Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pivní megatransakce a transfer hodnoty od „predátorů“ ke „kořisti“

Pivní megatransakce a transfer hodnoty od „predátorů“ ke „kořisti“

22.10.2015 17:45

Po úvodním pohledu na AB InBev a SABMiller se dostáváme k věci nejpodstatnější – jejich schopnosti generovat hotovost a valuačním úvahám.

AB InBev – generuje hodně, vyplácí ještě více


Cash flow Anheuser-Busch InBev vypadá následovně: Tok provozní hotovosti soustavně roste. Podobně rostou investice – CapEx, ale provozní cash flow je s přehledem pokrývá. V roce 2014 zbylo firmě po CapEx necelých 10 miliard dolarů. Jenže AB dává už tři roky velké částky na akvizice. Minulý rok to bylo 6,7 miliard dolarů a po celkových investicích tak AB zbyly asi 3 miliardy dolarů. V roce 2013 a 2012 tomu bylo podobně.


ab1.png

Zdroj: FT

Z výkazu je patrné, že AB sice neprovádí žádné odkupy, ale dividendy vysoce převyšují výše zmíněný tok hotovosti po investicích. Je to možné jen díky tomu, že AB poměrně razantně zvyšuje svůj dluh. Jde tak o typický mustr, který je v pokrizových letech na jednu stranu běžný, na druhou často kritizovaný – firmy vyplácejí akcionářům více, než vydělají a kvůli tomu zvyšují své zadlužení. Zde si musíme uvědomit dvě věci: Za prvé, čistý úročený dluh firmy dosahuje nyní asi 49 miliard dolarů a EBITDA se v roce 2014 pohybovala na necelých 20 miliardách dolarů. V poměru k EBITDA tedy není čistý dluh na nijak závratných úrovních. S rozvahou na druhou stranu zahýbe plánovaná akvizice. Klíčové ale je, že pokud vezmeme do úvahy pouze CapEx, firma generuje volné cash flow, které je znatelně nad dividendami a utáhne i určité navýšení dluhu.


SABMiller – silné cash flow, rezervy v dividendách

Druhá tabulka už směruje naší pozornost k toku hotovosti SAB. Firma má ve srovnání s AB zhruba čtvrtinové tržby a proporce jsou zhruba podobné i u provozního toku hotovosti. Ten zde dosáhl maxim v letech 2012 a 2013. A i zde hravě pokrývá CapEx. SAB se na rozdíl od AB nepouštěla do významnějších akvizic, naopak se aktiv zbavovala. Pokud i zde vezmeme za bernou minci volného toku hotovosti pro akcionáře cash flow po CapEx, ve fiskálním roce 2014 firma generovala asi 2,1 miliard dolarů, v roce 2014 necelé 2 miliardy dolarů.

ab 2.png

Zdroj: FT

SAB je ve své dividendové politice mnohem umírněnější v tom smyslu, že dividendy jsou mírně pod volným tokem hotovosti (v roce 2015 na 1,7 miliardách dolarů). Firma navíc už tři roky masivně snižuje dluh. Z tohoto čistě finančního pohledu je to ideální akviziční „target“.

Úvahy o hodnotě

Jak jsem už naznačil minule, hybnou silou fůzí a akvizic by měly být synergie, úspory z rozsahu, vyšší efektivita a produktivita, atd. Sám nedovedu reálně odhadnout, co plánovaná transakce skutečně udělá s provozním a dalším tokem hotovosti firem. Přesto ale může být zajímavá alespoň základní valuační úvaha vycházející z firem tak, jak jsou nyní. Nejdříve AB:

Požadovaná návratnost se u většího z pivních gigantů může pohybovat kolem 6,3 %. Za volné CF pro akcionáře (jeho krátkodobý standard) vezměme CF po CapEx z minulého roku. Pokud toto CF bude dlouhodobě stabilní, je jeho současná hodnota 158 miliard dolarů. Současná kapitalizace AB je o něco výše – na 186 miliardách dolarů. Na toto číslo se dostaneme, pokud necháme volné CF růst dlouhodobě o necelé 1 %. Takže to je celkem jednoduché: Trh alespoň implicitně čeká, že firma bude akcionářům po všech akvizicích, transakcích a dalších peripetiích dlouhodobě generovat zhruba to, co v roce 2014!

Jak je na tom SAB? Současná kapitalizace této společnosti nyní dosahuje asi 97 miliard dolarů. Požadovaná návratnost je zde o trochu vyšší, protože vyšší je beta (0,91 vs. 0,81 u AB). Za volné CF pro akcionáře vezměme také CF po CapEx z minulého roku. Současná hodnota stabilního ročního toku 2,1 miliard dolarů je asi 33 miliard dolarů. Tedy asi třetina současné kapitalizace. Je jasné, že i zde tedy musíme „použít“ vyšší dlouhodobý růst. Pouhé 1 % ale nestačí.

Na kapitalizaci SAB se současná hodnota jeho volného toku hotovosti dostane ve chvíli, kdy předpokládáme jeho 4,2 % růst. Tedy znatelně více, než u AB a přitom to je právě AB, kdo dokázal v posledních letech růst (a ne SAB). Že bychom tedy hleděli na starý dobrý transfer hodnoty od „predátora“ k jeho „kořisti“? Ale jak jsem uvedl, celé by to mělo být o nákladových a produktových synergiích a pohled na marže prostor pro zlepšení u SAB skutečně naznačuje (viz předchozí příspěvek).

Pro upřesnění celého obrázku bych ještě rád podotknul, že například podle Brookstone Beer Bulletin by měl globální pivní trh do roku 2020 růst o 6,5 % ročně. To sice ani zdaleka automaticky neznamená stejné tempo růstu toku hotovosti pivních gigantů. Ale špatná zpráva to není.


Čtěte více:

Summary: GM (DIP), Coca-Cola, Boeing, ARM Holdings, Credit Suisse (DIP), Fiat-Chrysler (DIP)
21.10.2015 17:39
Evropa:Akcie výrobce luxusních vozidel Ferrari dnešním dnem zahájily s...
Výsledky Daimler (DIP) ve 3Q - prodeje rostou navzdory obavám o čínský trh; výhled do budoucna je střízlivější
22.10.2015 8:29
Dnes ráno představila svoje výsledky jedna z nejvýznamnějších evropský...
Akcie ČR – přehled doporučení Patria (+cílové ceny!)
22.10.2015 16:00
Na domácí burze, v souladu s naším názorem na evropské akcie, nadále v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m