Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Detaily o ruských hackerských útocích: USA zveřejnily podrobnosti

Detaily o ruských hackerských útocích: USA zveřejnily podrobnosti

30.12.2016 10:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Používání falešné identity či rozesílání podvodných e-mailů, snažících se z potenciálních obětí vylákat hesla a další citlivé údaje. I to patřilo k praktikám ruských hackerů, kteří se pokoušeli ovlivnit průběh amerických prezidentských voleb, tvrdí analýza zveřejněná ve čtvrtek americkými bezpečnostními úřady. Je vůbec první podobnou oficiální zprávou.

Společná analýza Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a ministerstva vnitřní bezpečnosti (DHS) podle agentury AP uvádí, že ruská civilní i vojenská rozvědka prováděla "kybernetické operace zacílené na americkou vládu a obyvatele". V některých případech se podle amerických úřadů hackeři ukrývali za falešnými identitami, aby oběti nedokázaly zjistit původce útoků.

Používali rovněž typické praktiky takzvaného phishingu, například rozesílání podvodných e-mailových zpráv tvářících se jako oficiální komunikace, s jejichž pomocí lákali z lidí hesla k jejich uživatelským účtům či jiná tajná data. Nejméně jeden člověk otevřel podle analýzy přílohu, která do jeho počítače nahrála škodlivý program určený ke sběru dat.

Americké tajné služby již na podzim dospěly k závěru, že se Rusko snažilo ovlivnit volby ve prospěch republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Budoucí prezident považuje jejich závěry za nepřesvědčivé a tvrdí, že původce útoků nelze spolehlivě zjistit. Rusko opakovaně popírá, že by bylo do útoků zapojeno.

Hackerské aktivity ruských tajných služeb podle zprávy neskončily s americkými volbami, nýbrž stále pokračují. Prezident Barack Obama v reakci na útoky ve čtvrtek rozhodl o vypovězení 35 ruských diplomatů a přijetí sankcí vůči rozvědkám a lidem s nimi spojeným.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

EU je nyní silnější, ale záplatování krizí nekončí
30.12.2016 6:33
Bývalý finský premiér a triatlonista Alexander Stubb je pro některé li...
Wall Street zakončila beze změny, v plusu těžaři zlata
29.12.2016 22:03
Americké akciové trhy dnes několikrát změnily svůj směr, když obchodní...
Rozbřesk – Cena ropy v závěru roku roste, trh vyhlíží setkání producentů 13. ledna
30.12.2016 9:13
V samotném závěru roku 2016 vzrostla cena ropy Brent k 57 USD/barel. V...
Restrukturalizace společného podniku BP a Rosněftu změnila akcionářskou strukturu německých rafinérií
30.12.2016 8:59
Ruský energetický koncern Rosněfť bude přímým akcionářem ve třech něme...
Technická analýza - Dolar dnes může euru umazat včerejší zisky
30.12.2016 9:32
EURUSD: Měnový pár se dnes ráno nachází poblíž denní úrovně R1 při 1,...

Váš názor
  • phising
    03.01.2017 10:08

    Clanek si lze asi prebrat lecjakym zpusobem, nicmene mne z toho plyne, ze patrne Hillary klikla na podvodny odkaz, prisla o maily a diky tomu prohrala volby - psali prece, ze se nasel nejmene jeden clovek, ktery tak ucinil.
    Andzin
    • Re: phising
      03.01.2017 13:25

      ... si lze asi prebrat lecjakym zpusobem...jako třeba - zatímco se ruští přátelé DT snažili zabránit zmanipulování voleb a pomáhali pozorovatelům s jejich náročnou prací udržet postup voleb transparentní a neovlivněný podvodnými pokusy na poctivé úrovni, demokraté v čele s Hillary, se svými nekalými praktikami pokoušeli zvrátit smýšlení pokrokově smýšlejícími voliči a vyvolat třetí světovou. To se ti líbí ?
      :o))
  • Nechat Rusy v tom jejich bordelu.
    02.01.2017 14:07

