Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sázky na růst amerických sazeb stoupají, akcie se zatím drží

Sázky na růst amerických sazeb stoupají, akcie se zatím drží

23.05.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Je překvapivé, s jakým klidem přijaly trhy v uplynulém týdnu stoupající pravděpodobnost růstu sazeb v USA a silnější dolar. I když pravděpodobnost růstu sazeb v USA na červnovém zasedání vzrostla za několik dní z 5 % na více než 30 %, akcie během uplynulého týdne skončily v plusu, stejně tak jako ropa. Uvidíme, zda jim to vydrží i tento týden. Sázky na růst amerických sazeb mohou totiž teoreticky dál růst.

V uplynulém týdnu jestřábí rétorikou překvapila řada silných jmen z Fedu. Zejména blízký spolupracovník Janet Yellenové ze sanfranciského Fedu John Williams a šéf vlivného newyorského Fedu William Dudley. O víkendu pak zaskočil investory jinak holubičí šéf bostonského Fedu Eric Rosengren (hlasující člen v tomto roce), který v rozhovoru pro Financial Times otevřeně řekl, že se schyluje k dalšímu růstu sazeb. Nebojí se sice zatím nárůstu inflačních tlaků, ale má strach z dopadů uvolněné měnové politiky na přehřívající se realitní trh - něco, co v Bostonu může dnes pravděpodobně každý zažít na vlastní kůži. Po takové jestřábí smršti jsou možná 30% sázky na červnový růst amerických sazeb ještě nízké. Trhy ale chtějí ještě vyčkat na to, jak se k dalšímu růstu sazeb postaví v posledních měsících spíše zdrženlivá šéfka Fedu Janet Yellenová. Ostře proto bude sledována její čtvrteční přednáška na Harvardu, a to i když klíčové bude pravděpodobně až její plánované vystoupení 6. června (těsně po souhrnných číslech z amerického trhu práce).

V eurozóně mezitím tento týden přitáhnou lví díl pozornosti jednání ohledně Řecka. V úterý se mají sejít ministři financí eurozóny se zástupci MMF a bavit se o tom, za jakých podmínek se MMF zapojí do třetího záchranného programu. Bojíme se ale, že před hlasováním o Brexitu již nebude na dohodu moc času a jednání se tak rozjedou znovu pravděpodobně až na konci června.

Region - forex
Hlavní páteční událostí v regionu se nakonec ukázala být revize maďarského ratingu ze strany agentury Fitch. Ta se rozhodla své hodnocení Maďarska zlepšit o jeden bod (do investiční oblasti) nečekaně již nyní. To by se mělo forintu a maďarským dluhopisům na začátku nového týdne líbit. I tento týden bude zajímavý zejména díky Maďarsku. V úterý totiž zasedá maďarská centrální banka. Očekáváme další snížení úrokových sazeb o 15 bps. Krok agentury Fitch přispívá k tomu, aby banka zopakovala podobný krok i v červnu. I když v tomto ohledu bude důležité sledovat zápis z úterního jednání.

Zajímavé může být i obchodování se zlotým a to kvůli pokračující výměně názorů mezi novou polskou vládou a EU. Zajímavé názory zazněly v pátek i z úst pravděpodobného budoucího guvernéra NBP Glapinského, který uvedl, že oficiální úrokové sazby jsou již nyní na svém minimu. Dále dodal, že NBP může v případě potřeby intervenovat, aby stabilizovala zlotý.

Dluhopisy
O víkendu zaujaly zejména další jestřábí komentáře z úst některých hlavních (hlasujících) představitelů Fedu. Názory na růst sazeb v létě (červen/červenec) se tak asi budou na počátku tohoto týdne dále množit, což se dluhopisům nemusí líbit. Na druhé straně však americké sazby mohou držet níže slabší ranní data z Japonska.

Evropské dluhopisy dnes budou zajímat bleskové odhady podnikatelských nálad za květen.

Komodity
Cena ropy Brent v pátek klesala. Zajímavou zprávou byla stabilizace počtu aktivních vrtných souprav v USA, ke které patrně přispěly i vyšší ceny ropy. Ta sama o sobě nestačí k tomu, aby se zvrátil trend poklesu těžby ropy v USA, ale vyšší ceny ropy v posledních týdnech jej patrně zpomalí. Dnes ráno cena ropy dále klesá. Nemusí se jí mimo jiné líbit ani slabší čísla z Japonska v podobě nízkých dovozů (mj. i ropy) a slabšího než očekávaného indexu PMI.

Hlavním tématem však asi i nadále zůstává produkce ropy. V této souvislosti bude sledovaný další vývoj ve Venezuele, kde se ekonomická situace kvůli nízkým cenám ropy výrazně zhoršuje.

 
 

Čtěte více:

Trumpovi a jemu podobným stačí pootevřít dveře a přijde katastrofa
23.05.2016 6:00
Fascinace Donaldem Trumpem je v Berlíně stejně silná jako třeba v Bost...
Asie: Akciové seance v regionu zaznamenaly většinou zisky
23.05.2016 8:18
Předposlední květnový týden roku 2016 otevřely asijské akcie většinou ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m