Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co dělat pro dosažení 7,5% návratnosti portfolia

Co dělat pro dosažení 7,5% návratnosti portfolia

13.07.2016 17:45

Na WSJ byl před několika dny uveřejněn jeden zajímavý a dnes již celkem populární graf, který bych rád v této úvaze použil i já. Ukazuje, jaké složení muselo mít v letech 1995, 2005 a 2015 portfolio na to, aby generovalo 7,5 % návratnost. Určitě bychom mohli trochu diskutovat o metodologii, ale jádro grafem vyprávěného příběhu by asi bylo stále stejné: Zatímco v minulosti stačilo na vydělání relativně slušné (nominální) návratnosti nakoupit dluhopisy, dnes musí investor podstoupit mnohem více rizika. Dluhopisům konkrétně dá namísto 100 % pouze 12 % váhu a zbytek tvoří různé akciové a realitní investice spolu s private equity. Směrodatná odchylka portfolia se tak zvedla z 6 % na 17,2 %, což je znatelné zvýšení rizika:

port.png

Graf je jen dalším důkazem známého faktu: Žijeme ve světě nízkých návratností a pokud chceme návratnost vyšší (přesněji řečeno návratnost dříve obvyklou), musíme podstoupit znatelně vyšší riziko. Projevuje se to i vyšší poptávkou po akciích, následně jejich rostoucími valuacemi a klesající návratností i u této třídy aktiv. Je hodně módní a také povrchní vinit z toho centrální bankéře. Jádrem tohoto stavu je spíše nadbytek globálních úspor, který neúnavně eliminuje všechny investiční obědy zadarmo i obědy s mírnou slevou. Moc se nehovoří o tom, že logickým důsledkem masivního přesunu k rizikovějším aktivům by měla být rostoucí zranitelnost systému, ale to dnes jen jako poznámka na okraj.

Menší návratnost = více/méně investic?

Nyní mi dovolte jednoduchou, lež velevýznamnou otázku: Snížíte kvůli nižší výnosnosti investic svá očekávání ohledně vašeho budoucího životního standardu? Nebo jste spíše ochotni si nyní více odepřít, ale ze svého „penzijního“ standardu neslevit? V prvním případě by mělo docházet k tomu, že nás nižší očekávané návratnosti dotlačí k vyšší spotřebě a menším úsporám: Úspory a investice tolik nevydělávají, tak si místo nich něco koupíme, něco sníme, někam pojedeme... Na tento mechanismus se spoléhá i monetární stimulace, protože vyšší spotřeba (menší snaha spořit) by v ideálním případě roztočila kola výroby, multiplikátorů, investičních akcelerátorů a snad i dalších „torů“. Do tohoto stimulačního ideálu máme ale zatím bohužel daleko.

V druhém případě by nastal na první pohled paradoxní, ale vlastně logický jev. Pokud jsme totiž pevně rozhodnuti, že v pozdějším věku chceme mít určitou výši úspor a určitý materiální standard, měníme podle současné očekávané návratnosti výši našich (pokud možno pravidelných) úspor. Pokud čekáme, že nám naše úspory/investice vydělají více, můžeme si ukládat stranou méně. A naopak, pokud investice vydělávají méně, musíme se více uskromnit a investovat víc. Z toho jednoznačně vyplývá, že klesající očekávaná návratnost akcií by nás měla vést k tomu, že do nich budeme investovat více a ne méně (pokud tedy nečekáme, že další krize a kolaps trhů už je za rohem).

Pokud by většina střadatelů a investorů uvažovala způsobem popsaným v druhém příkladu, roztáčela by se spirála neustále se zvyšující se poptávky po akciích, jejich klesající návratnosti a následně ještě vyšší poptávky. Vedle toho by tento mechanismus stavěl na hlavu obecně přijímaný předpoklad zmíněný výše: „Nižší očekávaná návratnost/nižší sazby = vyšší spotřeba“. Přesto jde podle mne o relevantní koncept a úvahu (a je to mimochodem i jeden z důvodů, proč považuji záporné sazby za špatný pokus jak monetárně stimulovat ekonomiku). O této relevanci si ale konec konců nejlépe rozhodne každý sám za sebe odpovědí na uvedené otázky.

Určitě dnes nežijeme ve světě, kde by k sobě akciový trh lákal další a další investory tím, že na něm jsou plošné výnosové žně. Možná ale žijeme ve světě, kde je právě kvůli celkově nižším výnosům více než dříve relevantní uvažovat o systematickém a dlouhodobém budování akciového portfolia. Je tu samozřejmě otázka načasování a konkrétního výběru, která jde nad rámec dnešní úvahy. Ale určitě nejsme v situaci, kdy by nebylo kde brát. Například dividendový výnos německých akcií je stále relativně vysoko (viz i příspěvek „SAP a německý akciový útlum“).


Čtěte více:

Brexit pomohl Burberry k lepším tržbám; Akcie +4 %
13.07.2016 11:03
Největší britský výrobce luxusního zboží Burberry díky nárůstu zájmu z...
Evropský průmysl: Jeden krok vpřed a hned zase zpátky…
13.07.2016 11:39
Evropský průmysl letos rozhodně optimismus trhům nedodává. Dubnový vý...
Rovnováha na trhu? Těžko, svět je zaplavený ropou
13.07.2016 12:38
Ropný průmysl žije nadějí na návrat do rovnováhy, která by udělala tl...

Váš názor
  •  
    14.07.2016 9:04

    vydělej peníze na burze díky superpočítači a jednoduchým logaritmům, kup si luxusní nemovitost tu oprav vlastníma rukama a luxusně pronajmi, potencionál 500 % výdělku k investované částce, v práci se tedy honit nemusíš pokud Ti vůbec stojí za to dělat na druhé
    rob
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů