Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak Japonsko přijde během 50 let o třetinu obyvatel

Jak Japonsko přijde během 50 let o třetinu obyvatel

16.04.2017 18:23
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Japonsko vymírá. Podle nejnovějšího výzkumu přijde třetí největší světová ekonomika během příštích 50 let o skoro třetinu obyvatel. A populační úbytek se Tokiu zatím nedaří zásadněji přibrzdit.

Snižování počtu obyvatelstva, které může mít vážné dopady na pracovní trh a stav veřejných financí, začalo v roce 2008. Japonská vláda přinejmenším dosud doufala, že úbytek dokáže alespoň zpomalit. Premiér Šinzó Abe ještě před několika měsíci tvrdil, že jeho vlast je schopna „stabilizovat“ velikost populace během příštích 50 let na úrovni zhruba 100 milionů. Nejnovější odhady ale naznačují, že tento cíl by nemusel být ani zdaleka dosažitelný.

Novou prognózu zveřejnil počátkem dubna Národní institut pro výzkum obyvatelstva a sociálního zabezpečení. Podle něj nebude mít souostroví Japonska v roce 2065 více než 88,1 milionu obyvatel. Předloni jich mělo 127 milionů. Během pouhých 50 let by se tudíž japonská populace snížila o 39 milionů lidí: jinými slovy o více než 30 procent ve srovnání s předloňskou úrovní.

Nová prognóza je ovšem o něco lepší než předešlá, ještě pesimističtější studie (z roku 2012). Tehdejší odhad populačních trendů ukazuje následující grafika:

jap

 (Zdroj: IPSS)

Nervózní by z těchto prognóz mohly být mimo jiné japonské úřady, které se již pokoušejí uzpůsobit systém sociálního zabezpečení měnící se demografické situaci. Pokud vůči zahraničí tradičně uzavřenější Japonsko nevezme na milost imigranty, mohl by se do problémů dostat tamní trh práce, kde by mohla nastat nerovnováha, stejně jako ve veřejných financích. Na každého člověka staršího 65 let by tak v roce 2065 mohlo připadat jenom 1,2 ekonomicky aktivního člověka ve věku od 20 do 64 let. Nyní je tento poměr na úrovni 2,1.

Minulý měsíc se v zemi nenarodil ani jeden milion dětí, což se stalo poprvé od 19. století, konkrétně od roku 1899, odkdy se demografické statistiky v zemi zpracovávají. Oproti tomu počet úmrtí stoupl na nový historický rekord s 1 296 000 případy úmrtí ročně.

Problematické jsou také odhady týkající se plodnosti. Za úroveň, která zajišťuje alespoň prostou reprodukci populace, se v rozvinutých ekonomikách považuje hodnota 2,07 dítěte na ženu v plodném věku. Odhady tohoto ukazatele pro Japonsko počítají pro rok 2065 s číslem pouze 1,44 dítěte na ženu. I to je ovšem mírné zlepšení proti předešlému odhadu 1,35. 

Pro japonského premiéra je boj s populačním úbytkem jednou z priorit a právě u ukazatele plodnosti chce dosáhnout údaje 1,8. Vláda zavedla opatření, která by měla lidem pomoci k lepší rovnováze mezi prací a osobním životem a premiér apeloval na firmy, aby umožňovaly kratší pracovní dobu. Experti se ale obávají, že firemní kultura může být v řadě případů už příliš zakořeněná, než aby mohlo dojít k zásadnějším změnám. 

S úbytkem obyvatelstva souvisí rychlejší stárnutí populace. Nejnovější odhady tak počítají s tím, že v roce 2065 bude počet lidí starších 65 let tvořit 38,4 procenta celkové populace. Předloni to bylo 26,6 procenta. A číslo by se mohlo ještě zvýšit vzhledem k tomu, jak se bude díky kvalitní zdravotní péči prodlužovat střední délka života. V roce 2065 tak bude japonská žena moci doufat, že se dožije v průměru 91,35 let. Loni to bylo 87 let. U mužů bude naděje dožití dosahovat v průměru 85 let.

