Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ARM Holdings (DIP) v 1Q víceméně splnila očekávání (Komentář analytika)

ARM Holdings (DIP) v 1Q víceméně splnila očekávání (Komentář analytika)

20.04.2016 12:29
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

ARM Holdings (DIP) v prvním čtvrtletí letošního roku hospodařil s tržbami ve výši 398 mil. USD, což zhruba odpovídá konsensuálnímu očekávání. Meziročně jde o nárůst o 14 %. Podepsány jsou pod ním posléze oba klíčové zdroje příjmů – příjmy z licencí (y/y +24 %) i z provizí (y/y +15 %). Mírně nad odhady skončila i provozní zisková čísla, a to navzdory růstu provozních nákladů (zejména vliv R&D – viz níže).

Licence


Společnost v průběhu čtvrtletí podepsala dalších 39 licenčních kontraktů a uvedla, že celkové portfolio pro letošní rok zůstává robustní. V tomto směru pak kvitujeme nejen fakt, že dle vyjádření společnosti narůstá tržní podíl v tradičních segmentech, ale taktéž indikaci, že růst poptávky je patrný v segmentech zařízení „další generace“. Ostatně celkem 22 nových licencí připadlo na procesory s technologii Cortex-M, které jsou určeny pro „chytrá zařízení“. Právě v tomto směru nabízí ARM Holding poměrně zajímavou sázku. Budoucí implementaci chytrých technologií v rámci IoT (Internet of Things) zcela nutně vyžaduje pokročilejší inteligenci jednotlivých zařízení. Ta je dána zejména kvalitou instalovaných procesorů, což je právě doména holandské společnosti.

Patrné je to ostatně z tržního podílu společnosti v segmentu mobilních zařízení (tablety, smartphony), který dosahuje zhruba 85 %. Za posledních pět let navíc podíl meziročně narůstal v průměru o 30 %. Jinými slovy tak ARM představuje dominantního hráče v oblasti mobilních zařízení a jeho inovace posledních let táhnou stále větší klientelu. Rozrůstající se počet připojených zařízení (například wearables, zařízení monitorující zdraví, chytré domy atd.), kterých má dle některých odhadů do roku 2020 být až 28 mld., tak představuje další vývojový stupeň v zacílení aktivit ARM. Pravděpodobnou nutnou podmínkou úspěšného rozvoje IoT je taktéž vysoká rychlost a „bezbariérový“ přístup k přenosové síti. Tu by mělo zajistit zkvalitnění mobilního připojení (routery, přepínače atd.) a zejména rozšíření WiFi pokrytí. Všechna tato zařízení potřebují celou řadu čipů. ARM pak v segmentu čipů pro přenosovou infrastrukturu drží zhruba 15 % tržní podíl a s ohledem na historii úspěšných inovací do roku 2020 plánuje získat až 40 %ní podíl. Že to holandská společnost myslí s expanzí v rámci světa IoT vážně deklaruje i rozhodnutí vystupňovat investice do R&D.

Provize


Celkový objem koncovým zákazníkům dodaných výrobků s čipy využívajícími technologii ARM stoupl meziročně o 10 % na 4,1 mld. ks. Relativně rychlejší růst tržeb z provizí souvisí s narůstající implementací novějších čipových architektur (např. ARMv8-A), jejichž průměrná provize z prodaného zařízení je vyšší. Tento trend by dle našeho názoru měl zůstat v platnosti. Například loni bylo 50 % procesorů v prodaných smartphonech s architekturou ARMv8-A.

Celkově představená čísla vnímáme pozitivně. ARM Holdings představuje jednu ze zajímavých sázek na rozmach světa IoT, který je v našich očích dalším vývojovým stupněm komunikace (90s fixní internet -> 2000s mobilní internet -> IoT). Akcie připisují 3 %.


Čtěte více:

Výsledky IBM v 1Q16 (komentář analytika)
19.04.2016 15:21
Hospodářské statistiky prvního čtvrtletí letošního roku včera představ...
ASML (DIP) v 1Q naplnila očekávání (Komentář analytika)
20.04.2016 10:35
Dnes ráno své výsledky představil další zástupce seznamu Dlouhodobých ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data