Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tržby, zisk i objem cestujících Ryanair roste; akcie se propadá kvůli výhledu

Tržby, zisk i objem cestujících Ryanair roste; akcie se propadá kvůli výhledu

27.07.2015 9:13, aktualizováno: 27.7. 10:20
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Aktualizováno

Dnes ráno reportoval své výsledky nízkonákladový dopravce číslo jedna - Ryanair. Zisk aerolinky se vyhoupl o 25 % na 245 milionů EUR, proti stejnému období loňského roku. Zisk na jednu akcii dosáhl 0,179 EUR a roste tak meziročně o 26 %. Zároveň tento EPS překonává očekávání trhu (o 6 %), které bylo nastaveno na 0,168 EUR.

Počet přepravených cestujících se také zvýšil a to o 16 % na 28 milionů kvůli silnému load faktoru, který vzrostl o šest procentních bodů na 92 %. Tržby společnosti rostly na 1,65 miliardy EUR z 1,49 mld. EUR v loňském roce. To představuje nárůst o 10 %. I přes tento pěkný výkon zaostávají za očekáváním o 1,2 %. Čistá marže vzrostla o dva procentní body na 15 %.

Šéf firmy O’Leary řekl, že dobrého výsledku firma dosáhla díky několika faktorům - 91 % letů Ryanair přistálo na čas, program “Always Getting Better” (dále jen AGM) ve kterém firma vyjadřuje závazek k určitým hodnotám typu - nejnižších cen, priority bezpečnosti, závazku udělat cestu maximálně skvělým zážitkem, apod. Asi nejpádnějším důvodem pro dobrý výkon je dobrý finanční management v důsledku čehož poklesly náklady na jednotku o 7 % a Ryanair tak mohl nabídnout ještě nižší ceny letenek.

Průměrná cena letenky se propadla o 4 % na 45 EUR kvůli slabším Velikonocím, slabším dubnovým víkendům a v neposlední řadě nižším objemu checked-in zavazadel kvůli akci na druhé carry-on zavazadlo zdarma.

Ryanair do konce roku rozšíří svojí letku ke konci roku na 340 strojů (tedy o dalších 31 strojů) typu 737-800, zároveň oznámil, že opouští základny v Kodani a Billundu. Namísto toho otevře základnu v Německu, kde má 5 % podíl na trhu a očekává jeho další růst.

V rámci již zmíněného programu AGM snížila firma poplatky za přepravu sportovního vybavení a připravila novou verzi mobilní aplikace, která má zlepšit průběh cesty cestujícího. Osobně jsem aplikaci měl možnost vyzkoušet a vše probíhá elektronicky tedy bez problémů.

Ryanair využívá hedgingu na ceny pohonných hmot. V současné době má 90 % potřebného paliva pro rok FY16 s průměrnou cenou 91 USD za barel. Ryanair samozřejmě nemohl nevyužít propadu cen ropy a již nyní má zahedgeovaných 70 % veškerých pohonných hmot pro FY17 na průměrné ceně za jeden barel 66 USD. To představuje značné úspory, které firma realizuje v roce 17 ve výši až čtvrt miliardy EUR.

Ryanair při svém financování letadel využívá nízkonákladových eurobondů a zároveň hedguje dolarové kapitálové výdaje. Tyto operace mu i nadále umožňují provozovat své spoje nad Evropou za velmi nízkých nákladů, což je v kontrastu s ostatními leteckými přepravci v regionu.

Ryanair v červenci souhlasil s prodejem 29,8 % podílu v Aer Lingus společnosti AIG, protože účel Aer Lingus pro Ryanair ztratil smysl se zavedením AGM programu, který je zaměřen právě na střední cenovou třídu na kterou cílí i Aer Lingus. Pokud se operace povede transakce by měla být dokončena do září.

Rozvaha aerolinky zůstává nadále stabilní s objemem čisté hotovosti 550 mil. EUR (v březnu 364 mil. EUR). Ryanair poskytl i nové informace o zpětném odkupu - firma ve kvartále nakoupila akcie za 195 mil. EUR.

Výhled
Firma očekává, že i nadále bude zvyšovat objem počtu přepravených cestujících. Zároveň očekává, že na trhu dojde k silné tržní odezvě kvůli agresivnímu pricingu letenek společnosti s tím, jak budou ostatní firmy bránit tržní podíly. Proto Ryanair nemá jasnou představu, jak zimní sezóna zamíchá s čísly ve výkazech a výnosech na jednotlivé lety.

Co je jisté, že Ryanair bude pokračovat v soustředění na jednotkové náklady, které mají propadnout o 3 %. Ceny paliva mají přinést další úspory na jednotku.

Ryanair dodává, že je ještě brzy na to stanovit výhled pro celoroční výsledek společnosti.

Akcie společnosti reagují na výsledky firmy propadem o 2,35 % na 12,03 EUR.

rya277 

Zdroj: firemní data, Bloomberg


Čtěte více:

Po Financial Times je na prodej i 50 % podíl v The Economist
27.07.2015 8:32
Britská vydavatelská firma Pearson, která ve čtvrtek oznámila prodej F...
UBS: Zisk díky nižším nákladům a růstu obchodování s akciemi stoupl o 53 procent!
27.07.2015 9:32
Největší švýcarské bance UBS vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data