Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Írán stupňuje mučení, popravy a represe, je epicentrem fundamentalimsu

Írán stupňuje mučení, popravy a represe, je epicentrem fundamentalimsu

23.12.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ohavné teroristické útoky v San Bernardinu a Paříži nám jasně připomněly, jak se zvětšuje hrozba ze strany islámského extrémismu. Tato hrozná ideologie na sebe nyní bere formu ISIS, jehož cílem je vytvoření Islámského „státu“, který by byl silou schopen prosadit právo šaría. Tím by zničil pokrok v demokracii, kterého lidstvo dosáhlo. Důležitými centry se pro ISIS stávají oblasti v Sýrii, Iráku a Jemenu. A se všemi těmito oblastmi je úzce spojen Írán.

Teherán jasně prohlašuje, že jeho zájmy v regionu se „diametrálně liší“ od zájmů Spojených států amerických. Íránská vláda tak například po útocích v Paříži okamžitě obvinila Francii, že si za ně může sama. Důvodem mělo být to, že Francie podporovala ISIS v boji proti syrskému diktátorovi Assadovi. Ten je přitom klíčovým spojencem Íránu.

ISIS je pro Teherán skrytým požehnáním, protože ospravedlňuje jeho podíl na destrukci Sýrie. Íránská vláda se nyní snaží přesvědčit Západ, aby se s ní spojil a podpořil Assada. Ale to je velmi nebezpečná myšlenka. Po dosažení jaderné dohody jsou sice někteří lidé na Západě optimističtí ohledně možnosti reforem v Íránu. Fakta ale ukazují, že tento optimismus není namístě. A místo toho, aby Teherán měnil směr, ještě více prosazuje svou destruktivní politiku v celém regionu.

Kdybychom měli soudit celou situaci podle toho, jak se v Íránu mění přístup k lidským právům, zjistili bychom, že došlo k výraznému zhoršení. Prezident Hassan Rouhani je sice považován za umírněného íránského politika, ale podle OSN bylo za prvních devět měsíců letošního roku v zemi popraveno více než 690 lidí. Odhaduje se tak, že za celý rok bude popraveno nejvíce lidí za posledních 25 let. Týká se to přitom i mladistvých a jak poukazuje Amnesty International, Írán je jednou z posledních zemí na světě, kde jsou popravovány děti.

S ženami se v Íránu stále nakládá jako s občany druhé kategorie. Minulý rok došlo k desítkám případů, kdy jim byla do tváře chrstnuta kyselina, protože prý porušovaly striktní zákony týkající se zahalování tváře. Mladé dívky nesmějí navštěvovat určité univerzitní kurzy – nesmějí například studovat management či překladatelství z angličtiny. Parlament za nového prezidenta schválil další zákony, které ženy utlačují ještě více.

Íránský režim také pravidelně zatýká novináře, bloggery a zástupce opozice. Mladý blogger Sattar Beheshti byl umučen k smrti. Podle OSN režim používá řadu mučících metod, včetně vyříznutí očí a amputací rukou. Je to podobné tomu, co dělá ISIS. Celou zemi vede Alí Chameneí, který činí všechna důležitá rozhodnutí, včetně strategického směřování Íránu. Jen pár dní po dosažení jaderné dohody oznámil, že jeho země „nikdy nepřestane podporovat přátele v regionu a lid Palestiny, Jemenu, Sýrie, Iráku, Bahrajnu a Libanonu“. K tomu dodal, že i přes uzavřenou dohodu nedojde ke změně politiky vůči „arogantním USA“.

Íránský středověký režim nelze reformovat. Kdyby svolil k ústupkům, rozšířily by se protesty a požadavky na zavedení demokracie. Řada lidí se domnívá, že reálnou alternativou fundamentalismu není umírající teokracie, ale potenciál široké íránské společnosti. Pokud se Spojené státy budou snažit řešit íránský problém bez toho, aby se zaměřily na samotný režim, který tam vládne, žádné významnější změny nedosáhnou. Měly by začít tím, že se zaměří na politiku uplatňovanou Teheránem v Sýrii. Assada by pak měly odstranit co nerychleji. Jde o nejrychlejší řešení rostoucí hrozby ze strany ISIS.

Íránský fundamentalismus bude vyřešen jen prostřednictvím íránského lidu a organizované opozice současného režimu. V jejím čele stojí muslimská žena jménem Maryam Rajavi. Írán je nyní epicentrem fundamentalismu a pokud dojde ke zničení tohoto epicentra, vypořádá se svět s hrozbou fundamentalismu navždy.

Autorem je íránský politik Ali Safavi.

Zdroj: FT, BeyondBric


Váš názor
  • cetv
    25.12.2015 15:33

    http://m.novinky.cz/articleDetails?aId=390134&sId=&mId=
    Velkamedvědice
  • Tam by som poslal mnohých našich ľudí
    25.12.2015 0:49

    potom by zbadali komu držia nohy a ruky. Irán je jasný diktátorský režim.
  •  
    24.12.2015 13:08

    Ak sú niekde stredoveké metódy, tak je to v Saudskej Arábii.Je to ale priateľ a dobrý kupec zbraní z US tak si to komentátori z Patrie moc nevšímajú.
    Petrik
  •  
    23.12.2015 16:43

    vsem hezke vanoce a at to spatne zustane jen v techto neprilis dulezitych pismenkach
    velkaamdvedice
  • Někdo potřebuje argumenty pro útok
    23.12.2015 16:33

    na Írán? Co to je za kravinu, že Írán je centrem islámského fundamentalismu? V Íránu se konají volby, však Rouhání vystřídal Ahmadínežáda nedávno. Co absolutistická dědičná monarchie Saúdská Arábie, která šíří wahhábismus? A názor, že ISIS nejlépe porazíme tím, že porazíme ty, co proti němu bojují (Assad, Írán)?
    Vasek218
    • Re: Někdo potřebuje argumenty pro útok
      23.12.2015 16:37

      ... nuž, Ty jsi taky dobrá trubka, trubko.
      ☺lolek☺
      •  
        23.12.2015 16:45

        Jinak k diskuzi níže, Poláci dělají změny v různých institucích, nedávno armáda obsadila kontrarozvědku NATO a údajně zadržela nějaké lidi kvůli špionáži pro USA. On asi J. Kačynski ví, kdo mu zavraždil bráchu. A bude se mstít.
        Vasek218
  • Jáj, treba urýchliť multikulturalizáciu
    23.12.2015 15:37

    To je hlavné posolstvo súčasnej doby. Našťastie multikulturalizáciu Európy mama Merkelková uskutočňuje, lebo dobre vie, že multikulturalizácia rieši problémky Európy naveky, veru hej, dobre je tuna vždy hovorím.
    Šaňo
    • Re: Jáj, treba urýchliť multikulturalizáciu
      23.12.2015 15:43

      ... muslimové vás vytlučou, nemají konkurenci rádi.
      ☺lolek☺
    • Re: Jáj, treba urýchliť multikulturalizáciu
      23.12.2015 15:40

      Hele a kdy se začleníte do vzdělávacího a pracujícího procesu v ČR. Co když jsou ti muslimové jako vy? Aha? o)
      Velkamedvědice
      •  
        23.12.2015 15:56

        Jáj, medvedica, zatiaľ sme sa integrovali do procesu multikulturalizácie Európy a s tým je veľa roboty, veru hej. No dobre to ide.
        Šaňo
        •  
          23.12.2015 16:02

          ... musíš pocopit, že nás s muslimové nechají, někdo je živit musí, a to vy nebudete, že. Vás muslimové ale jako obtížnou havěť zašlapou, protože jste jen darmojedi, a ujídali byste jim z talíře.
          ☺lolek☺
  • K oživení paměti.
    23.12.2015 15:11

