Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehřátí trhu hypoték? Rusnok ho zatím nevidí. Pokud ano, ČNB zasáhne

Přehřátí trhu hypoték? Rusnok ho zatím nevidí. Pokud ano, ČNB zasáhne

18.01.2017 12:22
Autor: ČTK

Pokud bude tuzemský trh s nemovitostmi vykazovat známky přehřívání, je Česká národní banka připravena dále zpřísnit podmínky poskytování úvěrů na bydlení. Poslancům to dnes řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok při představování zprávy o finanční stabilitě. ČNB už loni zpřísnila podmínky tak, že maximální limit pro výši hypotéky představuje od loňského října 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od letošního dubna pak klesne na 90 procent.

"Jsme připraveni jít ještě níž, pokud bychom viděli, že je to potřeba. Zatím si myslím, že to bude stačit," řekl Rusnok na dotaz ČTK.

Rusnok před poslanci uvedl, že existuje jisté riziko vzniku spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení. ČNB podle něj sice nehodnotí vývoj jako akutní přehřívání, které by vedlo k bezprostředním rizikům pro finanční stabilitu, ale vzhledem k rizikům spojeným s pokračováním tohoto růstu, zvyšováním cen nemovitostí a významného podílu úvěrů s rizikovějšími charakteristikami se rozhodla už loni svá doporučení zpřísnit.

"V případě, že domácí trh nemovitostí bude v dalším období vykazovat rostoucí známky přehřívání a rizikovější úvěrové charakteristiky, jsme připraveni případně dále tyto podmínky zpřísnit," řekl Rusnok. Bankám bude doporučovat i jiné nástroje, například posuzování ukazatelů klienta splácet úvěr z vlastních zdrojů.

Rusnok také řekl, že míra nesplácených úvěrů v tuzemském bankovním sektoru je silně pod evropským průměrem a pohybuje se kolem 4,5 až 4,7 procenta. U hypoték je podle něj tento poměr ještě příznivější. Tradiční české banky jsou v tomto směru obezřetné, současná situace je navíc příznivá z hlediska dlužníků, protože zaměstnanost je vysoká a mzdy rostou, uvedl. "Tady žádné akutní nebezpečí nevidíme," poznamenal.

#BoFA: #Koruna možná příliš neposílí, #ČNB ukončí #intervence na přelomu dubna a května $CZK $EUR $EURCZK - https://t.co/cc5KGRG1mC pic.twitter.com/qzyNmnjojZ

"My netvrdíme, že je tady nějaká extrémní nebo vůbec nějaká bublina, která by měla národohospodářské důsledky. Jsou tady lokální záležitosti na trhu, které jsou řekněme ne úplně standardní, ale nejsou často vyvolány jenom růstem poptávky, který mimo jiné souvisí s levnými úvěry, ale také tím, že je omezená následky. A to už má jiné příčiny, většinou nějaké administrativně technické," řekl Rusnok ČTK. "Rozhodně nejsme zatím mezi zeměmi, které by trpěly nějakým zásadním přehříváním toho realitního trhu," dodal.

Guvernér také připomněl, že vláda v pondělí schválila návrh novely zákona o ČNB, která centrální bance umožní získat zákonnou pravomoc určovat parametry úvěrů na bydlení. V současnosti centrální banka vydává parametry pro úvěry na bydlení formou doporučení, které není striktně vymahatelné. Změnu zákona musí schválit Parlament a podepsat prezident.


Čtěte více:

Průměrná sazba hypoték vydržela v prosinci na historickém dně
18.01.2017 7:43
Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci zůstala na listopadovém his...

Váš názor
  •  
    18.01.2017 12:52

    do systému jsou vytištěny a nasypány mld korun, nejen spekulanti ale i investoři chtějí na konci intervencí postupném zhodcení koruny vydělat...nemovitosti jsou dobrou příležitostí v klidném a bezpečném státě, ve srovnání s jinými místy Evropy
    Nostradamus
    • Mam pocit ze guverner bud mluvi z hladu nebo se definitivne zblaznil
      18.01.2017 13:41

      To je dusledek Tomsika a strach z deflace jestli neni na trhu s nemovitosmi mega bublina tak jsem indiansky medicinman .Rusnok vzpamatuj se dokud je cas jestli byt za 5 mega v Brne nebo Praze za 6 mu prijde normalni tak me ne pri medianu 20k bruto az uroky pujdou na 5-6% a banky prubnou na zmenu i 7-10 fixacebto bude mazec znam plno lidi kteri kupuji nemovitosti za 6 mega se 100% hyposkou a bez rezervy co to snima udela pri turbulenci po intervencich nebo prasknuti bubliny je nasnade... Pane Rusnok kupte si vesteckou kouli jinak se z toho zvencnete....
      martík
    • co to zase plácáš za nesmysly?
      18.01.2017 13:35

      Takže kdo dnes prodával eura za koruny, ten by chtěl na tom vydělat? No budiž, tak se budou snažit, aby jim nehnila v rukou slábnoucí měna a budou se snažit korunu zdražit. Nebo si myslíš, že to budou dělat spotřebitelé a spořílci v ČR? Bóžínku:-))) Hlavně netvrď, že tato intervenční suma se nalila do ekonomiky. ČNB si na sebe upletla bič. Bude zle.
      Jesse
  • No, já to vidím dost jinak
    18.01.2017 12:41

    když vidím, kolik bytů se prodá za neuvěřitelné ceny... malá bublina ...
    Bob
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení