Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pokud padne Merkelová, padne i společná Evropa

Pokud padne Merkelová, padne i společná Evropa

03.11.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Minulý týden jsem strávil ve společnosti členů strany Angely Merkelové. Křesťanští demokraté dnes vedou možná překvapivou diskusi o tom, zda jejich kancléřka dokáže ustát uprchlickou krizi. Podle některých z nich má jen týdny na to, aby se s ní vypořádala, a nic na tom nemění ani fakt, že ještě nedávno se Merkelová tyčila vysoko nad všemi ostatními politickými vůdci z Evropy. Ze dne na den se ale stalo nemyslitelné a nyní se hovoří o možnosti jejího odchodu. Podle některých hlasů je to dokonce ten nejpravděpodobnější scénář.

Objevují se samozřejmě i názory, že současná horečka opadne, ale problémy Merkelové minimálně ukazují, jak hluboké jsou tenze, které vlna uprchlíků ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a některých afrických zemí v Evropě vyvolala. Na jejím východě dochází k posílení etnických nacionalistů, kteří nikdy plně nevěřili v myšlenku liberální demokracie. Na západě zase získávají navrch naivní politici typu Marine Le Penové. V Německu se zase na demonstracích krajně pravicových stran hovoří o tom, jaká je škoda, že byly zrušeny koncentrační tábory. Pokud se Britové rozhodnou, že odejdou z EU, bude to kvůli vítězství emocí vyvolaných imigranty nad ekonomickými zájmy jejich země.

Merkelová vždy těžila z toho, že se jí dařilo najít rovnováhu mezi jednotlivými názory ve společnosti. A je také nutno říci, že se chovala bezohledně ke svým politickým soupeřům. Její přezdívka je „Mutti“ a dříve se jí dařilo přesvědčit své spoluobčany, že je ochrání před nepokoji a problémy, které se objevovaly za hranicemi Německa. Nemuseli se zajímat o nějaké detaily její politiky, stačilo věřit, že Merkelová bude pevná, ale také klidná ve svém postoji vůči Vladimiru Putinovi, při řešení krize v eurozóně, i při snahách o rozpočtovou rovnováhu samotného Německa. Po celé desetiletí se těšila vysoké důvěře doma a její přednosti fungovaly i v zahraničí. Na mezinárodních summitech předváděla svou schopnost dosahovat konsenzu. Prosazovala zájmy Německa, ne ovšem konfrontací, ale kompromisy.

Během uprchlické krize ale vidíme jinou Merkelovou. Jedná rychle, hovoří sama za sebe podle svého vlastního přesvědčení, neřídí se názory veřejnosti a průzkumy jejího mínění. Její rozhodnutí přijmout tisíce uprchlíků dává větší smysl, než si jsou její protivníci ochotni přiznat. Její kolegové z CDU to uznávají a je pravda, že zpočátku se postoje veřejnosti shodovaly s tím, co prosazovala Merkelová. Nyní se ale čeká, že do Německa letos dorazí více než jeden milion uprchlíků a toto obrovské číslo vše mění. Města a vesnice jsou kvůli uprchlíkům paralyzována a to může být pro Merkelovou rozhodující rána. V Německu totiž značně sílí pocit, že se jí celá věc vymkla z ruky.

Politici budou vždy sledovat průzkumy veřejného mínění a popularita CDU v poslední době prudce klesá. Žádná evidentní náhrada za Merkelovou neexistuje, nahradit by ji mohl současný ministr financí Wolfgang Schäuble. Ten je v poslední době podivně mlčenlivý. Problémy má ale většina středových stran po celé Evropě, protože jejich voliči mají pocit, že jim nezajistí potřebnou ochranu. Pozice Merkelové je ale klíčová v celém evropském kontextu. Je možné, že se jí věci skutečně vymkly z kontroly? Podle mého názoru je odpověď záporná, ale když politici propadnou panice, je možné vše. Pamatuji si, jak proběhla defenestrace Margaret Thatcherové a provedla ji její vlastní strana. I u ní se do poslední chvíle zdálo, že její pozice je nezviklatelná.

U Merkelové je toho v sázce mnohem víc, než tomu bylo u Thatcherové. Evropa se rozpadá, což je patrné na finanční krizi i kolapsu Schengenského prostoru. Středové strany nejsou schopny čelit útoku populistů. Merkelová byla v této bouři skálou jistoty, představovala autoritu, která vše udržovala v chodu. Bez ní se tříštění Evropy bude ještě více prohlubovat. Schäuble je proevropský stejně jako ona a v některých ohledech je ještě více oddán myšlence integrace. Odchod Merkelové by ale i přesto znamenal konec ideálu „evropského Německa“. A to by byl začátek konce.

Autorem je Philip Stephens.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Zisk Hugo Boss zůstal ve 3Q hluboko pod odhady, ve zbytku roku ale Boss  očekává oživení
03.11.2015 9:39
Německý módní dům Hugo Boss ve třetím čtvrtletí tohoto roku hospodařil...
Australský dolar ocenil stabilní sazby, hlavní měny stále jen čeří vodu
03.11.2015 9:50
Hlavní měnové páry zůstávají i během úterního rána relativně stabilní....
BMW představilo solidní 3Q15 výsledky, titul však ztrácí
03.11.2015 10:55
Německá automobilka BMW dnes představila nad očekávání dobrou sadu svý...

Váš názor
  • NECHŤ PADNE
    06.11.2015 10:15

    Hůře už býti nemůže. Její snaha rozvrátit Evropa se jí zdařila dokonale. Řecko bylo jen její předehrou.
    KONTO
    • Re: NECHŤ PADNE
      06.11.2015 10:41

      k názvu článku: včera bylo pozdě!
      keris
    • Hůře už býti nemůže
      06.11.2015 10:31

      Přesně tak. Máme se nejhůře v dějinách. Zlatej Hitler a komunisti. Není co žrát a jak si člověk votevře hubu hned ho i celou rodinou popraví. Už aby přišla atomová válka a vše se vrátilo do normálu.
      ..
  • Merklová s Putinem svým bývalým soudruhem
    04.11.2015 13:30

    si ted' posílají své špinavé hadráky. To že se jich chce Putin zbavit, aby mu nevyžíraly co ještě zbylo po zničení potravin ze západu je logický tah, ale proč mu hraje Merlová do ruky a přijímá je s otevřenou náručí je asi stragetický tah aby snížila hodnotu vlastní země a aby ta ekonomická propast mezi Ruskem a Evropou nebyla tak markantní. A kolik polomozků jim to žere i s navijákem. A tleská jim k tomu ještě větší počet blbečků než ze začátku Hitlerovi.
    .
  • jinými slovy ......
    04.11.2015 13:15

    Merklová je vlastně kšandy Evropy. Když padne ona tak padne Evropa ? Asi ne....ta půjde dp kytek společně se svým Volod'ou - jsou stejné krve oba dva a Němci si jí zaslouží jako my našeho virozu. Kdy už začnou lidi přemýšlet. Sotva někdy. Každou sekundu se rodí nový blbci.
    .
  • Němci jsou pracovitý národ
    03.11.2015 17:56

    A nebyli by to Češi, pověstné smějící se bestie, aby na to nevymysleli vtip: Němci jsou opravdu pracovitý národ. Jak to? S jednou krávou přeorali celou Evropu.
    Skeptik
  • Jáj, už pred veľmi veľa rokmi
    03.11.2015 14:39

    som tuna dobre hovoril, že budúcnosťou Európy sú miešanci, lebo Gádžikovia nevedia sebe rady s reprodukciou, veru tak. Tohto si je dobre vedomá mama Merkelková a preto pozýva všetkých príslušníkov národov, ktorí bez problémov pomôzu s reprodukciou obyvatelstva v Európe. Jáj, veľmi dobre ja tuna zvyknem hovoriť, veru hej.
    Šaňo
    • Re: Jáj, Sano opet vede,
      04.11.2015 14:08

      skoro bych chtel zvolat ... na hrad, ale ne, tam Te neposlu, pry tam zavani kanalizace.
      hm
  • Merkelová dohrála
    03.11.2015 11:39

    Otázkou je, zda vydrží až do příštích voleb, kde ji voliči potopí anebo to takticky "zabalí" dříve. Nikdo nedokázal Evropu rozdělit tak jako ona, takže kdokoliv přijde po ní, bude sbírat jen kladné body. Pokud to tedy nebude nový Adolf. Evropa se nechala načapat v nedbalkách - neohrozily nás Rusko nebo USA za pomoci jaderných zbraní, stačí horda arabů, která nás utluče čepicema. Přijde mi absurdní, že za takové bezpečnostní selhání nejen nenese nikdo odpovědnost, ale výše zmíněná soudružka ještě nepochopitelně přilévá olej do ohně. Až se za ní zavře voda, Evropě bude jen lépe.
    Berounskej
    • Re: Merkelová dohrála
      06.11.2015 10:45

      ....bych se vrátil k diskusi o demokracii: jak je možné, že v její vyspělé formě, kterou se všichni chlubí, jedna osoba způsobí to, co všichni vidíme - a co generace po nás těžce odnesou...
      keris
      •  
        06.11.2015 10:49

        ....nejde spíš o nějakou formu centralismu? kterou z minulosti dobře známe a která je vyčítána putinovi nebo např. lukašenkovi?.....nezbláznili se všichni v této evropské unii?
        keris
    • Re: Merkelová dohrála
      03.11.2015 17:58

      Její straničtí kolegové jí zařízenou mnohem dříve, než by mohla drtivě prohrát volby, tím si buďte jist.
      Skeptik
    •  
      03.11.2015 12:50

      by mě docela zajímalo, co seš vlastně zač. Z jakýho jsi etnika, že se bojíš, že vás horda 400 tisíc arabů (zbytek do milionu nejsou arabové) utluče čepicema.
      ..
      • Proč tě zajímá etnikum ?
        04.11.2015 8:49

        typický zemanoid. Jaký má kdo názor nebo co říká ho nezajímá, protože neví má-li souhlasit nebo ne. Teprve když si přečte jestli to řekl Zeman nebo Kalousek tak ví jestli má jeho příspěvek vychvalovat nebo nadávat. Stejně jako Putinovci, kteří dodnes obdivovali Asada jen proto že ho podporoval Putin. Ted' na nej budou nadávat jen proto že Putin otáčí. Ti musejí mít ve svých hlavách dokonale nacráno ted' když Rusáci společně s Amíky bombardují Syrii. Snad ještě nebudou nakonec fandit i Amíkům jen proto, že jejich velký volod'a je v koncích a požádal je o pomoc.
        .
        • Re: Proč tě zajímá etnikum ?
          04.11.2015 9:10

          Etnikum mě vůbec nezajímá. Svou otázkou jsem chtěl ukázat na absurditu předstvy, že 400 tisíc Arabů umlátí čepicema 400 milionů Evropanů. Nicméně člen nějakého menšího indiánského kmene by mohl mít z 400 tisíc arabů oprávněnou obavu o umlácení čepicema. tak jsem vlastně chtěl vědět zda Berounského obava je absurdní či oprávněná.
          ..
      •  
        03.11.2015 13:45