    A jenom monitorovat co dělají. Oni se zahrabou sami. Rusák umí jen pouštět hrůzu a vyhrožovat. Kolik jim jen za prosinec spadlo letadel. Dodnes ani neví proč a jen hádají co se asi mohlo stát. Technická závada, chyba pilota, nebo špatné palivo. Z jejich slavné letadlové lodi jim taky spadla dvě. Sama o sobě aniž by je někdo ostřeloval. Jak by to asi vypadalo v boji. A ted' se dokonce zase kamarádí, z nouze s Turky, kteří jim nedávno sestřelili letadlo a taky vyhrožovali jak se pomstí. Ted' doufají že jim DT půjde na ruku a zruší sankce, za které byli nedávno rádi, protože jim prý umožní se postavit na nohy. Mají to jaksi nedomyšlené. Umí jen škodit a nabourávat se do systémů jiných států, jako vždycky. To je jejich nátura a umění.
    ..
    • Re: Nechat Rusy v tom jejich bordelu.
      02.01.2017 16:10

      ....jsou to holt chudáčci, pane analytiku, mějte s nimi slitování....
      keris
      •  
        02.01.2017 18:09

        To bych považoval za chybu mít s rusáky slitování.
        ..
  • DT je znalec politiky USA, to je zřejmé
    02.01.2017 8:28

    Donald Trump patřil mezi ty, kdo přinejmenším "tušili", že se něco chystá. Odvolává se na svou knihu Amerika, kterou si zasloužíme, kterou vydal v roce 2000 a v níž v podstatě útoky předpověděl. Napsal tehdy tato v pravdě prorocká slova: „Jsem přesvědčen, že nám hrozí teroristické útoky, vedle kterých budou útoky na Světové obchodní centrum z roku 1993 vypadat jako hra dětí s petardami. Jednoho dne nám řeknou o podivné figurce Usámovi bin Ládinovi, a že je to nepřítel číslo 1, a americká letadla srovnají se zemí jeho hnízdo v Afghánistánu. On se schová někde v horách a za nějakou dobu nám ukážou nového nepřítele a novou krizi.“
    Špaček
    • Re: DT je znalec politiky USA, to je zřejmé
      02.01.2017 11:37

      ... slabé. Tohle je lepší: "Podle ruských expertů došlo na Manhattanu k řízené jaderné podzemní expolozi. ".
      Donald rulezzz
      •  
        02.01.2017 14:39

        Kdepak, kam se hrabou Rusi na Kačera, ten umí pobavit daleko nejlíp. Jeho rozhovor s Billy Bushem nemá chybu, to by měli vysílat dvacátýho při inauguraci.
        Špaček
        •  
          02.01.2017 15:41

          ... neměj obavy, jistě se vysílat bude. ... nicméně, dodnes jsem nepochopil, co na tom tak (některé) Američany rozrušilo. Holt ne kaźdý žena je dáma, některé jsou i poněkud prodejné, či si sebe nepříliš váží. Pan prezident jen zmínil jsou zkušenost. Nepřekvapivou.
          Donald rulezzz
          •  
            02.01.2017 16:51

            ... že se mu to ne vždy daří, jak říká na záznamu. To zřejměi Amíky namíchlo, ten jeho neúspěch. Asi tenkrát udělal Kačer chybu v odhadu.
            Špaček
  • ... manipulace aneb mocenská pavučina lží
    31.12.2016 18:24

    ... nechali jsme si podsunout myšlenku, že kdosi (nevíme kdo) nečestně ovlivňoval americké volby. K ničemu takovému ale nedošlo. Stalo se pouze to, že vitálně důležité informace pro rozhodování amerického voliče byly utajovány Demokratickou stranou. Kdosi (nevíme kdo) tyto informace z nezabezpečených emailových serverů získal a předal je Wikileaks, který je zveřejnil. Tento proces byl zcela jistě nezákonný, nicméně v nezákonné pavučině lží moci jediný možný.
    Donald rulezzz
  • ... podle šklebu poznáte je
    31.12.2016 1:16

    ... je to pořád totéž, jen pouhé pokračování sexismu (ha-ha) pana Trumpa, jeho rasismu (ha-ha), nyní tedy jeho rusofilie (ha-ha). My máme problém, velký problém. Problém s našimi elitami (ha-ha).
    Donald rulezzz
    • Re: ... podle šklebu poznáte je
      01.01.2017 22:15

      úžasné. Přeji šťastný rok 2017
      mša
      •  
        01.01.2017 23:39

        :) i Tobě. Ať milují Tě ti, na kterých Ti záleží.
        Donald rulezzz
  • ... žádný důkaz o identitě hackrů
    31.12.2016 0:48

    ... žádný důkaz o identitě konkrétní cizí mocnosti ani zda taková vůbec byla, žádný důkaz, prostě nic, velké NIC. To je obsah tohoto článku, to je obsah analýzy amerických bezpečnostních úřadů. Žádné detaily o útocích zveřejněny nebyly, jen účelové spekulace. CIA by si měla uvědomit, že koncem ledna podá detaily prezidentovi, kterého nyní napadá, zlehčuje jeho mandát. Protože, cílem pomlouvačného útoku končící Obamovy administrativy není Rusko. Je to Trump. ... Američany Rusko vůbec nezajímá, či pouze málo.
    Donald rulezzz
  •  
    30.12.2016 22:33

    ....nějak se pozapomnělo na špiclování spojenců, konkrétně tetky merkelové...inu, vše špatné pochází od ruska, že...
    keris
    •  
      30.12.2016 22:36

      Nezapomnělo. jen je článek o něčem jiném. Přesto se najde parta proruských pohůnků, kteří to omílakí pořád dokola.
      Velkamedvědice
      •  
        31.12.2016 18:57

        ... tak jo. Ale nic jiného závadného jsem v tom nenašel.
        Donald rulezzz
  •  
    30.12.2016 21:43

    Neumím si představit, jak je možné, že Američané, kteří vyrábějí špičkové zbraně, vyzbrojené špičkovými řídícími systémy, které jsou exportovány do celého světa, nejsou schopni zabránit téměř „primitivním“ ruským heckerům ovlivnit jejich nejdůležitější akci za čtyři roky, kterou volby prezidenta bezesporu jsou. Paradoxem pak je, že „poškozená“ je vládní strana, která byla zodpovědná za kvalitní přípravu voleb -je to vyvrcholení schopností jak prezidenta Obamy tak jeho potenciální nástupkyně Clintonové. Teď se jenom bojím, aby jiní heckeři se nedostali na stejně kvalitní zbraňové systémy…
  • ... mediální propaganda
    30.12.2016 19:59

    ... logicky bych čekal, že materiály očerňující paní Clinton budou uloženy na počítačích Republikánské strany. Ruské hackerské trubky ovšem, dle dnešní TV Nova, se rozhodli očerňující kompro získat ze sídla Demokratické strany. ----------------------- ergo, my nemáme vůbec žádny problém s ruskou propagandou. Fatální problém máme s propagandistickou masáží, kterou na nás chrlí naše vlastní sdělovací prostředky.
    Donald rulezzz
  • koho baví diskutovat
    30.12.2016 17:33

    Když se to tady nepochopitelně maže?
    Jesse
    • Re: koho baví diskutovat
      02.01.2017 9:33

      ...a nově se ještě můžeš zodpovídat z toho, co jsi napsal....a zrovna na tomto serveru bych byl hodně opatrný...
      keris
    • Re: koho baví diskutovat
      30.12.2016 17:38

      ... mě.
      Donald rulezzz
      •  
        30.12.2016 18:05

        Kdyby se to tu mazalo za gramatické chyby, byl bys jediný přijatelný šplhoun. To by byla nuda:-))
        Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university