Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Bruce Willise na záchranu Země nepotřebujeme, misi AIDA ano

Víkendář: Bruce Willise na záchranu Země nepotřebujeme, misi AIDA ano

11.12.2016 8:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropské země nyní rozhodují o budoucnosti programu, který by nás měl připravovat na hrozbu střetu s asteroidem. Bývalý astronaut Rusty Schweickart se obává, že taková srážka by na Zemi mohla zničit veškerý inteligentní život. V rozhovoru pro Der Spiegel uvedl, že se sice zajímá i o změnu klimatu a podobná témata, ovšem srážka s asteroidem si zasluhuje více pozornosti, protože by v tom nejhorším scénáři mohla mít tak nedozírné důsledky. Zároveň bychom ale podle něj neměli uvažovat ve stylu „buď a nebo“, protože lze zároveň řešit problém se změnou klimatu a připravovat se na kolizi s vesmírným tělesem. 

Proč by měl asteroid být pro Zemi problémem, když o všech velkých v naší blízkosti víme a žádný nás neohrožuje? Schweickart poukazuje na to, že asteroidy už na Zemi dopadly nesčetněkrát a dopad jednoho z nich vyhubil dinosaury. „Čím jsou větší, tím složitější situaci čelíme a je jen otázka času, kdy dopadne nějaký velký. Můžeme s tím ale něco udělat a proto bychom se měli začít snažit,“ říká bývalý astronaut.

Stephen Hawking říká, že dopad asteroidu by mohl být jednou z příčin zániku inteligentního života ve vesmíru. Není ale větší hrozbou například možnost jaderné války? Schweickart říká, že „lidstvo samo sebe jadernou válkou nevyhubí“. Šlo by podle něho o katastrofu, ale lidé nemají dost zbraní na to, aby se sami úplně vyhubili. Asteroid ale takový potenciál má a proto bychom měli začít pracovat na prevenci této hrozby. 

Naše současné systémy by nám měly v případě nově objevené hrozby srážky s asteroidem dát varování s takovým předstihem, že bychom měli mít k dispozici několik desítek let předtím, než by ke kolizi skutečně došlo. Platí to zejména u větších vesmírných těles. „Nehovořím ale pouze o skutečně velkých asteroidech. Pokud máme možnost zachránit lidské životy a majetek, měli bychom tak učinit. Potřebujeme systémy včasného varování a technologie, které by byly schopné měnit kurz asteroidů. Potřebujeme i politickou vůli a připravenost se tomuto tématu věnovat. Musí být jasné, kdo bude o čem rozhodovat, kdo vyšle střely směrem k asteroidu, kdo za to zaplatí. Jde o globální rozhodnutí, na kterém se musíme podílet všichni. Pokud tomu tak nebude, nikam se nedostaneme,“ tvrdí Schweickart.

NASA a americká agentura FEMA nedávno provedla počítačová evakuační cvičení, která měla modelovat postup při hrozbě srážky s asteroidem. Podle Schweickarta jsou podobná cvičení potřebná, ale je nutné vytvořit i potřebné technologie a „cvičit musí celý orchestr, pouze počítačová cvičení nestačí“. V Lucernu přitom nyní probíhá jednání členských zemí Evropské kosmické agentury, které rozhoduje o dalším financování pro misi nazvanou Asteroid Impact and Deflection Assessment (AIDA) a pro rozvoj spolupráce USA a Evropy na prevenci kolize s malými asteroidy. Schweickart tvrdí, že pokud nebudou nalezeny potřebné zdroje, zahodíme výjimečnou příležitost pro „relativně levnou misi, která by nás toho hodně naučila“. 

Cílem mise AIDA je sledování změny dráhy asteroidu poté, co na něj dopadla vesmírná sonda. Pokud by se Evropa rozhodla nepodílet se na misi, nemá podle astronauta smysl, aby se jí zúčastnili jen Američané. „Spojené státy mají za úkol na steroid vystřelit, Evropa jej má poté monitorovat. Jestliže nikdo nebude sledovat změnu dráhy asteroidu, nemá smysl na něj vysílat projektil. Měli bychom si uvědomit, že poprvé v historii máme příležitost změnit dráhu vesmírného tělesa. Jde o gigantickou věc, kdy bychom mírně změnili mechaniku solárního systému s cílem zvýšit pravděpodobnost našeho přežití,“ tvrdí Schweickart. A dodává:

„Podobné mise musí být bez posádky, žádné lidi na palubě nepotřebujeme. Mise bez posádky potřebuje na přípravu 10 – 15 let. Pokud by byla s lidskou posádkou, příprava by trvala 25 – 30 let a byla by asi desetkrát dražší. Žádného Bruce Willise nepotřebujeme, potřebujeme robota, který to udělá za něj. Rychleji i levněji.“ 

Autorem je Christoph Seidler.

Zdroj: Der Spiegel


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university