Zdroje: Les Echos, demografie.info, japantimes.co.jp, Business Insider, ipss.go.jp

 

Čtěte více:

Než začneme s fiskální expanzí, měli bychom se podívat na Japonsko
02.02.2017 6:47
V současné době se začíná stále častěji objevovat volání po expanzivní...
Výhled pro japonskou měnovou politiku zůstává stabilní, centrální banka ale pozorně sleduje Trumpa
31.01.2017 10:31
Japonská centrální banka prodloužila program na podporu úvěrování, kte...
Japonsko dosáhlo přebytkem běžného účtu druhého nejvyššího výsledku v historii
08.02.2017 8:17
Přebytek bilance běžného účtu Japonska v loňském roce činil 20,6 bili...
Japonsko a Jižní Korea připsaly akciové ztráty kvůli testu severokorejských raket
06.03.2017 8:31
Čtyři vypálené severokorejské rakety, coby raketový test tamního total...

Váš názor
  • jo jo...
    18.04.2017 11:29

    dluznika potazmo danoveho poplatnika nelze tak jednoduse vytisknout... :-) bude to v mnohych ohledech "prevratna" prvni polovina 21. stoleti... :-)
    neo029
    • Re: jo jo...
      18.04.2017 11:50

      Převratná. Je ještě slabé slovo. Bude absolutně šokující.
      Ignác
    • Re: jo jo...
      18.04.2017 11:50

      No já si dokonce myslím, že touha evropského velení po migrační vlně do Evropy je v části v tom, vytvořit nová jména, která mohou dělat nové dluhy. V USA hypoteční krizi také zkraje záplatovali tím, že dávali hypotéky každému i tomu, u kterého bylo jasné, že nevydrží splácet celou dobu. Soukromé dluhy západních evropských zemí se pohybují velice často nad 200% HDP nepočítaje státní dluhy. A předluženému jménu už nemá vůbec smysl půjčovat. Obyvatelstvo stárne a schopnost splácet klesá. Takže opět. Jak mladí, které budou živit mnohem více důchodců, než jejich rodiče, budou splácet co nesplatili jejich rodiče, kteří skoro žádné důchodce neživili ? Dejme si dokupy problémy italských bank, snižování cen nemovitostí v Itálii i úbytek jejího obyvatelstva i přes příliv migrantů. Ono demografická krize lehce způsobí nemovitostní a hypoteční krizi, která způsobí krizi bankovního a potažmo celého finančního systému a vzhledem k tomu, že bublinka nám od minule opět o něco narostla, je i strach vedení mnohem větší.
      Ignác
  •  
    18.04.2017 10:14

    Je vidět, že demograf se vůbec nezajímá o technologický vývoj a má za to, že robotizace je výmyslem šílených autorů vědeckofantastické literatury.
    Kalka.
    •  
      18.04.2017 10:33

      Otázkou ale je, jestli v budoucnu budou Číňané hledět na japonské roboty a nebo si to uvolněné území zaberou? Čínané už si uvolnili politiku jednoho dítěte a porodnost už mají vyšší jak Japonci. A pokud zjistí, že vedle na ostrovech se uvolnil životní prostor, možná si porodnost podpoří ještě více. To samé platí a ještě více o Severní Korei vs. Jižní Korei či o Rusku a Polsku. Až se budou ve školách učit o úspěšnosti ras a národů za sto let, bude to vypadat zcela jinak, než pocit dnešních součastníků. Suverénním národům zkrátka stačí pouze čekat. Čas je na jejich straně.
      Ignác
      •  
        18.04.2017 10:45

        Domníváš se snad, že Číňané budou ničit japonské roboty (nemohouce sami žádné sestrojit ;-) ? Jinak je pravda, že hlavně městští Číňani (a těch neustále přibývá), kteří mají již dlouho uvolněnou politiku jednoho dítěte, nijak zvlášť mnohačetné rodině nefandí. Jj, časy se mění... ;-)
        Kalka.
        •  
          18.04.2017 11:16

          Což o to. I kdybysme připustili, že by byly v budoucnosti ty roboty pro Čínu zajimavý, otázkou je, k čemu to bude vymřelým Japoncům. Ano, nevymřou za sto let ale postupem času ustoupí a to klidně poklidným ekonomickým způsobem své území Číňanům. Samozřejmě, když pomineme předpoklad, že Čína bude větší technologickou velmocí jak Japonsko. Američané také kdysi opovrhovali japonskými auty. A přeci jen Číňané poslali sami svého člověka do vesmíru dříve jak Japonci a jsou už jedničkou v podávání patentů.
          Ignác
          •  
            18.04.2017 11:30

            Tak buď nechápeš ironii nebo máš fakt za to, že v Číně roboty masívně nepoužívají. Obojí je chyba.
            Kalka.
            •  
              18.04.2017 11:36

