Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BoJ nezměnila svou měnovou politiku; trhy to překvapilo

BoJ nezměnila svou měnovou politiku; trhy to překvapilo

28.04.2016 9:13
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Měnový výbor japonské centrální banky Bank of Japan (BoJ) ponechal své současné měnové stimuly téměř beze změny. Mnozí investoři a ekonomové přitom spekulovali, že banka naopak posílí své nákupy aktiv, zvýší negativní úrokovou sazbu na vklady komerčních bank u centrální banky nebo jinak rozšíří svoji současnou, již obrovskou měnovou aktivitu. To se ovšem nestalo a akciové indexy se propadly. Index Nikkei 225 zavřel svou seanci se ztrátou -3,61 %. Japonský jen posílil proti dolaru až na aktuálních 108,25 jenu za jeden americký dolar.

Řada obchodníků a investorů očekávala, že BoJ bude reagovat na nejistotu v globální ekonomice, která má také dopad na tu japonskou, že bude reagovat na silný jen a slábnoucí spotřebu. Všechny tyto faktory dohromady mají sílu vykolejit ekonomiku z nastaveného kurzu mírného ekonomického oživování.

BoJ se rozhodl zachovat beze změny dosavadní rámec měnové politiky, v němž pumpuje do ekonomiky prostřednictvím nákupů dluhopisů 80 bilionů jenů ročně. Úrokovou sazbu na vklady, které mají u centrální banky komerční banky, nechal na minus 0,1 procenta.

Rozhodnutí centrálních bankéřů bylo celkem jednoznačné pro zachování stávajícího cíle měnové báze se vyslovilo 8 představitelů z devíti. Zatímco pro zachování úrokových sazeb na aktuálních úrovních bylo sedm z devíti bankéřů.

"Rozhodnutí přišlo jako naprosté překvapení," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom Dai-ichi Life Research Institute Hideo Kumano. On sám se domníval, že BOJ dnes dále uvolní svoji měnovou politiku.

Spekuluje se, zda-li nebylo rozhodnutí BoJ ovlivněné neutrálním vyjádřením z FOMC, která vyjádřila rozhodnutí držet úrokové sazby na aktuálních úrovních s možností zvýšit úrokové sazby na červnovém zasedání FOMC. Utažení měnové politiky v USA by totiž zmenšilo tlak na posilování japonského jenu proti dolaru.

Ve svém pravidelném čtvrtletním výhledu BoJ dnes snížil odhad inflace a prodloužila o šest měsíců termín, kdy čeká, že inflace dosáhne dvou procent. Nyní by se tak mělo stát nejdříve v březnu 2018. Banka je však stále optimistická ohledně růstu a věří, že ekonomika bude mírně expandovat.

BoJ dodala, že nabídne podporu až 300 miliard jenů ve formě půjček s nulovým úrokem finančním institucím v oblasti, kterou zasáhlo tento měsíc zemětřesení. Chce tak pomoci při obnově regionu.

Během tiskové konference po rozhodnutí BoJ řekl Haruhiko Kuroda, že se japonská ekonomika postupně oživuje a jejím trendem je růst. Výhled pro HDP se v krátkém období trochu zhoršil, ale ne mnoho.

K inflaci řekl, že očekává v delším časovém horizontu růst k inflačnímu cíli, zatímco krátkodobě může být slabší. Očekává, že by dvouprocentní cíl inflace měl být dosažen v roce 2017 či mírně později.

Kuroda dále demonstroval odhodlání japonské centrální banky v případě potřeby využít všech kroků uvolnění měnové politiky k dosažení cíle centrální banky. Jinými slovy banka je v případě potřeby připravena znovu uvolnit svojí měnovou politiku.

Šéf BoJ se vrátil i k nedávnému zemětřesení, to bude mít totiž dopad na japonskou ekonomiku a centrální banka bude tento regionálně orientovaný dopad bedlivě sledovat.

V nedávné minulosti se v souvislosti s ECB hovořilo o tzv. helicopter money. K nim se vyjádřil i Kuroda a oznámil, že v současném právním rámci Japonska nemůže BoJ realizovat helicopter money. Přesto ujistil, že nevidí limit pro klasickou monetární politiku banky.

Když se šéf BoJ dostal k důvodům, proč se zpožďuje dosažení inflačního cíle, řekl, že zpoždění částečně způsobuje menší než očekávaný růst mezd, které by se pak promítly do spotřeby a tak podpořily inflaci. Přesto vidí, že firmy jsou stále pozitivně naladěné a trh práce by nadále měl podporovat spotřebu. Dodal však, že největším faktorem, který zpožďuje růst inflace je stále ještě masivní změna ceny ropy.

Kuroda okomentoval i možnost snížení zápůjční sazby do záporu, o tom se však bankéři na aktuálně posledním zasedání vůbec nebavili. Ovšem myslet si, že Bank of Japan nemůže sazby zatlačit ještě více do záporného teritoria je prý mylné. Podle něj není chybou, že reálné úrokové míry se hodně propadly, podpoří kapitálové výdaje a investice do nemovitostí.

Podle Kurody BoJ komunikuje s trhy dobře, komunikace je pro banku velmi důležitá, uvedl. Podle něho na summitu G20 nezazněla žádná kritika na počínání ECB ani BoJ. Podle něj ostatní země chápou, že politika BoJ je cílená pouze na cíl cenové stability.

Zdroj: ČTK, FT, Reuters, BBG


Čtěte více:

Negativní sazby v Japonsku: Stabilní ekonomika, nejisté trhy
20.03.2016 14:00
Bank of Japan se stala pátou centrální bankou ve světě, která snížila...
Japonský průmysl v únoru zklamal, na vině jsou z velké části mimořádné vlivy
30.03.2016 9:24
Dnes brzo ráno byla v Japonsku zveřejněna data o vývoji průmyslové pro...
Pimco: Čína bude zápasit, akcie mezi největšími riziky
15.04.2016 17:00
Čína sice čelí řadě velkých výzev, mezi které patří i značný objem špa...
Volkswagen již míří k řešení dieselgate; zato Mitsubishi se teprve přiznalo
21.04.2016 11:31
Podle informací lidí obeznámených s celým případem je Volkswagen připr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data