Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký ekonomický doping možná rychle skončí

Americký ekonomický doping možná rychle skončí

08.02.2016 14:06

Jak je dobře známo, v Japonsku už delší dobu probíhá zajímavý ekonomický experiment. Jeho centrem je masivní uvolnění monetární politiky, v jejímž rámci byly před několika dny sníženy některé sazby do záporu. Japonsko je zároveň ekonomikou, která může být v mnoha ohledech ukázkou toho, kam míří řada dalších vyspělých zemí. Jeho úspěchy a neúspěchy na poli ekonomické politiky tak mohou být velmi relevantní i pro Evropu, která mu je v některých rysech hodně podobná.

Obecným předpisem na stagnaci a útlum ale nemohou být takzvané měnové války, které radši nazýván měnovými potyčkami (války by vypadaly přece jen jinak). Všechny měny totiž najednou oslabit nemohou. Z agresivity v těchto potyčkách bývá často obviňováno právě Japonsko. Příčinou je zmíněné mohutné monetární uvolnění, které se projevuje i na kurzu jenu (a hodně podobně na cenách japonských akcií). Jenže to není ten nejlepší způsob, jak agresivitu v kurzových potyčkách hodnotit.

Kdo skutečně útočí a kdo se brání?


Vzpomeňme si nyní krátce na Švýcarsko, jehož centrální banka během svých intervencí na měnových trzích své kroky ospravedlňovala tím, že frank předtím příliš posílil. Údajně se tak stalo kvůli vysokému zájmu investorů o bezpečná útočiště. Jinak řečeno, podle Švýcarů nedocházelo k „útočnému“ intervenčnímu stlačení kurzu pod jeho rovnovážnou/férovou úroveň, ale naopak k „obrannému“ stlačení kurzu z příliš vysokých hodnot na úroveň odpovídající fundamentu.

Při úvahách o měnových potyčkách tedy můžeme uvažovat i o tom, že v nich jsou ti, kteří aktivně útočí, a ti, kteří se aktivně brání. Nutným předpokladem ovšem je, že fundamentu odpovídající kurz neodpovídá kurzu tržnímu. Pokud by mu totiž vždy odpovídal, pak je každá intervence kurzovým útokem. Pokud naopak někdy neodpovídá, pak může být intervence i obranou, protože „brání“ ekonomiku před tržním kurzem příliš vysokým (argumentace Švýcarů). Jeho příčinou může být třeba zmíněný příliv kapitálu jako magnetem přitahovaným touhou po bezpečí a stabilitě.

Jak je na tom z popsané perspektivy Japonsko? Následující graf ukazuje červeně tržní kurz jenu k dolaru a modře kurz férový odvozený na základě PPP. K takovému odvození můžeme mít řadu výhrad, ale předpokládejme nyní, že odhad zhruba sedí. Pak by Japonsko bylo v situaci, kdy dlouhodobě čelilo příliš silné měně – od poloviny osmdesátých let až do roku 2014. Nicméně v roce 2015 se kurz přece jen dostává do „útočné oblasti“ – fundament odpovídá zhruba kurzu 100 jenů za dolar, ale současný kurz je vysoko nad ním.

doping1.png

Zdroj: FT

Japonsko je tedy skutečně v těžké kurzové ofenzívě. To neznamená nic jiného, než že se snaží přetáhnout si k sobě poněkud nefér způsobem* co nejvíce nejvzácnější komodity na světě – co nejvíce globální poptávky (viz i můj předchozí příspěvek). Z obrázku je částečně patrné i to, na čí úkor to činí. V této měnové potyčce jsou v těžké defenzivě Spojené státy a Fed. Ty tento stav díky relativně slušnému domácímu růstu tolerovaly a dokonce k němu i přispěly prosincovým zvýšením sazeb. Tento americký doping Japonska (a nejen jeho) ale může kvůli aktuálnímu vývoji v americké ekonomice vzít za své. A to hodně rychle, jak ukazuje vývoj kurzu dolaru ke koši měn (viz další graf).

doping2.png
Zdroj: Bloomberg

Eurozóna se o podobnou kurzovou ofenzívu jako Japonsko snaží také. Jak jsem ale uvedl, podobné recepty mohou fungovat jen do té doby, pokud se někomu jinému povede tak dobře, že bude ochoten podobné dloubance tolerovat.


*Než se ale rozohníme nad drzostí Japonců, měli bychom si uvědomit, že to samé činíme nyní my. V této souvislosti je zajímavé, že mezi všemi možnými argumenty proti současné kurzové politice ČNB snad ani jednou nezaznělo to, že se přiživujeme na úkor jiných (i když nemusí nutně jít o hru s nulovým součtem). Čtenář může namítnout, že podobné sentimentální úvahy nejsou na ekonomickém poli namístě. Pak ale nejsou namístě nikde – ani u nás, ani u Japonska, či třeba Řecka, periferie eurozóny a tak dále.


Čtěte více:

FED, maloobchodní tržby, EMU HDP, průmyslová výroba v Německu, výsledky KB … týdenní výhled
08.02.2016 11:05
Tento týden bude třeba pozorně sledovat projevy předsedkyně Fedu v Kon...
Ropa opět padá, spekulanti navyšují pozice a černé zlato možná nepřekročí 60 USD v následující dekádě
08.02.2016 11:55
Lunární nový rok vedl dnes v Asii k uzavření většiny trhů včetně Číny....
Patria On Air v 5 minutách – které bankovní akcie jsou nyní nákupní příležitostí?
08.02.2016 12:55
V dnešním vydání pořadu Investice ZET, jehož je Patria Finance od počá...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m