Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ropy a plynu se našlo nejméně za 60 let. Budeme závislejší na zdrojích z břidlic?

Ropy a plynu se našlo nejméně za 60 let. Budeme závislejší na zdrojích z břidlic?

13.02.2017 13:47, aktualizováno: 13.2. 16:16
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Ceny ropy sice loni rostly, pro ropný a plynárenský průzkum ale uplynulý rok tak úspěšný nebyl. Nových polí se v obou případech našlo nejméně za posledních šest desítek let. Útlum by mohl signalizovat, že svět by mohl být v budoucnu závislejší na břidličné ropě a dalších takzvaně nekonvenčních zdrojích.

Data společnosti IHS Markit ukázala, že celosvětově bylo loni objeveno jenom 174 ložisek ropy a zemního plynu. Pro srovnání, do roku 2013 bylo výsledkem hledání nových ložisek v průměru 400 až 500 nálezů ročně.

Menší počet nově nalezených ložisek ropy a plynu by mohl znamenat, že nabídka na trzích bude v příštím desetiletí omezenější. Přerod průzkumného vrtu v těžební je totiž dlouhodobějším procesem. Může trvat pět i sedm let, než v něm může začít těžba, napsal list Financial Times.

 oil

Ropný a plynárenský průzkum nemá na růžích ustláno už nějakou dobu. Na 60letá minima klesl počet nově objevených ložisek už předloni. Loňský rok obrat nepřinesl, nalezena byla ložiska se zhruba 8,2 miliardy barelů ekvivalentu ropy a plynu. Oba největší nálezy roku 2016 se nacházejí v USA: jsou jimi ložisko u severního pobřeží Aljašky a pevninský nález rovněž na Aljašce, které by mohly obsahovat vytěžitelné zásoby odpovídající až čtyřem miliardám barelů, respektive 300 milionům barelů ropy.

Co za tímto zpomalením hledat? Jsou to jednak škrty ve výdajích ropných společností, které se po kolapsu cen ropy a plynu snaží od roku 2014 držet nad vodou. Dalším důvodem je strukturální změna v odvětví, které se obrací k pevninským zdrojům z břidličných formací a dalším podobným nalezištím především v Severní Americe. K problémům se přidává i fakt, že velká pole je stále obtížnější najít.

Analytická společnost Wood Mackenzie předpokládá pro letošní rok nicméně mírné zotavení v průzkumu. Zatímco loni bylo vyhloubeno 430 vrtů, letos by to mohlo být minimálně o 70 víc. Vrtné práce v konvenčním průzkumu chtějí letos některé ropné společnosti zintenzivnit, plány v tomto směru má na příklad norský Statoil.

Pokud jde o vrtné aktivity, nelze o útlumu v poslední době mluvit minimálně v USA. Nejnovější data společnost Baker Hughes ukázala, že vrtná aktivita v zemi rostla nejrychleji od října 2015. Počet aktivních vrtů zaměřených na průzkum, vývoj a těžbu ropy nebo zemního plynu dosáhl minulý týden počtu 741, což je o zhruba 37 procent víc než před rokem. Jejich rozložení a strukturu ukazuje následující graf. V celé Severní Americe jich bylo 1 093, čili o 43 procent více než před rokem.

rigs

Právě tato data trh s ropou velmi pozorně sleduje; snaží se vyčíst, do jaké míry by potenciálně vyšší produkce v USA mohla zastavit zotavení v cenách ropy. Ty se od začátku ledna, kdy členové kartelu OPEC začali se spřátelenými těžaři koordinovaně omezovat ropnou produkci, pohybují nad 50 dolary za barel.

Historickou ropnou dohodu se zatím podle všeho daří dodržovat. Obdobně jako minulý týden Mezinárodní agentura pro energii (IEA) nyní i samotný ropný kartel oznámil, že jeho členové dodržovali dohodu v lednu z více než 90 procent. Bez zahrnutí Nigérie a Libye, jež mají výjimku, se produkce kartelu dostala těsně pod 29,9 milionu barelů denně. Z říjnové úrovně, ke které se dohoda vztahuje, se tak produkce snížila asi o 1,1 milionu barelů denně.

Ropa v úvodu týdne klesá

Cenám ropy ale situační zpráva OPECu nepomohla. Severomořský Brent i americká lehká ropa WTI naposledy prohloubily ztráty na 1,6 procenta, respektive 1,5 procenta na barel. Analytik Commerzbank Carsten Fritsch má pro nejnovější pokles technické vysvětlení. Ceny narazily na horní hranici obchodního pásma, kterou ale nedokázaly překonat, a vracejí se do středové zóny. Velkou otázkou prý nyní je, zda Saúdská Arábie bude dál dodržovat ropný pakt na více než 100 procent, zatímco mnoho jiných zemí v podstatě zaostává.

Zdroje: FT, BBG, Baker Hughes, ČTK


Čtěte více:

Kdy zmizí přebytek ropy na trhu? OPEC a IEA to vidí různě
14.12.2016 17:04
Kdy po historických dohodách o koordinovaném omezení těžby vlastně zmi...
Technická analýza: Sázky na růst se zvyšují, to ale zásoby taky!
09.02.2017 15:45
Nabídková strana na ropě hlásí útlum produkce, ale bohužel ta poptávko...
IEA: Ropná dohoda se zatím dodržuje nejvíc v historii
10.02.2017 11:43
Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zvýšila odhad růstu poptávky po...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data