        Ja by som rád vedel ako budeš reagovať keď sa jedného dňa podarí nájsť mrtvolu človeka s odrezanou hlavou.Policajti to budú riešiť,a kým to budú riešiť,objaví sa druhá potom tretia,potom štvrtá mtrvola.Nakoniec dolapia páchaťeľa,zistia že to bol radikálny islamista,verejnosť si oddýchne ,ale za pár dni sa zjaví ďaľšia mrtvola,potom ďaľšia a ďaľšia,zrazu zistia že tých vrahov je viac,minimálne dvaja a mrtvol už asi 8.podarí sa chyťiť aj druhého páchaťeľa a čuduj sa svete mrtvoly ďaľej pribúdajú,až kým nezistíme že sme vo vojne proti neznámemu počtu neznámych útočníkov ,ktorí vraždia pri každej príležitosti.Slniečkári sa ostro postavia proti vysťahovaniu všetkých nevinných imigrantov a tak polícia bude chytať jedného po druhom,mrtvoly budú pribúdať a útočníci tiež.tak ako v izraeli.Potom zistíme že tých napr.3000imigrantov je teoreticky schoných zabiť cca 50000 lúdí.Nebál by si sa???Pritiahnuté za chvost???Pozri sa do sýrie,iraku a izraelu.Tam je odpoveď
        Čierne Krušovice 12°
        •  
          03.11.2015 14:19

          Neuvěřitelné, jak dospělý člověk podlehne fobii a iracionalitě. Více vražd spáchají ročně jenom češi.. A ženy si znásilníme sami.
          Velkamedvědice
        •  
          03.11.2015 14:05

          Letos někdy v únoru jsem ráno cestou do práce našel oběšence. Zavolal jsem policii, počkal do jejich příjezdu a pokračoval v cestě do práce. Mrtvola bez hlavy by mě asi vyděsila víc, ale jezdit tudy do práce bych nepřestal. Letos odešlo do sýrie z evropy asi tak 10.000 radikálních islamistů. takže už tady byli v hojném počtu. V posledních letech radikální islamisté zabili v Evropě asi tak 100 lidí ročně. Čímž docházím k číslu, že na jednoho mrtvého Evropana je třeba asi tak 100 islamistů. Pokud počítám, že každý desátý migrant je radikální islamista. Tak tu při milionu migrantů máme tak 1000 mrtvol ročně na celou Evropu. Stejně lidí se zabije ročně v Evropě při pádu ze žebříku. Zhruba pětkrát tolik se jich utopí a padesátkrát tolik zemře při dopravních nehodách. Život je nebezpečný a nevyhnutelně skončí smrtí.
          ..
          • výborný příspěvek
            06.11.2015 11:52

            Velmi trefný příspěvek. Nic si nedělej z názorů těch 90% uživatelů tady na tom a jiných fórech. I když se považují za intelektuální pupky světa, jejich myšlení je značně omezené.
            (nezadáno)
          •  
            06.11.2015 10:51

            ....co tady počítáš....jsi pako nebo co? se podívej tam, kde tito lidé jsou.....a zkus tam žít...
            keris
          •  
            03.11.2015 15:58

            "Super názor!!!" Tak taková logika tady chyběla... Nepřipadá vám moc i jeden mrtvý, když je to vlastně zbytečně? Takže si je sem nataháme a oni podříznou "jen" 1000 lidí ročně - to je v pohodě ne... Duševní chudáku
            alda
            •  
              06.11.2015 10:13

              Takže se vlastně nic neděje, to je obsah Tvého sdělení?!
              Stepan
            • Proč mě urážíš?
              04.11.2015 8:47

              Není lepší zakázat auta? Ušetřily by se desítky tisíc životů. A žebříky taky a samozřejmě přísný zákaz koupání. A co teprve nezdravé potraviny, které zabijí miliony lidí ročně. No prostě jen nechápu jak se všichni bojí islamistů, kteří je zabijí s pravděpodobností asi tak jedna k milionu a nebojí se žrát bůček, chlastat, kouřit a jezdit autem jako prasata.
              ..
              • Re: Proč mě urážíš?
                04.11.2015 13:08

                A kde si byl ? Někde na dlouhé dovolené že nevíš že žraní bůčků, chlastání a hlavně kouření už vůbec nevadí lidem staršich 27 roků. Než začneš nadávat do deiblů tak si přečti co veřejně prohlašuje náš nejvyšší a všemi zvolený.
                .
  •  
    03.11.2015 11:23

    http://cntv.ubunturadio.cz/
    Homo
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university