    Předchůdce Ali Chameneího byl Ajatoláh Chomejní, který za šáha Rezu Pahlavího utekl spolu se svou suitou do Francie, kde dostal azyl. Za významné podpory Francouzské vlády připravoval a uskutečnil převrat v Iránu. Od té doby vládne v Iránu nejvyšší islamský vůdce - Ajatoláh. Teď znovu USA a EU podobně připravovali státní převrat v Syrii. Zajímalo by mne na základě jakého práva někdo usiluje o změnu režimu v cizím suverénním státě a na základě jakých kriterií investuje do opozice mid USD na jejich podporu s cílem svržení vlády Taky by mne zajímalo, proč EU a USA na základě stejných kriterií nepřipravují také státní převrat v Saudské Arábii k odstranění nelidského nedemokratického, totalitního režimu Saudů.
    hb
    • Re: K oživení paměti.
      23.12.2015 15:22

      ... protože málo znáš, vysvětlím Ti to. USA nepřipravjí státní převrat v Saúdské Arábii prostě proto, že by to znamenalo nezvladatelný celosvětový chaos. Pochopil jsi to, tak jak jsem Ti to právě vysvětlil?
      ☺lolek☺
      •  
        23.12.2015 16:36

        A převraty jinde nepředstavují chaos? Nebo chaos, který vyhovuje USA je správný a ostatní chaos špatný?
        Vasek218
        •  
          23.12.2015 16:40

          ... tak-tak, převraty jinde nepředstavují celosvětový chaos. Ale podívej, stěžuj si na Katar, ten by pořád svrhával nějaké arabské režimy, kupř. Asádův..
          ☺lolek☺
      • To
        23.12.2015 15:42

        mi něco připomíná - ten celosvětový chaos. V rámci udržení pořádku, (rozuměj mnou daného pořádku) je třeba zničit všechny, kteří s tím nesouhlasí. Podobné se děje v Polsku viz. http://www.bezpolitickekorektnosti.cz/?p=64901
        hb
        • Re: To
          23.12.2015 15:45

          ... v Polsku se žádný celosvětový chaos nekoná.
          ☺lolek☺
    • Re: K oživení paměti.
      23.12.2015 15:19

      ... odstranění Asáda vždy připravoval pouze Katar. A to je čistě vnitřní arabská věc.
      ☺lolek☺
    • Re: K oživení paměti.
      23.12.2015 15:17

      ... ajatoláh zcela jistě není nejvyšší islámský vůdce.
      ☺lolek☺
    • Re: K oživení paměti.
      23.12.2015 15:16

      Taky by mě zajímalo, proč kvůli energii rusi vraždí opozici v Sýrii.
      Velkamedvědice
      •  
        23.12.2015 15:42

        ... to je snadné, rusi vraždí opozici v Sýrii kvůli energii. Vždyť jsi to psal, jde o pouhý konkurenční boj mezi dodavaeli plynu do Evropy. Já fandím nejlevnějšímu dodavateli.
        ☺lolek☺
      •  
        23.12.2015 15:20

        Chceš jezdit do hokny na koni nebo pěšky?:-))
        Jesse
        • Džesie
          23.12.2015 15:22

          Mě je jedno, zda budu jezdit na ropu ze Sýrie nebo z ruska, dám přednost levnější a rozlkožení rizika dodavatelů, aby rusi nemohli vydírast zavřením kohoutku Je dobré zdroje diversifikovat.
          Velkamedvědice
          • Re: Medvedice duta palice
            23.12.2015 17:11

            Takze budes nakupovat od ISIS..."V.E.L.M.I" chytré
            K
            • nezadáno
              23.12.2015 17:23

              A neboj se podepsat srabe
              Velkamedvědice
              • Re: nezadáno
                23.12.2015 17:25

                Všichni rudí jsou zbabělci , co mění nicky?? Zde to máš popsáno. 20.12. 13.20 http://www.patria.cz/zpravodajstvi/3083595/pri-naletu-v-syrii-zahynulo-32-civilistu-utocili-zrejme-rusove.html
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data