Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko je z nejhoršího venku – díky Trumpovi i ropě

Rusko je z nejhoršího venku – díky Trumpovi i ropě

07.02.2017 12:13
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Ruský HDP se sice v roce 2016 snížil o -0,2 procenta, ale pro akcie a rubl to byl rok dobrý. I přes pokračující sankce se totiž ekonomika vzchopila díky dohodě kartelu OPEC o omezení těžby ropy, což pomohlo zvednout ceny této komodity, a také díky zvolení Trumpa americkým prezidentem, od čehož si mnozí slibují benevolentnější přístup vůči Rusku.

Zdá se, že z toho nejhoršího je Rusko už venku. V roce 2015 se ruská ekonomika pod tíhou sankcí a nízkých cen ropy propadla o -2,8 procenta, minulý rok už jen o -0,2 procenta. Tento rok může ekonomika největší země na světě podle rozlohy poprvé od ukrajinské krize růst – ratingová agentura Moody’s podle svého reportu z ledna očekává, že až o jedno procento. Slušný vývoj minulý rok už přitom zaznamenaly tamní akciové trhy a rubl.

Za rok 2016 moskevský akciový index MICEX připsal zhruba čtvrtinu hodnoty, od historických minim na jaře 2014, kdy začala ruská intervence na Ukrajině, dokonce okolo 80 procent. Jak podotýká server Financial Times s odvoláním na data společnosti Morningstar, třetina z patnácti nejvýkonnějších fondů minulého roku byly fondy specializující se na ruské akcie.

Manažeři fondů, se kterými se bavil deník Financial Times, dávají šance například realitnímu sektoru, neboť se zlepšením ekonomických podmínek očekávají i zlevnění hypoték a zvýšenou developerskou aktivitu.

Rubl je výjimkou mezi rozvojovými měnami

Ruský rubl byl ještě na začátku minulého roku na minimech proti dolaru na hodnotách přes 80 USD/RUB, od té doby však posílil a je těsně pod 60 USD/RUB. Pokud se dál zvýší cena ropy a centrální banka ponechá úrokové sazby vysoko na hodnotách okolo 10 procent, příliv kapitálu do Ruska může pokračovat.

Za poznamenání stojí, že rubl snad jako jediná rozvojová měna po zvolení Trumpa americkým prezidentem roste. Zatímco ostatní rozvojové a exotické měny ztrácejí kvůli obavám, že Trumpova protekcionistická opatření uškodí jejich exportům, Rusko se v podstatě nemá čeho obávat, neboť s USA již má poškozené obchodní vztahy kvůli sankcím.

I když to podle posledních vyjádření amerických představitelů již jmenovaných Trumpem (například velvyslankyně při OSN nebo ministra obrany) nevypadá, že rušení sankcí je na dosah, nový americký prezident má viditelný zájem o navázání lepších vztahů s Kremlem, než měl jeho předchůdce.

Trump se o své vstřícnosti k Rusku často zmiňuje na Twitteru

Pokud má být ruský růst udržitelný a nebýt založený jen na příznivých cenách komodit, tamní ekonomika se musí více diversifikovat a přilákat technologie a kapitál, na což už dlouho upozorňují odborníci. Co se týče geopolitických rizik, zatímco situace v Sýrii se zatím vyvíjí ve prospěch Ruska, bezprostřední hrozbou pro současnou stabilitu může být v krátkodobém horizontu opětovná eskalace konfliktu na východní Ukrajině, kde boje od nového roku zintenzivnily.


Čtěte více:

Rusko se vzpamatovává z padlé ropy a sankcí, úprk kapitálu brzdí
17.01.2017 19:29
Ruská ekonomika se postupně vzpamatovává z prudkého propadu způsobenéh...
Přichází „ruská“ fáze holandské nemoci
20.01.2017 15:19
Nizozemí dlouhé roky slavilo a příčinou bylo obrovské ložisko zemního...
Deutsche Bank bude platit v Británii a USA za „zrcadlové obchody“
31.01.2017 10:54
Problémové německé bance se podařilo vyřešit další obvinění, když v no...
Nový způsob počítání tanků ruské ekonomice prospěl
05.02.2017 7:26
Nejdelší ruská hospodářská recese za téměř dvě desetiletí možná není t...

Váš názor
  •  
    07.02.2017 13:28

    pane Zelenka , vše se nenechá hodnotit podle finančních trhů , rostoucího nebo klesajícího HDP , pohybem regulované evropské měny k dolaru popř. jiným měnám . Zejména když sami banky regulují a regulacemi finanční trhy poškozují . Příkladem budiš i česká Kč. Nyní jsou všichni po.....í strachy z toho jak to dopadne až intervence skončí. Vrátím se k Rusku . Všichni politici , včetně těch českých snad věřili tomu jak Rusko dostanou do kolen sankcemi ? Ruský národ má jednu zvlášnost , kterou jim lze závidět . Čím víc je "jejich" PUTIN napadán , tím pevněji za ním normální lid stojí . To je fakt , který prostě platí. Sankce typu zákazu vývozu jablek , možná ředkviček do Ruska byly k smíchu a mohl napadnout úředníky v Bruselu vč. našich pánů EU vyslanců darmožroutů.
    václav
  • Pokud vám stačí ke spokojenosti přírůstek HDP
    07.02.2017 13:25

    Pokud vám stačí ke spokojenosti přírůstek HDP, kurs rublu, platební bilance a zaměstnanost , je to možná v Rusku lepší, ale dokud neexistuje zdravá střední třída, transparentní a jednoduché rámcové podmínky, vhodné prostředí pro působení firem a svobodných povolání, vymahatelnost práva, stálost pravidel, subsidiarita nebo třeba svobodná diskuse, nepomůže Rusku ani trojnásobná cena ropy.
    • Re: Pokud vám stačí ke spokojenosti přírůstek HDP
      07.02.2017 13:40

      A co pomůže nám , pane kolego . Stálost pravidel ???? Vymahatelnost práva ???? Vhodné prostředí ????? Nebuďte k smíchu . Podnikám od r. 1989 a vše o čem píšete skončilo nástupem soudruhů socanů . Od té doby se zejména ta pravidla ( zákony ) zdokonalila tak , že už jim nerozumí ani autoři - zákonodárci . Nová revoluce 1968 , popř. 1989 přijít nemůže , protože si jí soudruzi herci , zpěváci , novináři atd. nepřejí . Proto musí přijít Trumpové , Asádové nebo Babišové a vrátí rozmazlenou populaci zpět na zem bez ohledu na mínění "umírněnou" opozice.
      václav
      • Václav
        08.02.2017 14:07

        Tak já zase souhlasím z vaším oponentem N....Nemá cenu kvůli nedostatku argumentů odvádět pozornost na Čr....Řeč byla o rusku a pokud srovnavate v uhybném manevru z ČR, vězte, že podnikatelské prostředí ruska zřejmě neznáte? Kdo, ze je priposrán z intervencí?? Pisalci na chatu? Mluvte za sebe..Já nejsem a ČNB taky ne...Pocitejte tajice až po lovu..
        Velkamedvědice
      •  
        07.02.2017 17:36

        Plně s Vámi Václave souhlasím!
        Skalar
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data