Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Continental potvrzuje valuační atraktivitu německého trhu

Continental potvrzuje valuační atraktivitu německého trhu

02.08.2016 17:45

Sázky na akcie automobilek sebou už nějakou dobu nesou i víru v to, že tyto společnosti úspěšně dokončí svou transformaci na výrobně-finanční společnosti. V současné době je totiž dlouhá řada z nich ve fázi, kdy znatelně rostou rozvahy finanční části jejich podnikání, což sebou nese velké investice do pohledávek. A následně negativní provozní a volné cash flow. Ziskově si tak automobilky nemusí vést zle, jde ale o optický klam, protože jejich cash flow je v červených číslech.

Pokud někdo věří v pozitivní vývoj na automobilovém trhu a zároveň se mu nechce riskovat, zda zmíněná transformace dopadne dobře, může se zaměřit na jinou část automobilové vertikály. Tedy například na výrobce pneumatik. Tím pak zabije více much jednou ranou. V takovém případě například odpadá i dilema týkající se otázky, zda budoucnost patří tradičním vozům, elektrovozům, vodíku, automobilům od Googlu, či Applu a podobně.

Z následujícího grafu je zřejmé, že výrobcům pneumatik, respektive jejich akciím se nejednou vede lépe než automobilkám. Dnes bych se přitom chtěl zaměřit na fundament zeleně vyznačené akcie společnosti Continental a budu tak zároveň pokračovat v „německé“ lince, která se vine několika posledními příspěvky.

Cont 1.png

Zdroj: FT

Pokud bych měl velmi krátce shrnout fundament Continentalu, mohl bych napsat, že jde o slušně rostoucí dojnou kravku. Jak ukazuje následující tabulka, provozní cash flow trendově roste a v minulém roce dosáhlo téměř 5 miliard eur. CapEx dosahuje méně než poloviční částky a po CapEx tak firma vydělala asi 2,7 miliardy eur. V roce 2014 to byly 2 miliardy eur a v roce 2013 1,7 miliardy eur:

Cont 2.png

Zdroj: FT

Continental neodkupuje akcie a akcionářům vyplácí dividendu, která je hluboko pod tím, co firma na volném cash flow vydělá. V předchozích letech tak navyšovala hotovost v rozvaze, nebo splácela dluhy a v roce 2015 provedla i vyšší ostatní investice. Základní vzorec je tedy jasný: Firma hodně vydělává, dividendy jsou hluboko pod tím, co by mohla z volného cash flow vyplácet, rozvaha je velice silná. Zkazí tento téměř ideální obrázek přemrštěná valuace?

Rozumná valuace

Podle krátké valuační úvahy je odpověď záporná. Posuďte sami: Kapitalizace firmy nyní dosahuje 37,4 miliard eur. S betou na hodnotě 1,41 (jde tedy o systematicky rizikovou akcii) bude požadovaná návratnost dosahovat 7,7 %. Pokud by nyní Continental dokázal udržovat volné cash flow na stabilní úrovni (tedy bez dalšího růstu), musel by akcionářům na ospravedlnění kapitalizace vydělávat 2,9 miliardy eur ročně. Pokud by cash flow mělo růst o 2 % ročně, stačil by krátkodobý standard ve výši necelých 2,2 miliardy eur ročně. A pokud by firma dokázala navyšovat cash flow dlouhodobě o 4 %, stačí jí nyní vydělávat asi 1,4 miliardy eur. Minimálně pro následující dva roky přitom analytici čekají ještě rychlejší růsty a jak bylo uvedeno, už v roce 2015 firma na volném toku hotovosti vydělala 2,7 miliardy eur.

U akcií Deutsche Post jsem tu psal, že „jednodušší už to nebude“. Jde totiž o hezky vydělávající firmu s jednoduchým modelem, jejíž valuace není nijak přemrštěná. Možná jsem se ale unáhlil a charakteristiku „jednodušší už to nebude“ jsem si měl nechat pro Continental. Náš pohled na vybrané německé akcie tak zatím potvrzuje to, na co jsem před časem poukazoval v souvislosti s celým německým trhem: Valuace jsou (na rozdíl od amerických akcií) relativně nízko (a to i u fundamentálně silných firem) – viz následující graf. Samozřejmě, že nejde o oběd zadarmo. Měnou, kterou se platí, je riziko a někdy horší výhled. Zdá se ale, že nyní dochází ke zvýšení otáček globální ekonomické aktivity a pokud by tento trend pokračoval, mělo by se to do exportně citlivějšího německého trhu také promítnout.

Cont 3.png


Čtěte více:

Komentář analytika k výsledkům Kofoly za 1H16: Problémy v Polsku
02.08.2016 11:40
V pondělí po ukončení obchodování oznámila Kofola výsledky hospodaření...
Komerční banka 2Q16 Preview: Visa a nižší platby do povinných fondů podpoří zisk
02.08.2016 16:00
Komerční banka ve středu 3. srpna zveřejní své výsledky za 2Q16. Očeká...
Technická analýza - DAX pod prodejním tlakem obrací trend
02.08.2016 14:18
DAX : Parabolický trendový indikátor SAR signalizuje pokračující down ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení