlaky do Londýna a Bruselu.

Uber zákazníkům umožňuje spojit se prostřednictvím mobilní aplikace s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj.

Uber, AirBnB a další..
Francouzským a dalším taxikářům asi ještě stále nikdo nevysvětlil, že fenoménem začátku 21. století se stává internet. Proniká téměř do všech odvětví a planeta se propojuje a opticky zmenšuje. Někdejší události, připomínají situaci z dob velké průmyslové revoluce, kdy dělníci rozbíjeli stroje, protože jim brali práci. Bohužel taxikáři nejsou jediní, kdo čelí brutálnímu tlaku ze strany strojů a internetu. Existují povolání, která prakticky již vymizela nebo zmizí v řádu desítek let. Proto je klíčem adaptace na nové podmínky, nikoliv odmítání inovace. V případě taxikářů to můžou být prémiové služby, nebo další nadstand, který Uber neumí.

Uber je jen jednou společností, která se podívala na to jak funguje obchodní model v určitém sektoru a přišla s řešením, které částečně překopává zaběhnutý model fungování taxi služeb. Uber není jediný, který čelí postihu za hlubokou inovaci. I třeba AirBnB, což je služba, kdy můžete přespat u někoho místního, namísto využití klasické služby hotelu, prošlo už i soudním řízením.

U Uberu je to ovšem mnohem více mediálně propírané téma, poněvadž s domem nebo s bytem, jen těžko zablokujete důležitou tepnu městské dopravy, tak jako to dělají taxikáři dnes ve Francii.

IPO - šuškanda říká, že Uber je na cestě na burzu
Podle indicií se očekává, že Uber opravdu spěje k IPO. Uber chce získat na další rozvoj 1 mld. USD od čínských investorů. Provede to formou vydání firemních dluhopisů, které jsou konvertibilní na akcie S cenOu určenou v IPO. Zatím není jasné, kdy budou dluhopisy vydány, ale s jejich vysokým výnosem dává smysl, aby firma šla slangově “public” co nejdříve.

Zdroj: ČTK, Business Finance


Čtěte více:

Google (DIP) představuje streamování hudby zdarma; reinkarnace Songzy je tu
24.06.2015 16:12
Google spoustí novou službu streamované hudby zdarma. Uživatelé si bud...
Icahn sklízí úspěch; na Netflixu vydělal miliardy
25.06.2015 10:34
Známý investor a miliardář Carl Icahn, 79, včera na Twitteru oznámil, ...

Váš názor
  • 25.06.2015 15:33

    Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    john
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data