Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč rozšířená realita je zajímavější než virtuální realita

Proč rozšířená realita je zajímavější než virtuální realita

25.05.2016 14:26
Autor: Pavel Petr, Patria Online

V poslední době se v pojmy jakou „augmented reality“ (nebo-li rozšířená realita) nebo „virtual reality“ (nebo-li virtuální realita) doslova roztrhnul pytel a patří do seznamu buzz-words.

Pojďme se velmi krátce podívat na každý pojem separátně. Virtuální realita je celková projekce obrazu pro uživatele. Uživatel má na sobě postroj včetně brýlí a dalších součástí. Brýle mu poskytují kompletně jiný obraz, než vidí v reálném světě. Virtuální realita se uplatňuje zatím hlavně v oblasti herního průmyslu, kde hráči hrají fantasy hry apod.

Rozšířená realita je v podstatě nadstavbou skutečného světa. Poskytuje uživateli dodatečné informace nebo nějaké nové možnosti, jak využít možnosti projekce na objekty v reálném světě. Možnosti použití jsou řekněme obecně široké nebo širší než u virtuální reality.

První vlaštovky reálného nasazení jsme již viděli od Google. Byly to brýle Google Glass, které promítaly upozornění nebo zprávy, které viděl pouze uživatel brýlí. Jednak se setkaly s velkým pozitivním ohlasem fanoušků. Našli se ovšem i místa, kde brýle našly tvrdé odpůrce, kteří nesouhlasili, aby je brýle snímaly přes svou kameru.

Ukazuje se, že dobře bude použitelná technologie rozšířené reality v oblasti designu. Kde budou designéři pracovat na počítači a zároveň sledovat model výrobku vedle sebe. I když už existují sety pro použití v současné době, jejich omezením je synchronizace s objekty z reálného světa a schopnost projekce vícero objektů najednou.

Ačkoliv jsou dostupné již první sety pro retailové zákazníky a ty si je tak mohou vyzkoušet. Technologie rozšířené reality bude muset ještě udělat velký posun vpřed, aby se mohla stát reálně použitelnou.

Mezi ty, kteří se o to pokoušejí, patří jednak Microsoft, ale i Facebook nebo Apple. V nedávné době se vynořila také společnost Meta, která si klade za cíl nahradit počítače a telefony náhlavními sety, které zastoupí jejich práci a navíc budou podporovat technologie rozšířené reality.

Upřímně, jsem velmi skeptický k tomu, že by náhlavní set mohl zastat práci PC a telefonu i kdyby měl být ovládán hlasem či jinak. Asi by to byl podobný příběh jako u tabletů. Ze začátku velmi žhavé zboží, které má relativně úzce vyspecifikované použití – konzumace obsahu, jednoduché operace s aplikacemi. Bez klávesnice obtížně použitelné pro reálnou práci. Možný přínos vidím znovu pro kreativní lidi. Světe div se po několika letech se ani slavný Apple prodejem iPadů nemůže moc chlubit.

Co se srovnání týče, rozšířená realita je určitě technologií, která stojí za sledování, už jen protože na ní pracují před firmy ze segmentu IT jako Facebook, Intel, nebo další. Na druhou stranu virtuální reality zůstane předurčena spíše pro herní průmysl. Tam to již nějakou dobu není takovou novinkou a nezdá se, že by se měla rozšířit do dalších oblastí lidského konání. Ostatně je to možná poplatné i samotnému nastavení lidí. Cíleně jsme ochotni se přesunout do virtuální reality na omezenou dobu, nebo-li kompletní a dokonalé fikce. Ale dlouhodobě máme potřebu fungovat ve světě reálném.

Foto: lawrencegs - CC BY 2.0


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data