Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruská hybridní válka a paranoia Západu

Ruská hybridní válka a paranoia Západu

25.05.2016 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Od zabrání Krymu Ruskem uběhly dva roky a na Západě se během této doby stal běžný výraz „ruská hybridní válka“. Fixují se na něj politici, média i akademici a je používán jako synonymum ruského nepřátelství. Zároveň jde ale o náš vlastní zrcadlový obraz ruské paranoi směrem k Západu. Think tank Transatlantic Initiative například před několika dny zveřejnil analýzu věnující se ruským snahám o destabilizaci Německa. Zmiňuje údajný ruský kybernetický útok na německý Bundestag v roce 2015, stále patrnější rusky hovořící komunitu v Německu a zvýšenou ruskou špionážní aktivitu. Autorka analýzy Ruth Forsyth hovoří o tom, že jde „o další příklad hybridní války vedené proti legitimní evropské vládě“.

Jedná se ovšem o typický příklad nepochopení toho, co hybridní válka je. Tento termín byl poprvé použit v roce 2006 ve vztahu k taktice Hizballáhu používané proti Izraeli. Popisuje konvenční válku spojenou s použitím teroristických a partyzánských útoků. Ve spojení s Ruskem se tento výraz začal používat poté, co ruský generál Valerij Gerasimov v roce 2013 ve svém projevu hovořil o tom, že války jsou dnes vedeny i přes média a také diplomatickými a politickými prostředky.

Gerasimov nepřišel s ničím novým. Význam nevojenských metod už zmiňovala řada stratégů a politiků. Ovšem ve spojení s ruskou kreativitou a širokou škálou útoků vůči Ukrajině se téma hybridních válek dostalo opět do popředí pozornosti. Alexander Lanoszka z Dartmouth College říká, že cílem takové války je zejména „podkopat územní integritu a politickou jednotu protivníka a poškodit jeho ekonomiku“. K tomu se využívá propaganda, agitace, špionáž, kriminální živly a do určité míry i tradiční vojenské síly, jejichž použití je ale často popíráno. A navíc musíme přidat ještě jednu významnou podmínku: Země, která je cílem takového útoku, musí být přesvědčena, že odvetná akce by byla problematická a složitá.

Podle některých názorů jsou podobné definice tak široké, že jsou v podstatě nepoužitelné. Bettina Renz a Hanna Smith v analýze pro finskou vládu zmiňují, že myšlenka hybridní války implikuje existenci nějaké ucelené strategie, kterou Rusko ve své zahraniční politice uplatňuje. Jenže ruské cíle a nástroje se liší případ od případu a rozdíly existují zejména mezi jeho postupem vůči EU a vůči bývalým zemím Sovětského svazu. Já sám se nedomnívám, že používání jednoho výrazu pro ruské snahy musí být nutně chybou. Putin a jeho blízcí určitě mají své strategické plány a propaganda, armáda, zpravodajské služby a podobně jsou jistě koordinovány z Kremlu. Používání výrazu hybridní válka je ale založeno na podobné paranoie, jakou často připisujeme samotnému Rusku.

Moskva sama vnímá své kroky jako kroky obranné. Řada jejích zástupců tvrdí, že hybridní válku vede naopak Západ a mnoho z nich je přesvědčeno, že se tak děje už od rozpadu Sovětského svazu. Mezi nástroje této války by měla patřit propaganda, podkopávání ekonomiky, podpora nepokojů, intenzivní špionážní činnost, kybernetické útoky a postupné vojenské obklíčení Ruska. Putinovi lidé tak věří v koncept hybridní války déle než my na Západě. Od roku 2012 je právě ona v Rusku používána jako argument pro řadu kroků, které omezují svobodu lidí, ale které mají údajně zvyšovat národní bezpečnost.

Hovořit o válce je v každém případě nebezpečné. Platí to v případě pomýlených zpráv v médiích, ale i v případě činnosti zpravodajských služeb. Pokud by válkou byla špionáž, pak by nyní byly kvůli odposlechu hovorů Angely Merkelové ve válečném stavu Spojené státy a Německo. Ukrajina byla pro Rusko jednoduchým cílem a její případ je tak pravděpodobně výjimečný. Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves v této souvislosti říká, že ruská menšina v jeho zemi může klidně ignorovat ruskou propagandu, protože její životní standard leží vysoko. My všichni na Západě pak uděláme lépe, pokud necháme uvažování ve stylu útoků a válek Rusům.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Martin Kupka pro Patrii: „Příchod Patrie na trh otevřel dveře užší spolupráci ekonomického výzkumu s médii“
25.05.2016 13:35
Patria Finance vnesla do České republiky podle Martina Kupky, hlavního...
Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB
25.05.2016 11:28
Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval stávajícího člena bankovní rady, b...
Proč rozšířená realita je zajímavější než virtuální realita
25.05.2016 14:26
V poslední době se v pojmy jakou „augmented reality“ (nebo-li rozšířen...

Váš názor
  • ted' se tomu říká hybridní válka
    25.05.2016 20:00

    Za komoušů se tomu říkalo pomlouvání a ukazování jak v Amrice bijí černochy, nezaměstnání bydlí v zemljankách a nám sem házeli zlý Američani mandelinku. Jak jsme pokročili.
    uff
  • Taková hHybridní válka se dá ale vést
    25.05.2016 16:49

    pouze proti takovým kteří jsou mdlého myšlení, protože lží a nenávistná, nepravdivá propaganda vzdělaného člověka, který ví jak se věci mají, nepřesvědčí. Takovou používal i Goebles proti Ruskům a židům a uspěl jen u lidí nižšího intelektu, kteří slepě věřili jeho retorice. Normálně myslící člověk se lží přesvědčit nedá. Bohužel těch je daleko vice, než těch kterým to myslí. Podle našeho pana prezidenta dokonce u nás 67%. Proto on sám vede podobnou válku proti jeho "kavárně" za podpory jeho příznivců, kterým nevadí retorika jeho mluvčiho nebo jeho lži o jistém článku a držení a ochran'ování svého kancléře navzdory slibům o jeho výměně, nesplní li prověrku. Co víc k tomu dodat. Jen to že on tuto válku vede proti vlasntnímu národu, který sliboval že bude spojovat a který je díky němu rozhádaný jako nikdy předtím.
    .
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.