              Mně spíš mátne fakt, že v Číně se ve městech nefandí mnohočetným rodinám při přívalu lidí do měst, když porodonost v Číně roste. Nepochopil jsem, jakým směrem je ironie míněna.
              Ignác
      •  
        18.04.2017 10:44

        Když to tak vememe ze strategického hlediska, tak ta hrstka suverénních zemí může být do určité míry ráda za USA. Díky USA v zemích jim podřízených ať z vlastní toužebné vůle či z donucení dochází k sebelikvidačnímu populačnímu vývoji. Tyto země přicházejí o své historické nepřátele aniž by proto musely hnout prstem a často to jejich nepřátele udělají ještě dobrovolně, s nadšením, úsměvem a pocitem štěstí. Svým způsobem je pro Rusko, Čínu a KLDR z historického pohledu existence dnešních USA velmi prospěšná.
        Ignác
        •  
          18.04.2017 11:13

          Za sto let bude největší mocností, co se týče populace Afrika. Taková Nigérie bude mít 750 milionů obyvatel ne o mnoho méně, než bude mít tou dobou Čína. Severní Korea má velký problém uživit své současnou populaci. Popuklační růst to bude jen případě, že se jim podaří vyšlechtit drobné severokorejce s váhou kolem 30 kg a s třetinovou spotřebou jídla proti běžným Evropanům.
          ..
          •  
            18.04.2017 11:33

            Pokud bysme připustili, že Severokorejci mají v průměru 30 kg a dovedou přitom přežít, je to jejich obrovskou existenční výhodou. Je zajimavé, že přes údajné problémy s výživou, zatím nevymírají jak národy v Evropě. Ono živit 30 kg tělo je mnohem méně náročné a nákladné než průměrné 80 kg tělo. Ono i o nás se před rokem 1989 na Západě tvrdilo, že tu žijeme v zemljankách a žereme vlastní děti. Já co viděl Holaňdanů, Japonců a Američanů vyvalených z toho, jak to tu vypadá a to už v době před 25 lety. Japonci vyvalení z chalup Pražáků, že to v Japonsku si prý může dovolit jen tak horní procento lidí. Američané vyvalení, že tu máme asfaltky, elektřinu a dokonce kamenné domy. A Holanďané byli prostě jen překvapení, že tu je vyšší životní úroveń než čekali.
            Ignác
            •  
              18.04.2017 11:57

              Severokorejci nevymírají, zato v průměru dorůstají o několik centimetrů menšího vzrůstu než Jihokorejci. Evoluční tlak v praxi. Prostě nemají co žrát.
              ..
          •  
            18.04.2017 11:25

            Ano populačně vede Afrika. Ale jen populační vývoj nestačí. V Africe není žádná suverénní země, která by mohla o svém vývoji rozhodovat svobodně a samostatně. V Africe se populace zvedá dlouho ale nijak se to neprojevuje na jejím ekonomickém rozmachu a vyspělosti. Samozřejmě Afrika může a patrně i zaplaví Evropu ale nezaplaví Čínu a Rusko. A absolutně nesdílím pocit, že HDP v PPP per capita Polska či Japonska poroste rychleji s africkými negramoty, než poroste v Číně a Rusku s původním obyvatelstvem. Ale ano máte pravdu. Pokud Japonce v Japonsku nahradí Afričané, nebudou to mít Číňané s obsazováním jeho území tak snadné.
            Ignác
        •  
          18.04.2017 11:05

          Omlouvám se. Indii tu lze považovat také za suverénní a ta bude potřebovat uvolněný životní prostor nejvíce ze všech, byť nemá tak efektivní vládnoucí režim. Jen si připomeňme, že v roce 1950 byl HDP v PPP per capita v kapitalistické Indii o 33% vyšší jak v Číně a dnes je v Číně o 135 % vyšší jak v Indii.
          Ignác
  •  
    18.04.2017 10:00

    Japonsko náš vzor. Takhle skončí postupně všechny země tzv. Západu. Ještě by se autor mohl zeptat, jak mladí Japonci, kteří se budou o svůj výdělek dělit rovným dílem s nějakým důchodcem. (nebudou živit jen své rodiče v důchodu ale spoustu dalších cizích důchodců, protože produktivní věk je delší, než důchodový věk rodičů), jak tedy budou splácet ty obří dluhy. V případě státního více jak 200% HDP, když je nebyli schopny splatit ty silné ročníky, které se staraly jen o hrstku důchodců. Není to vzrušující dívat se na to jak se nám to darwinisticky selektuje a hloupé rasy mizí ?
    Ignác
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení