Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Od Fedu (FOMC) po ECB převládají obavy z Číny

Od Fedu (FOMC) po ECB převládají obavy z Číny

09.10.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Centrální banky od Fedu po ECB mají z vývoje čínské ekonomiky obavy. Potvrdil to i včerejší zápis ze zářijového zasedání Fedu. Velká část centrálních bankéřů sice ocenila pozitivní čísla z amerického trhu práce (to ještě nevěděli nic o mizerném září), ale někteří z členů Fedu nejsou nijak pevně přesvědčeni o návratu inflace k cíli. A to především proto, že se bojí negativních dopadů silného dolaru a slabšího růstu v Číně. Celkově tedy zápis spíše potvrzuje hlasy skeptiků - zdá se, že v září centrální bankéři nakonec v debatě nebyli nijak blízko skutečnému zvýšení sazeb. To zvyšuje pravděpodobnost odsunu prvního růstu amerických sazeb až do příštího roku.

V podobně opatrném duchu se nese i zápis ze zářijového zasedání ECB (zveřejněn shodou okolností také včera). Čína a rozvíjející se trhy mohou mít podle centrálních bankéřů negativní dopad na růst i na inflaci. V tomto týdnu to ostatně trochu potvrdila slabší německá čísla. Prohlubující se pokles německých vývozů, slabší srpnový průmysl i propad továrních zakázek ukazují, že německá ekonomika začíná slabší výkon rozvíjejících se ekonomik pomalu pociťovat i v tvrdých datech.

A v neposlední řadě se včera rozhodla ponechat sazby beze změny také britská Bank of England - i ta přitom podobně jako Fed dlouho trhy připravovala na růst sazeb v tomto roce. A hlavní důvod, můžete hádat třikrát… Ano Čína. Guvernér Bank of England sice v doprovodných komentářích odvážně hovořil o tom, že načasování růstu sazeb nebude záviset na tom, jak se nakonec rozhodne americký Fed. Zdá se ale, že mu to trhy zatím příliš nevěří.

Region


Vliv nečekaně prudkého zářijového poklesu cen v Maďarsku na kurz forintu byl nakonec minimální a regionální forexové trhy byly včera celkově poměrně klidné. V denním srovnání z řady mírně vybočil jen zlotý, který opět posílil.

Dnešek je zajímavý zejména díky zveřejnění české inflace. Spotřebitelské ceny podle našeho názoru v září i v ČR podobně jako v Maďarsku a v Polsku nejspíše opět poklesly. V meziročním vyjádření se inflace zřejmě vzdálila cíli i prognóze centrální banky. K návratu k cíli ČNB tak dojde nejspíše až v roce 2017.

Dluhopisy

Je zajímavé, že německé bundy již nebyly v tomto týdnu schopné ocenit celou sérii slabších německých čísel od průmyslu, přes tovární zakázky až po včerejší pokles vývozů. V kombinaci s další nepovedenou desetiletou aukcí v tomto týdnu vše jednoduše ukazuje na to, že strach z hospodářského zpomalení není natolik velký, aby ospravedlnil dlouhé výnosy na úrovních pod 0,50 %. Navíc ke konci roku můžeme očekávat (čistě v důsledku bazických efektů), že inflace se konečně vzdálí od blízkosti nuly.

Komodity

Ropní býci zažívají povedený týden. Cena měsíčního kontraktu na Brent včera vzrostla o 3,4 % a dnes ráno se pohybuje nejvýše od konce srpna. K růstu patrně pomáhají pozitivní revize odhadů růstu poptávky po ropě - kromě EIA je patrně optimistický i OPEC (dle komentářů tajemníka organizace Badriho). Náš pohled na poslední čtvrtletí však zůstává spíše opatrný a další nárůst ceny ropy neočekáváme. V průměru by se podle nás mohla cena ropy Brent pohybovat kolem 50 USD/barel.


Čtěte více:

Libra oslabila po jednání BoE, dolar naopak maže ztráty a čeká na Fed
08.10.2015 16:59
Jednání BoE nevedlo ke změně úrokových sazeb, což se ani nečekalo. I...
FOMC nakopla akcie k růstu
08.10.2015 22:07
Do dnešního zveřejnění zápisu z jednání FOMC (Federal Open Market Comm...
Fed znepokojily známky zpomalování růstu světové ekonomiky
09.10.2015 8:09
Americkou centrální banku (Fed) znepokojily známky zpomalování růstu s...

Váš názor
  • Zvysovanie sadzieb je blud
    09.10.2015 15:27

    Pre tych, ktori to este nepochopili, ku ziadnemu zvysovaniu sadzieb nedojde. Zvysovanie sadzieb je blud. Kto mu veri, musi mat IQ hupacieho konika. Dovodom nie je Cina, ale dlh. Dlhove bremeno je tak vysoke, ze nie je mozne ocakavat ziadne zvysovanie sadzieb. Dajte si konecne dokopy fakty a rozmyslajte v sirsich suvislostiach. Osobne predpokladam na akciovych trhoch rally do konca roka. Potom po Vianociach, ak nedojde ku dalsiemu QE strmy pad akcii. Staci sa pozriet na to, aku rekordne nizku hotovost maju v sucasnosti US akciove a dochodkove fondy. Na zlate prepokladam este kratkodobu rally do 23. oktobra, potom pokles a otestovanie augustovych minim a nasledne od decembra vyraznu rally, do konca januara predpokladam cenu na zlate do 1600 USD/Oz. Striebro by sa mohlo vyvijat este lepsie a preto kupim pri poklese pod 15 USD/Oz call turbo certifikaty. Po cely zvysok roka, najneskor od buduceho mesiaca predpokladam coraz väcsie problemy na dlhopisoch. Je jedno, ktory stat je ich emitentom. Cina sa pomaly ale iste zbavuje US dlhopisov a Nemecku sa posledne akcie bondov akosi nedaria. Na trhu nie je dost likvidity na ich nakup. Preto pride dalsie kolo QE zo strany USA a rovnako ECB rozsiri svoj program. Najväcsou hrozbou ja vsak Japonsko. Tam to zavana statnym bankrotom. Preto nie je ani pomyslenie na zvysovanie sadzieb. System musi skratka fungovat. Ak nie, zamyslite sa nad dosledkami. A na zaver si dovolim zacitovat Nostradama: Nahrady zlata striebra zaplavia svet, aby boli potom hodene do jazera, Zlato a striebro budu opät objavene, s pozdravom Eurofisher
    eurofisher
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů