Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak zastavit Trumpa a další ekonomické šarlatány?

Jak zastavit Trumpa a další ekonomické šarlatány?

14.07.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Poslední data z amerického trhu práce vyznívají pozitivně a znovu tak zaznívají hlasy, že rychlejší růst mezd už je za rohem. Není to poprvé, co se ozývají podobné naděje, ale k jejich naplnění doposud nedošlo. Bude to tentokrát jinak? I kdyby tomu tak bylo, rychleji rostoucí mzdy nevyřeší problém vysoké příjmové nerovnosti. V historii najdeme období, kdy mzdy rostly rychleji než celá ekonomika, ale nerovnost se i přesto zvyšovala.

Ekonomové hovoří o několika možných příčinách tohoto stavu, mezi ty hlavní můžeme zařadit politické prostředí, které podporuje zájmy bohatých, či technologické změny a globalizaci. Kvůli těmto i jiným faktorům dochází k tomu, že roste produktivita práce, příjmy zaměstnanců ale stagnují, zatímco ti nejbohatší vydělávají stále více. Larry Summers správně hovoří o tom, že už nastal čas na změnu:

„Po hlasování o Brexitu a vítězství Donalda Trumpa v prezidentských primárkách je jasné, že voliči protestují proti ekonomické politice, která byla po druhé světové válce běžná v USA i Velké Británii. Potřebujeme politiku, která bude mít za hlavní cíl ekonomický blahobyt lidí. I mezinárodní dohody budou posuzovány ne podle toho, zda boří bariéry, ale podle toho, zda prospívají lidem.“

Neměli bychom váhat s požadavkem, aby se ti, kteří tolik získali z globalizace, podělili o své zisky s těmi, kteří kvůli ní ztráceli. Zvýšení daní u těch nejbohatších, které by financovalo zdravotní péči, vzdělání a podporu v nezaměstnanosti, by bylo dobrým začátkem. Následovat by mělo zlepšení sociální podpory a intenzivní boj s monopoly. Musí dojít k podpoře odborů, které by vyrovnávaly vyjednávací sílu firem a jejich zaměstnanců.

Potřebné změny neproběhnou hned a bez politických sporů. Je ale jasné, že lidé v USA, Velké Británii a v mnoha dalších zemích se cítí být bezmocní a volají po změnách. Hledají tak politiky, kteří by zastupovali jejich zájmy. Další směr si musí zvolit i ekonomové. Ti se mohou držet svých starých názorů a nadále hlásat, že globalizace a mezinárodní obchod prospívají všem. Pak ovšem přijdou ekonomičtí šarlatáni, jako je Donald Trump, a využijí strachu ve společnosti na to, aby ji rozdělili a vezli se na vlně rasismu a xenofobie. Ekonomové by se namísto této možnosti měli snažit o nový pohled, který by vedl k vytvoření rovnějšího ekonomického systému.

Autorem je ekonom Mark Thoma.

Zdroj: Fiscal Times


Čtěte více:

Velká (post-Brexit) aktualizace evropské části seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí
13.07.2016 12:00
Rozhodnutí Británie vystoupit z EU nevyvolalo šok pouze na politické s...
Co dělat pro dosažení 7,5% návratnosti portfolia
13.07.2016 17:45
Na WSJ byl před několika dny uveřejněn jeden zajímavý a dnes již celke...
Fed: Ekonomika USA dál expanduje, inflace ale pořád neroste
14.07.2016 8:03
Americká ekonomika ve druhé polovině jara pokračovala v expanzi, známk...

Váš názor
  •  
    22.07.2016 13:46

    Je smutné, jak podobní narcistní psychopaté stále znovu přitahují davy příznivců jak lampa můry. Ať k tomu přidají jakoukoliv ideologii - nacismus, komunismus, islamismus, popuslismus etc. - výsledek je vždy stejný, masa stále stejně nepoučitelná se shromažďuje a pěje oslavné písně na svůj idol.
    karel304
    •  
      22.07.2016 13:50

      Nejlíp se k tomu dá vyjádřit asi takhle (zejména ty komentáře vpravo) https://www.facebook.com/superdeluxevideo/videos/303526673325223/?__mref=message_bubble
      karel304
  • ... vždyť je to jedno
    21.07.2016 23:22

    ... stejně vyhraje Clinton.
    ☺lolek☺
  • Džesie
    21.07.2016 12:52

    21.7.2016 12:49 Pochopitelně, "znovu definovat" :-)) , to víš, Vladimír vaří západní Evropu pomalu, ale uvaří ji. Fantastická Marine : http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/le-penova-chce-pryc-z-nato-obdivuje-putina_214575.html Špaček
    Velkamedvědice
  •  
    21.07.2016 12:18

    Mě spíš zajímá jak zamezit bezbřehému idealizmu mutr Merkel.
    Homo
    •  
      21.07.2016 12:26

      Nezvolit ji. A nmyslím, že naláda v německu k tomu spěje.
      Velkamedvědice
      •  
        21.07.2016 12:32

        Souhlas. Obdobná nálada spěje v USA ke zvolení Trumpa.
        Jesse
  • BTW:
    21.07.2016 8:05

    Jednoduše shrnuto: Trump je kapitalista, Obama je levičák. Levičáci všech zemí světa, polibte si XXXL !!!
    Jesse
    • Re: BTW:
      21.07.2016 12:02

      Ovšešm není jediný kapitalista. A zřejmě Ti uteklo, že Obama nekandiduje..o))
      Velkamedvědice
      • Ale možná sis nevšiml
        21.07.2016 12:10

        že Donald Trump kandiduje na úřad presidenta USA právě po Obamovi, kvůli kterému se v USA nedá už svobodně dýchat.
        Jesse
      •  
        21.07.2016 12:07

        Nedělej ze mne vola, to vím taky, že nekandiduje, ale kandiduje jeho komplic Clintofka a to už je opravdu děs. Stejná odrůda levicového demokratizačního multikulturalizmu.
        Jesse
  • Když je řeč o šarlatánech
    21.07.2016 8:02

    tak se divím, že tak mluví o Trumpovi. Kdo je tady šarlatán? Za posledních 5 dekád se rozmnožili "ekonomičtí experti" do velikosti hejna kobylek. Před tím byli ekonomicky zdatné elity váženými odborníky. Dnes jich vychrlí fakulty všech zemí na stovky tisíc... a jak se mají živit? Jednoduše začnou rýpat do trhů a ještě mají skořápku na zadku. Vrtají do všeho, obrací logiku na hlavu, manipulují, zasahují, radí, nerozumí lidským potřebám... Udělali z ekonomie pavědu !!! Udělali z kapitalizmu deformovaný protekcionizmus. Deformovali volný trh globalizačním výmyslem a umělou dotační zhovadilostí. Z tržního principu "něco za něco" vytvořili totálně neprůhledné toky financí a dokonce vtrhli do politiky, zkorumpovali vlády zemí a začali drsně řídit skoro všechny atributy života, do kterých ekonomika kdysi nezasahovala, ač se řídila přirozeným tržním chováním. KDO JE ZDE TEDY ŠARLATÁN? Ekonomika dnešního světa je už všechno, jenbom ne poctivý kapitalizmus !!! A tihle polomozci, kteří zdeformovali co se dalo svými dotačními projekty a rozhodují o budoucnosti z pozice politiků, budou o Trumpovi říkat, že je šarlatán? Sami se chovají jako mor, našponovali ekonomiku tak, že hrozí každým dnem finanční krize a na svůj domeček z karet jako záchranu kladou další kartu podepřenou jen vycucanými analýzami a zhovadilými teoreiemi. Je dobře, když Trump proti těmto zesocializovaným blbům zasáhne.
    Jesse
    • Re: Když je řeč o šarlatánech
      21.07.2016 12:01

      To nijak ovšen nevypovídá o jeho ekonomických předpokladech. o))
      Velkamedvědice
      •  
        21.07.2016 12:06

        Co je to ekonomický předpoklad? Prosím o vysvětlení :-)) BTW: psal jsem o hejnu nových ekonomů a jejich negativním vlivu na politiku států. Jsi si jist, že politik by měl být ekonom? Politik by měl být především kreativec s obecným přehledem a schopný "manager", aby uměl "přerozdělit a panovat". Podívej se na toho Obamu, ten je zase právník... a co způsobil, jen děs a vrtal do ekonomiky. Doufám žes už pochopil.
        Jesse
        •  
          21.07.2016 12:18

          Já Ti suše sdělil, že Tvoje agitka, nijak nevypovídá o tom, jaký je ekonom. ..
          Velkamedvědice
          •  
            21.07.2016 12:19

            A strašně se mi nelíbí, co tady prosazujete. To samé jen obráceně, pokud má někdo jiný názor, je to hlupák. Já třeba tak komiksové figurky nežeru a pokud slyším sliby, chici vědět i cesty jak jich dosáhnout.
            Velkamedvědice
            •  
              21.07.2016 12:24

              To si musíš počkat, až bude Trump presidentem. Jiná cesta není a ty to víš:-) Taky víme, že to není žádný socan a to je důležité.
              Jesse
              • Donald
                21.07.2016 13:50

                je velkej tluchuba. Navic jako podnikatel dost neschopnej. Bohatej je jen proto, ze bohatstvi zdedil a neprisel o nej jen proto, ze ho pravnici z jeho ruznych podnikatelskych prusvihu vzdy nejak vysekali. FT (bez zaruky) jednou spocital, ze by byl bohatsi, kdyby nepodnikal. http://time.com/money/3923629/donald-trump-name-business-failures/
                hm
                • Re: Donald
                  21.07.2016 15:32

                  A víte že já si to taky myslím, kdo by lezl do politiky, toho svinstva, kdyby nemusel. Ale máte tam lepšího kandidáta? Totéž u nás, já nemiluju Zemana, ale kdo je lepší , nějaký sluníčkář? Teď je móda kandidovat ženský, ok, když nakandidujou Samkovou tak půjdu k volbám, a to přesto že jsem majitel domů a ona nás zastupuje u soudu ve štrasburku, tak, že NIC a ty její kauzy s romy... ale má aspoň koule. Tedy není otázkou jestli je dobrý (dobrák politik je protimluv a vlastně by to byla jeho největší nevýhoda) ale jestli říká co já chci slyšet. Nic jiného nemám, a jasně že pak bude zajímavé co bude dělat. Je to jako s nájemníky. Nájemník s dredy , exekucí a s kecy typu "neměl by ten byt být zadarno? je jistě horší kandidát na nájemníka než ten co aspoň říká, to co já chci slyšet. Dnes sme se dostali už tak hluboko, že i to aby politici aspoň říkali co chce lid slyšet je NEOBVYKLÉ. Dneska vám klidně začnou říkat ,že REFERENDUM je zvěrstvo. Je to něco jako když KB omezila otevírací dobu na pobočkách a odůvodnila to "četnými žádostmi klientů". Prostě, když to chodí jako kachna a kváká jako kachna , tak to asi bude kachna. Nemusí to být kachna, může to být třeba přeoperovaná koza, ale ve světe kde vám normální koza tvrdí že je kachna, nebo ještě lépe ani to ne, ale rovnou řekne že si nemám právo vybírat, a ani se nesnaží se nějak přetvařovat, je i to lepší než nic.
                  Radek
    • Re: Když je řeč o šarlatánech
      21.07.2016 8:42

      Ono úplně stačí to, že např. ČT -VŽDY - o Trumpovi hovoří jako o "kontroverzním miliardáři" zatímco o hilary jako o "bývalé ministrini zahraničí". Co tak "kontroverzního" učinil Trump , že má přídomek "kontroverzní"? Čím se tak proslavila Hilary ve funkci "ministrině zahraničí"?
      Radek
      •  
        21.07.2016 12:23

        Namátkou..Může zastřelit kolik chce lidí, aniž by to snížilo důvěru američanů v něj, legalizace mučení a zabíjení celých rodin teroirstů, i když s ním ve spojení, co mexičan to pašerák drog, zloděj a násilník. golg je jen pro elity, ostatní ať tvrdě pracují atd... No nic, nebudu Vám brát iluze. Tak rád slibije, co chtějí lidé slyšet. řekneme si kolik toho prosadi...o))
        Velkamedvědice
        •  
          21.07.2016 15:15

          Takže, co já vím, řekl "Kdybych teď zastřelil někoho na páté avenue, nepřišel bych ani o jednoho voliče." Tedy ne, že může zastřelit kolik chce lidí a vůbec nic o důvěře američanů. Mluvil o svých příznivcích , ne o američanech obecně. To je rozdíl. Naznačoval tím jen prostý fakt, že jeho příznivci mají jednu zajímavou vlastnost - bezmezně mu důvěřují, jsou mu LOAJÁLNÍ. On tím vůbec nevyhrožoval, jen neměl šílenější příklad toho jak jsou mu jeho příznivci LOAJÁLNÍ. V tom nebylo nic o podstatě zabíjení, ale to bylo celé o loajalitě. Byl to vlastně černý humor / alegorie s poučením pro jeho protivníky, kteří nemají ŽÁDNÉ LOAJÁLNÍ příznivce, ale pouze koupené nebo na nich jinak závislé LOUTKY. Navíc to bylo v primárkách. V obecné populaci bude muset lovit "váhající voliče" a ti by mu to "neodpustili". Co se toho ostatního týče, nevím co je golg, ale pokud je to GOLD, pak sice tento jeho citát neznám, ale i na tom něco je. Co se týče mučení, mučí se stejně jen se to neříká. Co se týče rodin, podle vás je OK, že celá rodina bin ládina klidně žije a žila v anglii, létá soukromými tryskáči a dokud z ním nespadli tak jsme to ani nevěděli... a teď najednou nejmladší syn ládina řekne ... my všichni jsme usáma... ,co se mexičanů týče, byl jste v místech kde je hranice s mexikem ? Já ne, ale dovedu si to představit a hezký to nebude.... víte jak řeší nábor do mexický mafie... unesou autobus a rozdají pasažérum nože a kladiva a řeknou ... do sebe, a kdo poslední přežije je náš nový spolumafián, ostatní tady zůstanou na hromadě... takže asi tak.
          Radek
          •  
            21.07.2016 17:21

            Golf
            Velkamedvědice
            •  
              21.07.2016 20:42

              Golf, aha, no já sice nehraju golf ani tady ani tam, ale tenhle jeho výrok jsem nějak nezaznamenal.... osobně považuju golf za blbost, ale to jsou všechny sporty :)... nicméně v americe , alespoň tedy na floridě je golf naprosto obyčejný sport. Určitě jsou lepší a horší kluby, značky vybavení... ale hrát golf na floridě může pomalu i bezdomovec, pokud ho to tedy bere... jestli si někdy viděl kolik lyží maji v českech bazárech (už to ani nechtěj brát) tak tolik tam maj golfovejch věcí.... za dolar kus můžeš mít tlumok nebo hůl a to i značku (oni tomu neříkaj bazary ale Thrift shopy a lidi to tam dávaj zadarmo, takže za kolik to prodaj je nakonec jedno, jinak by to museli narvat do popelnic.... sám sem si tam koupil pár nepoužitejch koženejch bot na golf a pár holí ale eště sem je nikdy nepoužil a hole mam u dveří kdyby mně někdo obtěžoval :)
              Radek
              • Radek
                22.07.2016 13:53

                oo)) No to je kezké a normální. Nijak to však nesouvisí s tím výrokem , že golf je jen pro elity , ostatní ať tvrdě makají..o)) Hle, tohle jsou blbosti, kdy se zviditelňuje...Daleko podstanější je jeho prohlášení, že nemusí pomoci všem státům NATO, které budou napadeny, třeba pobaltí// Chápu, že Evropa platí méně než má, ale tohle je defakto pozvánka rusům do pobaltí a konec NATO...Já vím, že jenom kecá, aby se zviditelnil
                Velkamedvědice
            •  
              21.07.2016 17:27

              Mexičany, kolektivní vinu neberu. Jestli můj soused někoho sejmul, nemůžu za to, a pokud je v rodině jedna černá ovce vyzabíjet všechny, ale běž. Synáček se nepovedl, fetuje , krade a vraždí tak pověsíme mámu s tátou?? právě ta velkohubost lidi přitahuje a kontroverze výroků dělí reklamu. Jinak jsme mysle golf, ne gold....Ale o to vůbec nejde. Já Ti ho neberu, to ty píšeš, že pokud mám jiný názor, jsem obětí medializace a nesamostatný...
              Velkamedvědice
              •  
                21.07.2016 20:45

                Kolektivní vina je chiméra, tady nejde o vinu ale o odstrašení od činu, pokud terorista ví že tim že se vypaří to nekončí , je to cesta jak ho odradit od činu. Nikdo neříká že je maji mučit a vraždit, ale např izraelci to dělaj běžně. Terorista se odpálí, přijede buldozer a jeho rodičum nebo dětem zbouraj barák...
                Radek
      •  
        21.07.2016 10:43

        Hlásné trouby multikulturalizmu na ČT jsou pod přímou kontrolou Bruselu. Víc není co dodat. Kdyby se Trump líbil Bruselským byrokratům, tak by moderátorky opěvovali Trumpa do nebes. Jsou bez názoru a bez odvahy sdělovat veřejnosti vlastní názory.
        Jesse
  • Donaldu Trumpovi to politicky myslí, to je zřejmé
    21.07.2016 7:30

    (21.7. 2016) Stane-li se Donald Trump prezidentem, Spojené státy možná nepřispěchají na pomoc některým členům NATO, pokud budou napadeni Ruskem, řekl republikánský kandidát na prezidentský úřad v rozhovoru pro dnešní list The New York Times. Trump upřesnil, že rozhodnutí o ochraně pobaltských států proti ruské agresi by záleželo na tom, do jaké míry tyto státy „dodržují své závazky vůči nám“.
    Špaček
    • Re: Donaldu Trumpovi to politicky myslí, to je zřejmé
      21.07.2016 9:01

      Taky jsem teď ten článek četl, a věřte , neposlouchá se mi to moc dobře. Je mi jasný, že Evropa, která se neni schopna bránit NIČEMU, tedy tím míň Rusku, bude zanechána svému osudu. ALE to snad někdo nedokáže pochopit, že peníze a obrana nepadají z nebe ? Kdyby ti chytráci z EU místo do řecka a turecka posílali peníze do NATO a budovali za ně Evropské hranice, kdyby místo letadel gripen, casa a aut iveco kupovali americký zbraně.... neměla by dneska amerika schodek jaký má a nemusela se stahovat ze světa. On jen přistupuje ke všemu s "péčí řádného hospodáře", nikoliv s tezí "Wir schaffen das" Prostě počítá má dáti - dal. Podporuju Trumpa, protože on podporuje jednoduchá řešení. Z toho se vše odvíjí. Složitá řešení nejsou řešení , ale složitá metoda jak neudělat NIC. A proč dnešní elity dělají složitě NIC? Protože kdyby dělaly NIC jednoduše, nemusely by tam být. Pokud by se tam přesto chtěly udržet , a to by chtěly, musely by zrušit demokracii. Proto zatím dělají že dělají a krmí nás řečmi jako "Wir schaffen das"
      Radek
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení